Male Vrulje - Vodice 1

Male Vrulje – Vodice

Vjerujemo da nismo daleko od istine kada kažemo da velika većina Hrvata koji ljetuju u Hrvatskoj barem jednom odsjela u Vodicama…ii barem u prolazu stala na sladoled? Jedna od najljepših Hrvatskih plaža je plaža Male Vrulje u Vodicama.

Od malog poljoprivrednog mjesta, u posljednjih 60ak godina Vodice su se istaknule kao jedno od omiljenih odredišta ljetovanja u Dalmaciji. Grad smješten u Šibensko-kninskoj županiji, drag je kontinentalcima zbog relativne blizine, blage mediteranske klime, pa i ne čudi činjenica da baš u Vodicama mnogo Hrvata ima svoje vikendice.

Male Vrulje - Vodice 2

Znamenitnosti u Vodicama

Da su Vodice postojale još iz doba prapovijesti svjedoče artefakti pronađeni u okolnim selima Vodica, a želite li istražiti daleku povijest ovog kraja, te ukoliko ste spremni na pješačenje od kakava 3 sata, savjetujemo vam rutu Put u povijest. Od sakralne baštine u Vodicama i okolici možete sagledati crkvice od kojih neke sežu i iz 13. Stoljeća poput crkve Sv. Ilije Proroka. Ostale zanimljive crkvice su: sv. Križa, župna crkva Sv. Križa, Gospe od Karmela, Svetog Ivana Krstitelja, Gospe od Milosti, Gospina porođenja, Sv. Jelene te crkvu velike gospe.

Voda život znači, a posebno je važna kada je riječ o krškom kraju. Stoga su dva stara bunara koji su bili izvor vode za ljude, životinje te čišćenje obnovljena i pretvorena u spomenike pod istoimenim nazivom „Bunari“. Čak možete otići na jednodnevni ili višednevni izlet kulturnom rutom pod nazivom Voda – moćna stvarateljica povijesti koja će vam otkriti 20 povijesno-kulturnih atrakcija ovoga kraja povezujući zaleđe, NP Krka, obalu i otoke.

Od ostalih spomenika, sigurno vam neće promaknuti obrambena kua Čorićev turanj, no ono što bi vam moglo promaknuti su Rašine bunje – kamene nastambe koje su nekada služile za kuhanje i noćenje, kao i za držanje stoke. Ono na što su Vodičani posebno ponosni je Memorijalni centar Faust Vrančić u kojemu možete na interaktivan način saznati o idejama i izumima velikog hrvatskog izumitelja, poliglota, polihistora, filozofa, teologa i leksikografa – Fausta Vrančića kojemu je posljednje počivalište obližnji otok Prvić.

Kao i svako značajnije turističko odredište, Vodice neće razočarati ljubitelje aktivnog odmora. Bilo da je riječ o organiziranim, grupnim aktivnostima ili aktivnostima u vlastitom aranžmanu, na području Vodica moći ćete uživati u biciklističkim stazama, ronjenju, jedrenju i kajakingu, jedrenju na dasci, lovu na velike ribe poput tune, trekkingu, parasailingu ili pak unajmiti plovilo.

Što se tiče zabave i gastro ponuda, Vodice su zaista šarolike. Od kafića, preko pizzerija i restorana pa sve do autohtonih dalmatinskih konoba, eno-gastronomska ponuda Vodica je za svačiji ukus i džep! U regularnim uvjetima u Vodicama se održavaju i manifestacije posvećene tradicionalnoj hrani poput Lovačke večeri, Ribarske večeri, Večeri maslinovog ulja te fešta od šaše i pulente. Osim kafića i beach barova, Vodice su jedno od rijetkih relativno malih hrvatskih gradova u kojima je ponuda noćnog života u skladu s potražnjom mlađe populacije.

Male Vrulje - Vodice 3

Plaža Male Vrulje

No, ključni faktor prilikom odabira destinacije ljetovanja je obala, točnije plaže, zar ne? Plaže u Vodicama jednako su prikladne za djecu kao i za odrasle. Riječ je o pretežno šljunčanim, betonskim te u manjini pješčanim plažama. Većina plaža u Vodicama sadrži popratni sadržaj poput kabina za presvlačenje, tuševa i sanitarnih čvora, dječjeg igrališta, trgovina, barova i restorana, mogućnosti unajmljivanja ležaljki i suncobrana te ostalih zabavno-rekreacijskih sadržaja. Ono što je posebno važno napomenuti i što je veliki plus za Vodice je činjenica da mnoge plaže imaju prilagođen ulaz u more za osobe s invaliditetima. Najpoznatije plaže Vodica su Plava, Vićevica, Hangar, Imperial, Mali dvor, Trstevica, Plaža za pse, plaža u obližnjoj Srimi te plaža Letovo – Srima. No, uređenje jedne plaže dalo je sasvim novu vizuru ne samo obali, već i cijelom gradu Vodicama. Riječ je o Malim Vruljama čijom se rekonstrukcijom željela stvoriti laguna u kojoj će voda biti toplija i 10ak stupnjeva od okolne čime bi se svakako produžila turistička sezona. Tko još nije posjetio Vodice, riječ je o šljunčanoj laguna s plitkim ulazom u more, a plaža je okružena borovom šumom u kojoj ćete moći pronaći prijeko potreban hlad tijekom vrućih ljetnih dana. Osim gastrolonomske ponude, u sklopu plaže napravljen je i bazen za vaterpolo, pa ako imate veliku ekipu, znate koja će vam biti zabava u moru. Plaža je svrstana pod party plažu sa sportskim i rekreativnim sadržajem te zabavnim sadržajem za mlade. No, podjednako tako svrstana je i među idealne plaže za obitelji s djecom. No samo kupanje nije bio jedini cilj rekonstrukcije ove plaže. Naime, tijekom noći plaža biva osvijetljena ambijentalnom rasvjetom koja ju čini promenadom, a i može se iskoristiti kao pozornica i galerija za raznovrsne zabavne, glazbene i kulturno-umjetničke sadržaje.

Saznajte sve o jednoj od najljepših plaža u Hrvatskoj, Plaža Sakarun.

Savjetujemo vam, ako niste, da posjetite Vodice, pa makar kao jednodnevnu stanicu na putu do vaših odredišta ljetovanja. Ukoliko tražite smještaj, pronađite ga na platformi privatnismjestaj.hr. Želite li proučiti još koju destinaciju prije donošenja odluke, saznajte više o drugim predivnim plažama uzduž Jadrana kroz članke na portalu Privatni Smještaj.