Jedrenje i regate u Hrvatskoj

Jedrenje i regate u Hrvatskoj

S jednom od najrazvedenijih obala na svijetu s koja se sastoji od 1244 otoka, grebena i hridi, Hrvatska predstavlja idealnu destinaciju za ljubitelje jedrenja i regata.

Uživate li u suncu, soli na koži, pustolovinama i morskim bespućima, nautički turizam bi mogao biti idealan vid godišnjeg odmora i morskih aktivnosti za vas. U situaciji u kojoj smo se našli od 2020., za jedrenje se stvorila sve veća pomama jer nudi izolaciju u kojoj ćete uz par odabranih ljudi moći u potpunosti uživati u godišnjem odmoru.

Pročitajte najnovije prijedloge što ponijeti na jedrenje.

Jedrenje Jadranom

JEDRENJE ZA POČETNIKE

Jedrenje predstavlja plovidbu jedrilicama i jedrenjacima koji su opremljeni jedrima, a pogon im daje energija vjetra.

Ako ste oduvijek maštali o istraživanju skrivenih kutka Jadrana, no nemate dozvolu ili vlastito plovilo, ili se pak želite jednostavno odmoriti u potpunosti, najam jedrilice sa skiperom danas je veoma jednostavan proces s obzirom da na tržištu postoji mnogo charter agencija. Osim odmora, uživanja u društvu prijatelja i/ili obitelji, dobroj hrani i prirodi ukoliko želite većina skipera naučit će vas vezati osnovne čvorove, postavljati bove, zatezati jedra, te eventualno kormilariti.

Prije nego što se otisnete na more morate imati na umu da unajmljivanje jedrilice sa skiperom ne znači ključ u ruke i odmor, već se morate pobrinuti da imate dovoljno zaliha vode i hrane kao i gotovine jer se kartice neće primati na zabačenijim mjestima gdje ćete pristati na obrok u restoran.

Nautički turizam u Hrvatskoj

Sportske (regatne) jedrilice dijele se na jedrilice malih klasa koje se grade po jedinstvenom nacrtu i normama izgradnje (npr. klase Optimist, Laser, Finn, Soling, Zvijezda, Tornado i dr.), jedrilice bez propisanih dimenzija kojima se boduju određena svojstva (gaz, površina jedara i dr.) te krstaše, tj. jednotrupne jedrilice sa stalnim balastom i prostorijama za posadu. Sukladno tomu, utrke jedrilica mogu biti regate malih klasa jedrilica i regate krstaša. Regate malih klasa održavaju se na regatnome polju u obliku trapeza ili trokuta, ili se jedri u ravnoj liniji. Regate krstaša mogu biti flotne, u kojima se istodobno natječe više jedrilica, ili dvobojske (engl. match race), u kojima se istodobno natječu po dvije jedrilice po načelu eliminacije. Osim na regatnome polju, krstaši se natječu i u navigacijskim regatama. Njihov kurs povezuje različite udaljene točke na obali ili otocima, ponekad i preko mora i oceana.(1)

Cjelogodišnje regate u Hrvatskoj

Ukoliko od početnika koji u jedrenju uživa pod sigurnim kormilom skipera postanete pravi jedriličarski entuzijast te krenete u regate, zanimat će vas klasifikacija krovne svjetske organizacije World Sailing koja jedriličarske klase dijeli na Olimpijske, Jedrilice sa pomičnom kobilicom, jedrilice sa nepomičnom kobilicom, višetrupce, Daske Krstaše te Radio upravljane jedrilice.

NAPREDNIJI JEDRILIČARI

Ukoliko imate skipersku dozvolu, ali vam manjka iskustvo kako biste se pridružili kakvoj regati uzduž Jadrana, ne očajavajte! Mnoge agencije danas nude regatne tečajeve za koje je potrebno imati prethodno iskustvo kao i znanja jedrenja. Također, nastavno na vaše znanje i iskustvo, razlikuju se amaterske i profesionalne regate.

Regate u Hrvatskoj

Koja god bila Vaš odabir, regate pomalo odišu elitnim duhom gdje zabave i adrenalina zasigurno neće nedostajati.

Iako je prvo hrvatsko jedriličarsko društvo osnovano još 1876. godine na Krku, regate u Hrvatskoj datiraju još iz prošlog stoljeća, točnije 1927. godine kada je prvi puta organizirana Mrdujska regata koja je i danas jedna od najmnogobrojnijih regata u Hrvatskoj.

Neke od najpoznatijih regata u Hrvatskoj su:

Viška regata

Komiška regata

Južnodalmatinska regata

Split regata

Zadarska koka regata

Jabuka regata

Još niste odlučili kataraman ili jedrilica, pročitajte članak na portalu Privatni Smještaj za lakši odabir.

Iako su tijekom zimskih mjeseci ponešto rjeđe, zbog ugodne klime i vjetrova, regate se u Hrvatskoj održavaju tijekom cijele godine. Brojne su kategorije klasa natjecanja pa tako svatko prema svom znanju i iskustvu mogu pronađi idealnu regatu u Hrvatskoj. Od lokalnih pa do svjetskih, juniorskih pa do olimpijskim, male klase, monotip, offshore, ORC, krstaši.

Za ovu godinu predviđene su mnogobrojne regate koje svakako ovise o razvoju pandemijske situacije te faktorima poput vremena, kao i mogućnosti putovanja.

Saznajte više o jedrenju na našem portalu Privatni Smještaj.

_____________________________________

Izvor (1) https://tehnika.lzmk.hr/jedrenje/