Vina Zagorja

VINSKIM CESTAMA ZAGORJA

Ako Vam je omiljen dio odmora uživanje u lokalnim gastro specijalitetima i kapljici vina, dok ste pritom okruženi zelenim brežuljcima, krenite vinskim cestama Zagorja.

Zagorje je kraj poznat po popevkama, kajkavštini, legendama i pričama, dvorcima i crkvicama, zelenim brežuljcima i zlatnim oranicama, termalnim izvorima, krepkoj i bogatoj hrani i naravno nezaobilaznim vinogradima, klijetima i vinskim stazama.

VINSKE SORTE ZAGORJA

Kultura uzgajanja vinove loze u Zagorju datira još iz doba Rimljana. Do sada je u vinogradima diljem Zagorja pronađeno je čak 26 sorti koje su starije od 150 godina, među kojima su najpoznatije stara hrvatska belina i Sokol. Neke od sorti koje su zastupljene u ovom kraju su moslavac, zelenac, plavec žuti, kraljevina, šipelj, noja i izabela. No, zagorski vinogradi su i postali poznati zbog uzgoja sorti internacionalnog porijekla kao što su silvanac, graševina, sauvignon, traminac, chardonnay, pinot bijeli i pinot sivi.

S obzirom da je riječ o mnogo hladnijem području no vinogradima uz Jadran, hladnoća pogoduje ponešto višoj razini kiselosti suhih vina. No, desertna vina kao i predikatna vina poput izborne berbe prosušenih bobica ili ledene berbe smatraju se najboljima u Hrvatskoj i osvajaju mnogobrojne nagrade.

VINSKIM CESTAMA ZAGORJA 1

Mirisi autohtonih jela poput zlevanke, kuružnjaka, štrukli, heljdine kaše, žganca od bijele kuruze, purice s mlincima, bućnice, gulaša od divljači voćnih pita svakako popratite čašicom vina zagorskih vinara kako biste povećali gastronomski užitak.

Svoje upoznavanje ruralnog turizma Zagorja započnite u jednom od 6 vinogorja: Krapina, Zabok, Zlatar, Pregrada, Stubica ili Klanjec. Osim što je središte Krapinsko-zagorske županije, grad Krapina i obližnja mjesta Đurmanec, Petrovsko, Radoboj i Jesenje čine krapinsko vinogorje. Ako ste zainteresiraniji za istraživanje vinogorja Zlatar tada posjetite i Lobor, Mače, Zlatar Bistricu, Hrašćinu, Budinščinu, Konjščinu, Mihovljan i Novi Golubovec. Mjesta vinogorja Zabok su Zabok, Veliko Trgovišće, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Bedekovčina. Sljedeće vinogorje je Pregrada i svakako stanite u Humu na Sutli i Desiniću. U vinogorje Stubice ubrajaju se i Donja i Gornja Stubica, Marija Bistrica, Oroslavje i Stubičke Toplice. Vinogorje Klanjec poznato je još od 17. stoljeća kada su franjevci počeli obrađivati vinograd. Danas se vinogorje Klanjec sastoji i od mjesta Kraljevec na Sutli, Kumrovec,Tuhelj i Zagorska Sela.

VINSKIM CESTAMA ZAGORJA 2

U svim navedenim vinogorjima vaša će nepca doći na svoje u agroturizmima, seoskim turizmima, seoskim domaćinstvima, kletima, vinotekama, vinarijama, vinotočjima, kušaonici meda, konjičkom klubu i starim vodenicama i mlinovima.

Poželite li doma ponijeti suvenir, preporučujemo da to ne bude klasični, već sir iz kakve lokalne sirane, med ili pak vina, voćna vina ili rakije.

SADRŽAJI U ZAGORJU

Ovaj kraj ne obiluje samo gastroenološkim delicijama, već i spomenicima što ga uz slikoviti krajolik čini poput prizora iz bajke. Ono što nije samo poznato u Hrvatskoj, već na području cijele Europe je svakako Hušnjakovo brdo u Krapini gdje je pronađen krapinski čovjek. Svakako posjetite interaktivni Muzej krapinskih neandertalaca.

Ljubitelji legendi svakako bi trebali svratiti u nekadašnji plemićki grad Veliki Tabor i istražiti legendu o Veroniki Desinićkoj. Fortifikacijska arhitektura Velikog Tabora pripada najznačajnijim kulturno–povijesnim spomenicima profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. U Zagorju se nalazi popriličan broj dvoraca, posebice onih iz doba baroka.

Dvorci Zagorja

Selo Kumrovec prezentira način života i stanovanja zagorskog stanovništva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici možete sagledati postav Muzeja seljačkih buna.

U mjestu Radiboj uživat će svi zaljubljenici u geološke i arheološke zbirke. Naime muzej Radboa sadrži u svojem postavu ima i fosile tog područja.

U Oroslavlju, točnije Parku Znanosti, uživat će zaljubljenici u fiziku, astronomiju, geografiju i psihologije svih dobi. Naime, javne površine oplemenjene su interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem.

Od sakralnih središta Krapinsko-zagorske županije svakako ne propustite hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, potom kasnobaroknu kapelu Blažene Djevice Marije na Strmcu, kapelica sv. Florijana u blizini Klanjca te u Klanjcu franjevački samostan.

Od ostalih sadržaja, mogao bi vas interesirati Muzej oldtimera Presečki, Galeriju Antuna Augustinčića ili pak preostalo slobodno vrijeme provedite u shoppingu u outlet centru ili zabavom u adrenalinskom parku.