Kraljičina plaža 1

Kraljičina plaža

Petnaestak kilometara sjeverozapadno od Zadra smjestio se pravi mali dragulj, grad Nin. Centar grada je otočić, nastao na pješčanom sprudu koji je s okolnim kopnom povezan dvama mostovima. Jedna od glavnih znamenitosti Nina je Kraljičina plaža.

Povijest

Gradić uistinu zaslužuje epitet drevan, još u ilirsko doba bio je jedno od vodećih naselja plemena Liburna, a za vrijeme rimske uprave imao je svoju statutarnu autonomiju. Dolaskom Hrvata, u srednjem vijeku postaje biskupijom i jednom od prijestolnica hrvatskih narodnih vladara zbog čega se često naziva prvim hrvatskim kraljevskim gradom. Nakon gubitka državne samostalnosti, Nin, kao i cijela Hrvatska pada pod mađarsku krunu, a potom vlast nad Ninom izmjenjuju Mlečani i Turci, kasnije Austrija sve do 20. stoljeća.

Zbog svoje važnosti uz Nin vežemo mnoge povijesne ličnosti poput biskupa Grgura Ninskog, kneza Branimira i kraljeva Tomislava i Petra Krešimira. Također, uz grad se vežu i mnoge znamenitosti, poput crkve sv. Anselma i Marcele, crkve sv. Nikole s kraja 11. stoljeća, jedine sačuvane ranoromaničke arhitekture takvog oblika u Dalmaciji te crkve sv. Križa iz 9. stoljeća koju od milja često nazivaju najmanjom katedralom na svijetu. Uz Nin vežemo i konduru (Condura Croatica), brodove čiji su ostaci pronađeni na ulasku u ninsku luku i za koje se pretpostavlja da su bili dio starohrvatske mornarice u srednjem vijeku. Replika broda se može danas vidjeti na mjestu pronalaska, u ninskoj luci.

Danas Nin, kao malen grad, više nema stratešku važnost kao u srednjem vijeku, ali i dalje ima puno aduta kojima privlači velik broj posjetitelja. Neke od njih su svakako plaže u okolici grada, od kojih je vjerojatno najpoznatija Kraljičina plaža. Kraljičina plaža spada u najbolje pješčane plaže za djecu u Hrvatskoj.

Plaža za kraljevski odmor – Kraljičina plaža

Jedan od zaštitnih znakova grada Nina su duge prirodne pješčane plaže, a najduža među njima je Kraljičina plaža koja je ujedno i najduža hrvatska pješčana plaža. Uz ime plaže veže se legenda o kralju Tomislavu i njegovoj kraljici. Oni su za vrijeme svog boravka u Ninu uživali u rijetkim opuštajućim trenucima i promatrali nezaboravne izlaske sunca s pogledom na Velebit. Isti veličanstven pogled i danas dočekuje sve prolaznike i posjetitelje, velebni Velebit se i dalje uzdiže iznad mora i otoka Paga na suprotnoj strani zaljeva.

Kraljičina plaža 2

(izvor: https://croatia.hr/en-GB/experiences/beaches/kraljicina-queen-s-beach)

Ukoliko do plaže dolazite iz smjera grada Nina potrebno je prijeći desetak metara dug plićak, koji je za vrijeme plime i malo dublji. Do plaže se može doći i iz susjednog mjesta Sabunike, automobilom ili ugodnom šetnjom uz more.

U zaleđu plaže izgrađena je cijela mreža pješačkih drvenih staza kroz jedinstveno bioraznoliko područje na kojem žive mnoge endemske i rijetke biljne vrste. Upravo takvo oblikovanje prirode predstavlja jedinstven botanički vrt.

Upoznajte i plažu Male Vrulje u Makarskoj.

Ljekovito Ninsko blato

Neposredno u blizini plaže se nalazi najveći hrvatski lokalitet ljekovitog blata. Još je u prošlosti kraljica Jelena svoje tijelo oblagala ovim crnim blatom, a od 1960. je službeno lječilišno mjesto na moru s organiziranim Lječilištem Nin na otvorenom. Tijekom ljetnih mjeseci na ovom prostoru se odvija terapija pod medicinskim nadzorom.

More uz Kraljičinu plažu je plitko i toplo te je vrlo privlačna obiteljima s malom djecom i ljudima starije životne dobi.

Kraljičina plaža, ninska laguna i Sabunike su popularni i među kite i wind surferima. Kada zapuše bura s Velebita stvaraju se idealni uvjeti za pustolovinu na vodi i vjetru. Bilo da ste iskusni surfer ili biste se tek željeli okušati u ovoj avanturi, samo popratite vremensku prognozu, a more i vjetar će Vas pozdraviti svom silinom.

Više o najljepšim plažama u Hrvatskoj.

Na plaži se možete baviti i drugim sportovima i aktivnostima, poput odbojke na pijesku, boćanja, veslanja u kajaku i kanuu te vožnjom sandolinama. Osvježenje možete potražiti u nekoliko ugostiteljskih objekata. Iako je plaža najposjećenija u ljeto kad vlada čarobna kombinacija modrog mora, vedrog neba i viših temperatura, plažu vrijedi posjetiti i izvan ljetne sezone kada je ona idealno mjesto za duge, opuštajuće šetnje.

Koje god vrijeme godine izaberite, Kraljičina plaža će Vas kraljevski dočekati i rado s Vama podijeliti sve svoje tajne.

Sve o plažama na Jadranu pročitajte na portalu Privatni Smještaj.