Kako do licence skipera

TEČAJEVI I DOZVOLE ZA BRODICE I TEČAJEVI ZA SKIPERA

Za usvojiti teorijska znanja i iskustvo upravljanja plovilima treba imati ljubav brodicama, određenu dozu adrenalina te visoku razinu divljenja i poštivanja vjetra i mora. Saznajte sve o dozvolama za upravljanje plovilima i brodicama. Tečaj za skipera.

Bilo da razmišljate o kupnji jedrilice, unajmljivanju ili jednostavno želite posvetiti se novom hobiju, uživajući pritom u ljepotama prirode i razvijajući psiho-motoričke vještine, raznoliki tečajevi jedrenja mogli bi vas pretvoriti u doživotne zaljubljenike u jedrenje. 

TEČAJEVI ZA PLOVILA

Teorijsko znanje o plovilima

Bilo kojem tečaju da pristupite, od vas će se tražiti da imate adekvatnu opremu kao što su krema za sunčanje, šilterica, naočale te potom adekvatne tenisice ili specijalizirane cipele za jedrenje, trenirka, vodonepropusna jakna (odjeća ovisi o godišnjem dobu tijekom kojeg ćete pristupiti tečaju), rukavice za jedrenje. Sve potrebne materijale, teorijska i praktična znanja, pojas za spašavanje te plovilo osigurat će certificirane škole.

COMPETENT CREW tečaj jedrenja omogućit će vam temeljna i najvažnija znanja o jedrenju poput pokretanja jedrilice, aerodinamici, osnova upravljanja jedrilicom i korištenja sigurnosne opreme te o samoj sigurnosti tijekom jedrenja, na koji način se krate jedra te pokretanje jedrilice. Također, steći ćete i osnovna praktična znanja jedrenja. Dozvola Competent Crew omogućit će vam upravljanje plovilima do 7m duljine i motorom snage do 15Kw unutar 3Nm od obale kopna ili otoka. Navedena dozvola odobrena je od strane Ministarstva Mora, Prometa i Infrastrukture Republike Hrvatske.

DAY SKIPPER tečaj je koji u pravilu traje 5-6 dana te ćete steći vještine koje su potrebne skiperima kako bi brinuli o brodu i posadi. Razumijevanje nautičkih karata, noćna navigacija te jedrenje u svim uvjetima, potom popratne aktivnosti poput kuhanja, ali i ključne kao što su isplovljivanje, sidrenje i uplovljavanje. Prilikom ovih tečajeva važno je imati prethodno iskustvo. U Hrvatskoj je moguće položiti i međunarodno priznate certifikate poput ISSA-inog ili RYA Day Skipper tečaja. Po završenom tečaju, moći ćete upravljati brodicama i jahtama za osobnu upotrebu i koje se iznajmljuju bez posade do 30BT.

Kako postati skiper

COSTAL SKIPPER je tečaj za koji je potrebno imati prethodno znanje i iskustvo poput Day Skipper tečaja. Ovaj tečaj omogućite će vam bolje razumijevanje i novo stečena znanja o navigaciji i navigacijskim pomagalima koja su krucijalna u jedrenju. Kako jedriti između otoka, izbjegavanje sudara znaci i kratice, sidrenje, bočno privezivanje te mediteranski vez, svjetla, čvorovi, vremenska prognoza, nautičke publikacije, korištenje protraktora, varijacija, devijacija. Stečena znanja bit će vam dobrodošla u off shore jedrenju kao i jedrenju u nepoznatim vodama.

Ako je Vaš ultimativni san sudjelovanje na regati tada bi COASTAL SKIPPER ADVANCED tečaj mogao biti pravi odabir za Vas, pod uvjetom da imate prethodne certifikate i da ste jedriličari s iskustvom.

Sudjelovanje u regatama

Svi oni koji se kratkoročno žele iskušati u jedrenju, bez prevelikih teorijskih znanja, mnoge škole jedrenja u Hrvatskoj organiziraju i jednodnevne ili pak vikend tečajeve na kojima ćete usvojiti osnovne nazive dijelova jedrilice te plovidbe. Tečaj za skipera je moguće proći u nekoliko naših pomorskih škola. Neke od najpoznatijih škola koje nude obrazovanje za tečaj za skipera su Skipper4You, ANA ili Diversoimpex. Sve od navedenih škola su licence i njihovo stručno i iskusno vodstvo garantira zanimljiv, poučan i siguran tečaj za skipera. Puno teorijskog i praktičnog znanja će od Vas napraviti pravog moreplovca. Cijene tečaja za skipera se kreću od 7.000,00 kn – 18.000,00 kn ovisno o danima trajanja tečaja (6-21 dan), ali je prosječna cijena po danu tečaja oko 750,00 kn. Na tu cijenu se dodaje i cijena ispita u Lučkoj kapetaniji. Popis lučkih kapetanija možete pronaći ovdje.

Pročitajte naš specijalizirani članak o tečaju za skipera.

DOZVOLE ZA BRODICE

Ukoliko razmišljate o kupnji vlastitog plovila, donosimo presjek dozvola za upravljanje brodicom koje bi Vas mogle interesirati:

  • Voditelj brodice kategorije A (za upravljanje brodicama dužine do sedam metara, s motorom do 15 kilovata)morate imati najmanje 15 godina, a osoba s navedenom dozvolom ne smije se udaljavati više od 6 nautičkih milja od obale kopna ili otoka
  • Voditelj brodice B kategorije (za upravljanje brodicama i jahtama do 30 bruto tona za osobne potrebe) – osoba koja je osposobljena za navedenu brodicu ne smije se udaljavati više od 12 nautičkih milja od obale kopna ili otoka
  • Voditelj brodice kategorije C – čime vlasnik te dozvole može 5 godina upravljati svim brodicama, kao i jahtama do 30 bruto tona. Program traje 31sat, a uvjerenje ćete dobiti nakon odslušanog tečaja koji provode ovlaštena pomorska učilišta i položenog ispita. Također, od strane ovlaštenog liječnika, potrebno je imati svjedodžbu o o zdravstvenoj sposobnosti
Za upravljanje plovilima potrebno je imati odgovarajuću dozvolu

Pročitajte sve savjete za početnike jedriličare.

Želite li naučiti jedriti, za to nikada nije kasno, čak ne morate imati ni vlastitu jedrilicu već samo želju za novim znanjima i vještinama te ljubav prema moru i interes za jedrenje.

Želite se više informirati o aktivnom odmoru i jedrenju u Hrvatskoj, pročitajte više o tome na portalu Privatni Smještaj.