Plaža Nugal Makarska 1

Plaža Nugal Makarska

Makarska rivijera jedno je od omiljenih ljetnih destinacija Hrvata, a sam grad Makarska mjesto brojnih bezbrižnih, ljetnih uspomena kojima se uvijek nanovo vraćamo. Jedna od znamenitosti Makarske je plaža Nugal.

Svi koji još nisu posjetili Makarsku, a traže novo odredište ljetovanja u Hrvatskoj, Makarska nudi sve što treba za opušten odmor. Riječ je o gradu optimalne veličine, koji doduše tijekom ljetnih mjeseci podupla broj stanovnika, no sve će vam biti nadohvat ruke te automobil možete parkirati prvi dan svoga odmora i ostaviti ga na istome mjestu sve do povratka svome domu.

O Makarskoj

Makarska je zaista grad okružen prirodom, od mnogobrojnih sunčanih sati koji ovom gradu osiguravaju blagu klimu, preko šljunčane plaže koja je svojevrsni simbol Makarske, pa sve do obgrljenosti planinom Biokovo.

Plaža Nugal Makarska 2

Bogata povijest ovog grada datira još iz doba 6000 godina pr. Kr. što Makarsku čini jednu od najstarijim gradovima istočne obale Jadrana. Ako tijekom odmora volite razgledavati kulturnu baštinu, tada svakako morate posjetiti Gradski muzej koji sadrži kulturno-povijesnu, arheološku, i etnološka zbirku. U Malakološkom muzeju Franjevačkog samostana moći ćete razgledati postavu školjkaša i morskih puževa kako Jadrana, tako i cijeloga svijeta čime postava ovog muzeja predstavlja najpoznatiju malakološku kolekciju u Hrvatskoj. Nakon Malakološkog muzeja, eksponate iz dubina Jadrana možete sagledati i u Muzeju riba i rakova na Lištunu. Za zaljubljenike u slikarsku umjetnost, galerija Antun Gojak, atelier Srzić, atelier Dragičević te New World Lover Art Gallery osigurat će zanimljive izložbe te uživanje u stalnom postavu lokalnih umjetnika.

Ono što ovaj grad čini prepoznatljivom su skuplture, trgovi i palače, a važnost Makarske kao turističke destinacije u Hrvatskoj reprezentira i zanimljiv spomenik kupaču „Bonaca“ postavljen 2006. Godine povod 100-godišnjice turizma u Makarskoj.

Saznajte koje su najbolje plaže za djecu u Hrvatskoj.

Plaža Nugal Makarska 3

Ako osim predivnog zvjezdanog neba želite još „dublje“ zaviriti u sazvježđe iznad Makarske, ne zaboravite posjetiti makarski Astropark.

Naravno, kada ste u Dalmaciji dobra „spiza“ je jedna od glavnih tema. Sve se vrti oko ručka, večere, lokalnih restorana, konoba, vinoteka i slastičarnica, a gastro-enološka ponuda neće vas razočarati.

Botanički vrt Kotišina, parkovi s autohtonim biljem i predivne šljunčane plaže okruženje su kakvo svi tražimo tijekom godišnjeg odmora. Cetralna gradska plaža popraćena hladovinom borove šume duga 2 kilometra svojevrsna je razglednica Makarske. Svi oni koji vole komoditet gradske plaže, te im ne smeta gužva, na ovoj plaži moći će uživati u mnogim ugostiteljskim objektima, sportsko-zabavnim sadržajima i popratnim servisima. Odmaknete li se zapadno od glavne gradske plaže, uživat ćete u manje napućenim plažama poput plaže Biloševac ili Cvitačke. Iako nisu u naseljenom djelu grada, ove plaže osigurat će vam osvježenja u nekom od beach barova.

Plaža Nugal Makarska 4

Plaža Nugal

Nastavite li dalje, te preferirate li nudističke plaže, nude vam se male šljunčane uvalice, a nastavite li šumskim puteljkom dalje, uživat ćete u Krvavici te uvali Ramova. Na drugoj strani grada, istočnom pojasu luke, čekat će vas plaža Osejava, a nakon stjenovitog dijela slijedi pravi mali raj – makarska plaža Nugal.

Da je riječ o zaista predivnoj plaži svjedoči i CNN-ovo priznanje koji je svojedobno ovu plažu uvrstio u top 11 plaža u Hrvatskoj. Ako vam ne smeta da plažu dijelite s nudistima, svakako biste se trebali uputiti istražiti ovaj raj borove šume, morskih oblutaka i tirkiznog mora. Nugal je plaža koja je izdvojena približno 2 kilometara od gradske luke te će vam biti potrebno kakvih 20ak minuta šetnje kako biste stigli do odrediša. Zaboravite na auto! Ova plaža je dostupna isključivo pješačenjem brdom ili putem kroz borovu šumu, stoga imajte na umu da obučete udobnu obuću. Jednom kada stignete na Nugal, zaboravit ćete na pješačenje, sparinu i žegu, te smo sigurni da ćete samo razmišljati o slikovitosti ovog dragulja Makarske. Ne bi bilo na odmet ponijeti kakv suncobran, ležaljku, no ono što svakako ne smijete zaboraviti su dovoljne zalihe tekućine i hrane budući da se u blizini ne nalaze ugostiteljski objekti u kojima biste mogli potražiti okrijepu nakon dana provedenog na suncu i kupanju. Znamo, nitko ne voli kišu tijekom ljetovanja, no ako vam vremenska prognoza ne bude naklonjena, iskoristite to kao prednost da se pod kabanicama i/ili kišobranima prošećete do Nugala. Naime, s obzirom da se plaža nalazi podno litica, tijekom kišnog vremena ova plaža biva dodatno uljepšana slapom. Ustalom, ima li slađeg no kupanja pod ljetnim pljuskom? Ako ništa drugo, nova uspomena bit će vam zajamčena.

Plaža Nugal Makarska 5

Vjerujemo da smo vas ovim člankom nagnali da razmislite o Makarskoj kao odredištu ljetovanja, no još vam samo nedostaje pronaći idealne smještaje. Slična ovoj plaži je i plaža Pasjača u Konavlima.

Pronađite još zanimljivih članaka o plažama na portalu Privatni Smještaj.