Regate u Hrvatskoj

Regate u Hrvatskoj

Ima nešto posebno u natjecanju koji ne samo da ovisi o znanju, sposobnosti i izdržljivosti posade, već i o milosti i nemilosti same prirode. Hrvatska je turistička zemlja i jedrenje je jedna od glavnih grana našeg turizma i zato ćemo Vam dati popis najpoznatijih regata u Hrvatskoj.

U regate se ubrajaju natjecanja određena stazom s polazištem i ciljem u kojem sudjeluju plovila u veslanju, jedličarstvu, kajakaštvu, motonautici i brodomodelarstvu, a razlikujemo olimpijske klase, regate jedrilica sa pomičnom kobilicom (centerboat), jedrilica sa čvrstom kobilicom (keelboat), višetrupaca, daska (boards), krstaša (yachts), ostale rekreativne manifestacije te natjecanja radio upravljanih jedrilicama.(1)

Preteća regati koje poznajemo bila je ona davne 1593. godine – Rota Palagruzona gdje su 74 falkuše iz Komiže zaplovile prema Palagruži. Ta povjesno značajna regata komiških falkuša imala je stanku od 1937. godine pa sve do 2009. godine kada na inicijativu kulturne ustanove Ars Halieutica obnovljena tradicija održavanja ove regate. Svi zaljubljenici u maritimnu i nacionalnu kulturu, brodice mogu ispratiti iz Komiže u kolovozu.

Bilo da planirate odmor tijekom kojeg ćete istodobno sa sigurnosti obale promatrati regatu, sudjelujete u nekoj od poznatih hrvatskih ili ste pak entuzijasti i namjeravate upisati Day skipper tečaj kako biste se dogodine mogli uspustiti u izazov vjetra i valova, u nastavku ovog članka donosimo vam pregled poznatijih hrvatskih regata.

Što odabrati, katamaran ili jedrilicu? Pročitajte na portalu Privatni Smještaj.

MRDUJSKA REGATA

Pripada jednoj od najstarijih jedriličarskih regati Europe, a naziv je dobila po otočiću Mrduja koji prdstavlja na ruti dugoj 22 milje od Splita preko Mrduje pa povratak do Splita. Prva Mrdujska regata se održala još davne 1927. godine. Od tada se održava redovito u listopadu, pa poželite li ispratiti jedrilice svih veličina i uživati u blagoj jeseni Dalmacije, svakako se u Split uputite prvi vikend mjeseca listopada.

Mrdujska regata

FIUMANKA

Jedna od najpoznatijih regata u Hrvatskoj pod sloganom Imaš brod, imaš jedro prijavi se! održava se u Rijeci, a posebno je poznata zbog Europske medijske regate u kojoj sudjeluju medijski djelatnici. Osim prethodno spomenute tijekom drugog vikenda lipnja u sklopu Fiumanke održava se i regata jedrilica za modele Dragon – Jako mala Fiumanka, humanitarna regata Rotary Fiumanka, a glavni događaj predstavlja natjecanje Velika Fiumanka. Ova regata predstavlja spoj sporta, tradicije, kulture i zabave pa je događaj (u uobičajenim uvjetima) popraćen i dodatnim sportskim aktivnostima, sajmu nautike kao i drugom zabavnom sadržaju poput koncerata.

Regata u Rijeci

MALA NOĆNA REGATA

Ono što je krenulo kao zabava dva jedriličarska entuzijasta 2006. godine danas je pravi jedriličarsko – glazbeni spektakl Postire, a i šire. Početak ove noćne regate odvija se u 22h, sredinom kolovoza, a u maloj postirskoj luci natječe se do 15 jedrilica ubog skučenog prostora. Pitate se zašto se ova regata odvija u noćnom terminu? Naime, noćna stuja gažul spušta se s Vidove gore i stvara idealne uvjete za jedrenje. Ova regata je osim zabavnog natjecanja uz ponešto nepoštivanja pravila i jedan od glavnih događaja ovog bračkog mjestašca kada riva biva ispunjena ljudima, svjetilima i zvucima Mozartove Male noćne muzike.

Regate u Hrvatskoj

VIŠKA REGATA

Riječ je o jednoj od najstarijih regata koja se održava od 1939. godine, jedri se u dvije etape, a ova predstavlja jednu od najpopularnijih i najzahtjevnijih utrka krstaša u Hrvatskoj. Ovom regatom neposredno se obilježava i kraj ljetne sezone jednog od najljepših hrvatskih otoka – Visu. Riječ je o veoma poznatoj regati kojoj uobičajeno prisustvuje i do 150 krstaša sa preko 1000 jedriličara. Osim samog natjecanja, ovaj događaj biva popraćen i kulturno – zabavnim sadržajem, kao i nezaobilaznom gastro ponudom poput fažola na brujet.

Viška regata

ROVINJSKA REGATA TRADICIJSKIH PLOVILA S OGLAVNIM I LATINSKIM JEDROM

U regularnim uvjetima, akvatorij jednog od najromantičnih gradova Hrvatske – Rovinj biva ispunjen neobičnim, šarolikim tradicijskim plovilima kako bi se očuvala maritimna baština. Osim iskusnih, u ovoj regati sudjeluju i mnogi mladi jedriličari koji na ovaj način neposredno utječu na očuvanje baštine. Natjecanje se najčešće održava u 8 kategorija  leut, pasara, topi, catboat, cutter, dinghy, gajeta, kvarnerski guc i tradiconalnoj rovinjskoj batani. Ova regata biva popraćena bogatom lokalnom eno-gastro ponudom, radionicama za djecu, a i zabavi za one nešto starije.

Od Umaga pa sve do Jabuke ponuda regata u Hrvatskoj zaista je bogata i raznolika. Bilo da ste amateri ili profesionalci u jedrenju ili samo uživate u gledanju impozantnih jedra, sve što trebate napraviti je odabrati mjesto, organizirati posadu i smještaj, podići jedra ili pak sa sigurnosti obale gledati spektakl plovila.

Pročitajte sve o aktivnom odmoru uz jedrenje u Hrvatskoj.

Izvor (1): https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=52239