Golf u Nacionalnom parku Brijuni

Golf igralište na Brijunima

Zaljubljenici u golf složit će se da je brijunsko golf igralište jedno od najneobičnijih u Hrvatskoj. Igrati golf i istodobno uživati u ljepoti nacionalnog parka, idealna je kombinacija.

Smješten na zapadnom dijelu istarske obale, Nacionalni park Brijuni sastoji se od 14 otoka, hridi i otočića, a onaj koji je najvažniji za ljubitelje golfa je Veliki Brijun.

OD OKUPLJALIŠTA ARISTOKRACIJE DO NEISKORIŠTENOG POTENCIJALA

Dokazi života na Brijunima, fosilni ostaci gmazova, sežu do 130 milijuna godina pr. Kr. Najstariji tragovi života čovjeka na Brijunima datiraju iz mlađeg kamenog doba, a možete razgledati i ostatke nastambi iz Rimskog Carstva te Bizanta. U vrijeme Mlečana, na Brijunima su primarne djelatnosti bile vađenje soli kao i kamenoklesarstvo. S obzirom da je malarija harala i Brijunima, otočje stagnira sve do 19. stoljeća kada otočje postaje dijelom vladavine Austrijskog Carstva. Tu se ponajviše ističe Paul Kupelwieser koji je 1893. godine kupio Brijune te zahvaljujući njemu otočja postaju odmaralište i lječilište aristokracije. Drugi svjetski rat ostavlja traga i na Brijunima, posebno Veliki Brijun koji je bio ponajviše devastiran.

Ostaci iz rimskog, bizantskog i doba Mlečana vidljivi su na Brijunima

Iako Josip Broz Tito započinje obnovu Brijuna, vraćajući te dajući novi elitni sjaj otočju, od 1949. do 1983. otočje biva pod sigurnosnim režimom i nedostupno turistima.

U međuvremenu su Brijuni proglašeni nacionalnim parkom, postojalo je par projekata kojima se namjeravao dati novi sjaj otočju, no primarno su odredište ljubiteljima flore i (za Hrvatsku) neuobičajene faune, kazališnih predstava na otvorenome kao i golf igračima.

Početkom 20. stoljeća Brijuni su bili svjetski golf – resort te sportsko odredište europskih mogula kao i onih iz Australije te Južne i Sjeverne Amerike. Na otočju se nije samo igralo, već su se i održavali turniri u golfu, jedrenju, tenisu, plesu, polu, kriketu, atletici, šahu itd.

Tridesetih godina 20. stoljeća, golf teren doživljava svoj procvat kada su teren redizajnirali tada prestižni golf dizajneri Thomas i Simpson.

Da li ste znali da i u Zagrebu postoji golf igralište? Pročitajte više.

GOLF IGRALIŠTE DANAS

Povijesno golf igralište na Brijunima izgrađeno je 1922. godine od strane Paul Kupelwiesera te je imalo duljinu od 5 742 metra i 18 rupa. Danas je igralište dugo 5 531 metara te se sastoji od 18 golf rupa.

Golf igralište na Brijunima 1
Izvor: https://www.golf-adria.com/golf-courses/golf-country-club-brijuni/

Ovo se igralište smatra ekološkim budući da se površine ne tretiraju kemijskim preparatima, a u golfu se uživa u mediteranskom okruženju dok pored vas bezbrižno i pitomo pasu jeleni, trčkaraju zečevi ili perje pokazuju paunovi. Iako bi se igralište moglo unaprijediti, golf entuzijasti, rekreativci i profesionalci u golfu rado posjećuju Veli Brijun baš zbog neuobičajenog okruženja. Alpsko i mediteransko bilje, šumovi mora i zvukovi životinja kreiraju atmosferu idealnu za odmak od stresa svakodnevice.

