Pješčane plaže za djecu

NAJBOLJE PJEŠČANE PLAŽE ZA DJECU U HRVATSKOJ

Hrvatska obala najpoznatija je po šljunčanim i kamenim plažama koje pružaju ulaz u kristalno more, raznih nijansa plave i zelene boje, no ipak se možemo pohvaliti i pješčanim. Donosimo najbolje pješčane plaže za djecu u Hrvatskoj.

Hrvatska obala duga je 5835 km, a zahvaljujući brojnim otocima, poluotocima i zaljevima pripada jednim od najrazvedenijih obala na svijetu. Šljunčane obale poput onih u Makarskoj ili Baškoj su najučestalije uzduž hrvatskog dijela Jadrana i kao takve su pravi mali biser jer je svaka uvalica drugačija. No jeste li znali da u Hrvatskoj postoje i otoci koji su nastali kao posljedica vulkanskih aktivnosti – Jabuka i Brusnik?

Saznajte koje su najbolje plaže za djecu u Hrvatskoj.

šljunčane plaže Hrvatska

No, što je s pješčanim plažama? Baš iz razloga što su rijetkost, pješčane plaže u Hrvatskoj izuzetno su popularne, a posebno roditeljima s djecom. Također, neke od pješčanih plaža uz hrvatsku obalu predstavljaju neke od najpoznatijih vizura Hrvatske u svijetu.

Također, neke od pješčanih plaža uz hrvatsku obalu predstavljaju neke od najpoznatijih vizura Hrvatske u svijetu. Dok roditeljima daju određenu veću dozu sigurnosti no šljunčane ili kamene, pješčane plaže djeci predstavljaju nepresušan izvor zabave I uživanja u vodenim aktivnostima.

Pješčane plaže u Hrvatskoj ili obiluju dodatnim zabavnim i gastro sadržajem ili baš iz razloga relativne nedostupnosti, na cjelodnevno kupanje na željenoj pješčanoj plaži u Hrvatskoj, morat ćete ponijeti dosta hrane, osvježavajućeg pića i zabave za djecu.

Pješčane plaže za djecu u Hrvatskoj

TOP 3 PJEŠČANIH PLAŽA

Kako bi vaša djeca maksimalno uživala u igrama s pijeskom i malim vodenim radostima, a vi pritom bili relativno opušteni, pripremili smo vam top 3 najboljih pješčanih plaža za djecu u Hrvatskoj.

1. ZLATNI RT

Plaža Zlatni Rat u Bolu

Ova pješčano – šljunčana plaža ne samo da je najpoznatija vizura Bola na Braču, već i pripada jednoj od najpoznatijih i najspektakularnijih slika Hrvatske u svijetu. Zlatni pijesak i šljunak proteže se čak 500 m u more dajući mu predivnu azurnu boju. Ono što je jedna od najvećih prirodnih atrakcija je sam vršak koji mijenja svoj oblik pod utjecajem valova, morskih struja i vjetrova. Ono što ovu plažu čini veoma praktičnom za sve obitelji s djecom je pristupačnost. Naime do plaže se može doći automobilom, tijekom ljetne sezone i turističkim vlakićem ili pak 20 minutnom šetnjom od Bola.

2. SAPLUNARA

Riječ je o pješčanoj plaži na otoku Mljetu, koja se smjestila u istoimenom naselju. Saplunara predstavlja svojevrsnu eko-plažu jer se smjestila u zaštićenom krajobrazu koji je također idealan na ljubitelje prirode. S obzirom da još uvijek toliko popularna kao Zlatni Rat, na ovoj ćete plaži moći pronaći i poneki mirni kutak. Dužina plaže iznosi 150m, a širina 16 te bi bilo dobro na ovu plažu uputiti se po doručkovanju, kako biste našli mjesto. Plaža ima igralište i sadržaj za djecu, sportsko igralište, klupe i WC, a postoji i mogućnost unajmljivanja ležaljki i suncobrana. Također, moguće je unajmiti i kajake te kanue, skutere na vodi, plovila ili bicikle.

3. PLAŽA GALEB

20 km duga omiška rivijera jedno je od omiljenih mjesta ljetovanja mnogih Hrvata. Osim samog grada značajne gusarske prošlosti – Omiša, predivne plaže mogu se pronaći i u njegovoj okolici. Plaža Galeb smjestila se u mjestu Duće. Ova zlatna pješčana plaža nije samo idealna za ljetovanje obitelji s djecom zbog pijeska već i zbog obližnjih stabala u kojima se može pronaći prijeko potreban hlad tijekom ljetnog dana. Na ovoj plaži moći ćete unajmiti opremu za vodene sportove, kupiti voće, sladoled, pojesti nešto u fast foodu ili rashladiti se u baru. Na plaži se nalaze svlačionice, javni WC, a spasilac cijelo vrijeme nadzire kupače.

Plaža Galeb Duće

4. KRALJIČINA PLAŽA

Jedan od zaštitnih znakova grada Nina su duge prirodne pješčane plaže, a najduža među njima je Kraljičina plaža koja je ujedno i najduža hrvatska pješčana plaža. Uz ime plaže veže se legenda o kralju Tomislavu i njegovoj kraljici. Oni su za vrijeme svog boravka u Ninu uživali u rijetkim opuštajućim trenucima i promatrali nezaboravne izlaske sunca s pogledom na Velebit. Isti veličanstven pogled i danas dočekuje sve prolaznike i posjetitelje, velebni Velebit se i dalje uzdiže iznad mora i otoka Paga na suprotnoj strani zaljeva. Više o Kraljičinoj plaži pročitajte ovdje.

GDJE PRONAĆI PJEŠČANE PLAŽE U HRVATSKOJ

Na sjevernom Jadranu smjestio se mali, pomalo izolirani otok koji obiluje pijeskom. Riječ je o Susaku koji je nastao taloženjem lesa, što nije neuobičajeno u Hrvatskoj, no posebnost Suska je da je debljina lesa na Susku I do 90m. Na Jadranu se les još može pronaći i na Krku, Srakanama, Unijama, Lošinju, Hvaru i Mljetu gdje se nalazi popularna pješčana plaža Saplunara.

Pješčane plaže Saharuna

Pješčane dijelove obala nalazimo i drugdje uzduž Jadrana, a većini najpoznatije su one kodi u okolici Zadra, koje se pružaju od Vranskog jezera, preko Ravnih kotara do sve do Paga. Poznate prostrane i relativno plitke pješčane plaže na ovom području su Ljubač i Plemići, Vlašići i Dinjiška na Pagu, Velo i Malo blato na Pagu, ninska obala, Kraljičina plaža, ušća Zrmanje i Karišnice te gotovo zatvoreno Karinsko i Novigradsko more.

Lopar na Rabu posebno je zanimljiv turistima zbog predivnih plaža, pri čemu se jedna čak naziva i Rajskom plažom. Sakarun ili Saharun velika je uvala na Dugom otoku s pješčanim dnom i plažom koja izgleda kao s kakve razglednice iz tropskih krajeva. Iako Istra nije poznata po pješčanim plažama i ovdje ih ima nekolicina: otočić Levan, Bijeca u Medulinu, Girandela, Maslinica I St. Andrea u Rapcu, Katoro u Umagu I Sv. Andrija u Rovinju.

Sve o plažama pročitajte na portalu Privatni Smještaj.