Plaža Sakarun 1

Plaža Sakarun

U zadarskoj otočnoj skupini mnogo je prekrasnih otoka idealnih za odmor iz snova. Do nekih je moguće doći jedino brodom, a i samo to putovanje je nezaboravno. Vožnja brodom, miris soli, blagi povjetarac, toplina sunca, pogled s palube na more nestvarno plave boje i razbacani različiti veći i manji oblici kopna, u svim smjerovima, dokle god pogled seže. Najveći od njih je Dugi otok, koji čini vanjski niz otoka zadarskog arhipelaga, zajedno s otocima Molatom, Istom, Škardom i Premudom. Pruža se u smjeru sjeverozapad – jugoistok, a ime može zahvaliti svom obliku i izduženosti. Dug je 43 km i širok do 4,6 km te je jedan od naših otoka s najrazvedenijom obalom.

Obala je pretežno niska s brojnim pješčanim uvalama, među kojima je na jugoistočnom dijelu jedna od najvećih jadranskih prirodnih luka Telašćica, dok je na zapadnom dijelu obala većinom visoka i strma. Od prirodnih ljepota otoka, osim parka pride Telašćica, treba svakako spomenuti velo i malo jezero kod Žmana te uvalu Solinšćicu, a znamenitost otoka je i svjetionik Veli rat.

Plaža Sakarun 2

(izvor: https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/plaze/plaza-sakarun)

Plaža Sakarun

Najveće mjesto na otoku je Sali, a uz njega, mjesta Zaglav, Brbinj i Božava su redovnim brodskim linijama povezani sa Zadrom.

U blizini otoka se nalazi velik broj manjih otočića i hridi, a jedan od prvih velikih susjeda je Nacionalni park Kornati. Kod grebena na jugozapadnoj strani Dugog otoka u prošlom stoljeću se nasukao talijanski brod. Brod je danas većim dijelom pod vodom, a sredinom devedesetih godina je postao poznat kao mjesto snimanja spota za Gibonnijevu pjesmu Ej, vapore. Na sjeverozapadnoj obali ovog dugog toka, nedaleko od mjesta Božava, smjestila se uvala Sakarun, koja je postala članica udruženja kluba “Najljepše uvale svijeta” gdje se nalaze uvale 25 zemalja sa svih kontinenata.

Plaža Sakarun je jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj.

Bijeli pijesak i tirkizno more

Po dolasku u uvalu prvo što oduševi svakog posjetitelja je zasigurno paleta boja, kombinacija bijelog pijeska i tirkiznog mora te zelene borove šume koja okružuje uvalu. Ako još tome dodamo plavo nebo i sjaj sunca dobijemo čarobnu i nezaboravnu sliku. Ukoliko plažu posjetimo za vrijeme malo drugačijeg vremena, tmurnijeg neba i jačeg vjetra, nezaboravna slika i dalje ostaje, uvala ne gubi svoje čari, samo boje dobiju malo drugačije nijanse i površinu mora ožive valovi.

Plaža Sakarun je oko 800 m duga plaža otvorena prema južnoj strani Jadrana.  U moru je sitni bijeli pijesak, zaštitni znak uvale, dok je na obali šljunak. Zaštitu od sunca pruža šuma crnog i alepskog bora te makije, a bioraznolikost krasi i podmorje  koje je bogato livadama morske cvjetnice posidonije, mediteranskog endema te brojnih drugih vrsta.

Ponekad se može čuti da posjetioci plažu nazivaju Saharun, vjerojatno jer su pijesak i vrućine asocijacije na pustinju Saharu. Ali starosjedioci Dugog otoka kažu da je točan naziv Sakarun, što najvjerojatnije povezano s ribarskom tradicijom i sakom, donjim dijelom ribarske mreže koja se povlačila i tako lovila riba.

Plaža Sakarun 3

(izvor: https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/plaze/plaza-sakarun)

Na otoku živi nešto više od 2800 stanovnika, a predio uz uvalu nije gusto naseljen tako da nema velike prometne buke i gužve.

Iako je plaža okrenuta prema otvorenom moru, zaštićena je dugim zaljevom i more je u ljetnim mjesecima uvijek ugodne temperature za kupanje. Prostor za kupanje je velik i plitak tako da je plaža pogodna i za obitelji s malom djecom.

Sama uvala je turističkim vlakićem povezana s obližnjim mjestom Božava. Osvježenja od ljetnih vrućina posjetitelji mogu pronaći u ugostiteljskim objektima na plaži.

Saznajte sve o jednoj od najljepših plaža na Jadranu, plaža Stiniva na Visu.

Ukoliko svoj odmor provodite u ovom dijelu Jadrana, možda baš smješteni u jednom od malih otočkih mjesta, gdje se stanovnici i dalje bave tradicionalnim djelatnostima poput ribarstva, maslinarstva i vinogradarstva, ili možda jedrenjakom krstarite zadarskim arhipelagom, ili se pak odlučite na jednodnevni izlet iz Zadra, plaža i uvala Sakarun mirno i strpljivo čekaju na sve posjetitelje, ljubitelje prirode i mora.

Više o plažama na Jadranu možete pročitati na portalu Privatni Smještaj.