Obiteljsko ljetovanje - što ponijeti na more?

Što ponijeti na more?

Svi koji su roditelji znaju da odmor s bebama i djecom može biti znatno izazovniji od odmora za odrasle. Donosimo vam savjete što ponijeti na more.

Prilikom odlaska na ljetovanje s djecom u obzir treba uzeti samo vrijeme putovanja jer ne želite putovati po najvećoj vrućini, mnogobrojne stanke tijekom putovanja, nadati se dobroj vremenskoj prognozi, istražiti pogodnosti za djecu koje nude objekti privatnog smještaja i naravno prije svega pomno isplanirati pakiranje kovčega kako biste ponijeli sve za što mislite da bi moglo biti potrebito.

Odmor s djecom

Ljetnim praznicima vesele se sva djeca – kako školarci, tako i predškolska djeca. Ljeto samo po sebi predstavlja za djecu pregršt zabave i uživanja u vodenim aktivnostima te u pravilu, zabava dolazi sama po sebi. No za roditelje, ukoliko nema baka i djedova koji će pričuvati djecu, ljeto pomalo predstavlja i pravi podvig. Tko će čuvati djecu, kako djeci ispuniti dane izvan vrtića i/ ili škole, kada otići na ljetovanje i koje mjesto odabrati, samo su neke od tema o kojima roditelji razmišljaju. 

Saznajte sve o obiteljskim kućama uz more na našem portalu Privatni Smještaj.

Obiteljske ljetne aktivnosti

Obiteljsko druženje ključni je dio ljetnih praznika. Bilo da je riječ o obiteljskom odlasku na odmor ili pak zajedničkom provođenju vremena kod kuće, izdvojite određeno vrijeme u svakom danu budete zajedno bez ometanja i uživate u ljetnim obiteljskim aktivnostima. Igre, vodene zabave, obiteljsko roštiljanje ili odlazak na obiteljsko ljetovanje, naglasak se stavlja na zajedničkom vremenu i uživanju u međusobnom druženju. Uz svu užurbanost ljetnih praznika i neprestana planiranja aktivnosti za djecu, važno je i da vi roditelji pronađete vremena i za sebe. Iskoristite sve mogućnosti za opuštanje, možda biste mogli čitati knjigu dok su djeca uživaju u popodnevnom odmoru ili pozvati prijatelje na druženje navečer kad su djeca u krevetu. Baš to vrijeme u danu koje ćete podariti sebi, ključni je dio dobro izbalansiranog ljetnog odmora.Što god iskrsnulo, a svim roditeljima je poznato da je najteže planirati, ne zaboravite da je ljeto tu za uživanje. Opustite se i uživajte što je više moguće i ne brinite ako stvari ne uspiju kako je planirano.No, ono što biste svakako trebali planirati je što ćete ponijeti sa sobom na obiteljsko ljetovanje. Također, pokoja ideja za dječju igru i aktivnosti, nikad nije na odmet, zar ne?

ŠTO PONIJETI NA MORE?

Prilikom planiranja ljetovanja i samih priprema jedan od najzahtjevnijih zadataka prije polaska je pakiranje kovčega, a da se pritom ništa ne zaboravi, ali istovremeno i ponese razumna količina odjeće, obuće, igrački i ostale opreme za bebe i djecu. Znamo da su najbolji obiteljski odmori oni na koje odlazimo opušteni, znajući da imamo sve što će nam zatrebati, no isto tako nije potrebno pakirati 2 različite lopte, 5 kantica, te mnoštvo nepotrebnih predmeta koje ćete ionako moći kupiti u mjestu ljetovanja. Kako biste osigurali da ponesete samo ono što će vam trebati, važno je sastaviti popis svega što će vama i vašem djetetu zaista biti potrebno svakodnevno. Priprema je ključna, stoga par dana prije no što krenete s pakiranjem kovčega, sastavite listu stvari koje su vam prijeko potrebne te ih križajte kako ih posložite u kovčege i na taj način ćete biti sigurni da vam ništa nije promaknulo.

Planer za ljetovanje
  • DJEČJA OPREMA poput kolica, nosiljke, duda, bočice i krevetića (ukoliko jedinica privatnog smještaja ne posjeduje dječji krevetić) trebala bi se nalaziti na prioritetnom mjestu vaših lista.
  • TOALETNE POTREPŠTINE: par komada pelena (jer ostalo ćete moći kupiti u mjestu ljetovanja), mokre maramice, dječji losion, gel za tuširanje za djecu (jer je vjerojatno da apartman ili kuća za odmor neće biti opremljena specijaliziranim gelom za djecu), četkice za zube i pasta za zube, češalj.
  • ODJEĆA I OBUĆA: kupaći kostimi, po 2 majce dnevno jer znate da se s djecom uvijek nešto nepredviđeno dogodi (poput sladoleda koji završi na majci, umjesto da se pojede), čarape, natikače, sandalice za plažu, tenisice i obavezno jakna (jer noći uz Jadran znaju biti prohladne).
  • KUĆNA LJEKARNA: sprej protiv komaraca, par flastera, toplomjer i antipiretik
  • OPREMA ZA PLAŽU: ručnici, krema za sunčanje s visokim faktorom, sunčane naočale, suncobran ili rasklopni šator, narukvice i madrac na napuhavanje, kantice, grabljice (to je sadržaj koji možete kupiti i u supermarketu tijekom ljetovanja).
  • HRANA: dovoljno vode, dohranu za bebe, sendviče ili određenu hranu koju ćete moći pojesti čim dođete u smještaj te dok ne skuhate obrok ili ne odete u restoran.
  • DODATNO: ne zaboravite osobne i zdravstvene iskaznice, prijenosni hladnjak (u kojemu ćete moći držati hranu i piće tijekom cjelodnevnog boravka na plaži), društvene igre, dječje deke (ukoliko su im iste prijelazni objekti).

Pogledajte gdje pojesti najbolje kremšnite na Jadranu.

Oprema za plažu jedna je od najvažnijih sastavnica ljetovanja

Ljeto je samo po sebi jedna velika aktivnost za djecu. Sve aktivnosti s koje uključuju vodu, pijesak, šljunak zabavne su djeci svih uzrasta. Gradnja dvoraca u pijesku, prskanje vodom, bacanje kamenčića ili lovljenje ribica mrežicom, samo su neke od aktivnosti kojima će se djeca zabavljati na plaži, no pobrinite se da djeca borave na suncu samo prijepodne i predvečer, a ostalo vrijeme provedite u šumici ili parku u hladu. Djeca će se veoma brzo udružiti u igri s drugom djecom, no dajte im mali poticaj ukoliko vidite da se susprežu. Kako bi uspavljivanje bilo što mirnije, ne zaboravite na odmor ponijeti i omiljenu plišanu igračku ili slikovnicu, a ukoliko su vaša djeca veća, društvene igre bit će idealna obiteljska zabava nakon večere i prije spavanja.

Pročitajte sve o obiteljskom vikend odmoru na portalu Privatni Smještaj.