Provjerite ispravnost svih uređaja jedrilice

Što ponijeti na jedrenje

Mislite da su zalihe vode, tjestenine, konzervi i ručnika dostatne za jedrenje Jadranom? Ne prepuštajte se milosti i nemilosti vremena i dobro provjeriti što ponijeti na jedrenje, a prije odlaska se pobrinite da imate sve neophodno.

Naravno, oprema koju ćete ponijeti na jedrenje razlikovat će se ukoliko ćete unajmiti jedrilicu sa skiperom ili ćete se na avanturu upustiti sa vlastitom posadom.

Jedrenje se oslanja na fizičke i mentalne sposobnosti, dobru kondiciju i okretnost, kao i taktičku i mehaničku svjesnost, no i na ispravnost i potpunost opreme

Ako ste početnik pročitajte naš članak o savjetima za početnike jedriličare.

Posada jedrilice

Ako ste iskusni u jedrenju onda znate da je nautička oprema sklona brzoj potrošnji poradi različitih vremenskih prilika, utjecaju vode i soli. Stoga, prije nego što krenete na pustolovinu Jadranom provjerite imate li dovoljno rigginga, jedriličarskih traka za popravak, opremu za sajle, elastične užadi, užadi za jedrenje, škotu i čelične užadi, dodatke za sidrenje i privezivanje, koloturnike, kuke i karabine, stopere, ručke vinčeva, ručke za vitla, opremu za upravljački mehanizam, sigurnosnu stolicu i ljestve za radove na visini, jedriličarske trake za popravak, trake i kopče za trake, pokazivače smjera vjetra i nagiba plovila, nautičku kartografiju, sigurnosne pojaseve itd.

Također, obavezno provjerite ispravnost plotera i sondi, radara, audio i video opreme, elektromotora, instrumenata, GPSa itd.

Jedrenje je nezaboravno iskustvo, ali samo ako ste se o svim stavkama pobrinuli na vrijeme s obzirom da ćete barem nekoliko dana biti udaljeni od obale.

Što ponijeti na jedrenje?

Provjerite je li oprema jedrilice ispravna

HRANA

S obzirom na izloženost suncu, prva stvar o kojoj se biste se trebali pobrinuti je da imate zalihe vode koje će biti dostatne do prvog pristaništa na kopnu gdje se nalaze dućani. Također, pokoja boca sportskog napitka koja će vam osigurati dostatnu razinu elektrolita i ugljikohidrata. S obzirom da je zapremnina hladnjaka na jedrilicama poprilično ograničena, neka većina namirnica koje nosite bude u konzervama ili suhe namirnice poput riže i tjestenine. To ne znači da nećete ponijeti i pokoju deliciju, no imajte uvijek na umu da namirnice imaju što duži rok trajanja i da nisu lako kvarljive. Suho voće, orašasti plodovi, pločice dobar su izvor energije uz koje ćete se i zasladiti. Ukoliko imate dozvolu za ribolov, svaki dan ćete moći imati ribe na jelovniku.

Uživajte u svježoj ribi tijekom jedrenja

ODJEĆA I OBUĆA

S obzirom da jedrenje uključuje provođenje vremena u vlažnim uvjetima, izloženosti vjetru, soli i suncu, važno je odabrati odgovarajuću odjeću i obuću za jedrenje sukladno uvjetima i aktivnostima koje ćete raditi. Potrebe za odjećom ne ovise samo o vremenskim uvjetima, već i koliko dugo ćete ploviti. Obuća koja je neophodna su vodonepropusni odjevni elementi te vjetrovka. Osim elementa vodonepropusnosti, poželjno je da odjeća bude prozračnih svojstava kako bi se što prije osušila i lagana kako biste bili što pokretniji na jedrilici. Prilikom jedrenja veoma se lako dobiju žuljevi koji potom mogu biti veoma bolni, stoga su neoprenske rukavice za jedrenje neophodan dodatak. S obzirom na mogućnost sklizanja na jedrilici što je potencijalno opasno, obuća je veoma važan element. Pripazite da potplata ima neklizajuća svojstva i obavezno ponesite barem jedan rezervni par. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, a za to se brine prsluk za spašavanje koji je uostalom i obvezan dio opreme plovila.

Adekvatna odjeća i obuća neophodni su za jedrenje

NE ZABORAVITE NA…

Kremu za sunčanje. Na jedrilici ćete biti izloženi suncu, a sumnjamo da želite završiti s opeklinama, a podjednako tako krema za sunčanje će hidracija kože izložene oštrim vremenskim uvjetima.

Kutije za prvu pomoć nalaze se na jedrilicama, no ne zaboravite ponijeti tablete protiv mučnine, aktivni ugljen ukoliko dođe do problema s probavom, kao i tablete protiv bolova.

Vodonepropusne torbice ili vrećice čuvat će vaše dragocjenosti poput dokumentacije sigurnima.

Toaletne potrepštine i punjače nikako ne želite zaboraviti stoga neka vam isti budu među prvima na popisu prilikom pakiranja potrepština.

Sadržaj za zabavu poput dalekozora, štapova za pecanje ukoliko imate dozvolu te društvenih igara i karti biti će savršeni dodaci ionako zabavnom odmoru.

Pročitajte sve o regatama u Hrvatskoj.

Prsluk za spašavanje

Ukoliko vaša ruta jedrenja podrazumijeva višednevni boravak na otvorenom dijelu Jadrana, pobrinite se da imate svu esencijalnu opremu, a ukoliko ćete češće pristajati u marine, tada nemate brige, sve čega vam ponestane biti će vam dostupno u lokalnim trgovinama ili specijaliziranim prodavaonicama koje sadrže većine marina.

Pročitajte više o aktivnom odmoru uz jedrenje na portalu Privatni Smještaj.