Dok igrate golf, uz vas će slobodno šetati životinje

Zbog blage mediteranske klime, golf je na Brijunima moguće igrati tijekom cijele godine, no s obzirom da se na otočje može stići brodicom iz Fažane, igranje ovisi o rasporedu plovidbe s tim da brodice tijekom određenih mjeseci plove samo vikendom. Kao što smo prethodno naveli, teren se ne tretira pesticidima, no jednako tako ne zalijeva se stoga ukoliko odlučite zaigrati golf na Brijunima tijekom ljetnih mjeseci, možete očekivati isušenu tratinu.

Hrvatska kao golfersko odredište.

SMJEŠTAJ ZA GOLFERE

Ukoliko želite prenoćiti u samom Nacionalnom Parku Brijuni, moći ćete odabrati između hotela Istra koji je sačuvao svoju povijesnu strukturu, a prostrane i moderno uređene sobe osigurat će vam odmor u punom smislu riječi. Prostrane sobe i terase svojom veličinom odražavaju doba Austro-Ugarske, te su mnogo veće ne one suvremenih hotela. U ponudi se svakako ističu dvije vile za iznajmljivanje pri čemu svaka pruža smještaj za 6 osoba. Na otoku je moguće odsjesti i u sobama Karmen. Ako će golf biti popratna aktivnost vaših odmora u Istri, savjetujemo vam da smještaj u željenom istarskom mjestu potražite na specijaliziranoj platformi Privatni Smještaj.

CJENIK ZA 2021.

Baš zato što je riječ o aktivnosti na otvorenom, golf nije visokorizičan sport, no prije što se uputite na Brijune, svakako provjerite stranice Nacionalnog parka Brijuni kako biste saznali dopuštaju li epidemiološke mjere rekreaciju uz golf.

Na stranicama je dostupan cjenik za tekuću godinu, pa su tako najpovoljnije cijene one u periodu od 10.- 04.mjeseca, srednje vrijednosti su za svibanj, a najviše cijene su od lipnja do rujna.

  • Električni automobil za golf (max. 5 sati) uz kupljeni Green fee (2 sjedeća mjesta) : 250,00 – 300,00 – 400,00kn
USLUGACIJENE TIJEKOM CIJELE GODINE
Green fee – 1 dan (uključena cijena brodske karte) 350,00 kn
Green fee hotelski gost – 1 dan 250,00 kn
Green fee junior (do 18 god) – 1 dan (uključena cijena brodske karte) 200,00 kn
Green fee junior (do 18 god) hotelski gosti- 1 dan 150,00 kn
ŠKOLA GOLFA  
Poduka za 1 osobu 40 min (uključena cijena brodske karte 400,00 kn
Poduka za 2 osobe 50 min (uključena cijena brodske karte) 500,00 kn
Poduka za 3 osobe 60 min (uključena cijena brodske karte) 600,00 kn
Poduka za 4 osobe 70 min (uključena cijena brodske karte) 700,00 kn
*ako ste gosti hotela, poduke su povoljnije za 50,00kn 
GODIŠNJE GOLF KARTE  
Godišnja golf karta uključena uključena brodska propusnica 3.000,00 kn
Godišnja golf junior karta (do 18 god) uključena brodska propusnica 1.500,00 kn
Godišnja golf obiteljska karta (do 4 osobe) uključena propusnica 6.000,00 kn
OPREMA I DODACI 
Dnevni najam ormarića u golf kući 30,00 kn
Set palica školski – dnevni najam 150,00 kn
Palica 1 kom – dnevni najam 10,00 kn
Set palica muški, Set palica ženski, Set palica dječji200,00 kn
Kolica za palice – dnevni najam 35,00 kn
Loptice za driving range = 30 kom – dnevni najam 30,00 kn
Loptice za driving range – promocija = 10 kom 10,00 kn
Korištenje golf vježbališta po osobi 50,00 kn

Osim prirodnih ljepota, jedna od čari ovog golf terena je i spontanost jer nije potrebno rezervirati Tee time, već vlada princip “Come and play”, stoga sve što trebate učiniti je isplanirati vikend odmor i uživati u golfu na Brijunima.

Više o aktivnom odmoru uz golf.