Vikend odmor s djecom 1

Vikend odmor s djecom

Putovanja mogu biti podjednako zabavno iskustvo koje proširuje horizonte kako za odrasle tako i za djecu.

Samo putovanje, novi grad, ljudi, krevet, hrana, zabava, iskustva i znamenitosti većini djece predstavljat će zabavu, a da ne spominjemo vrijeme tijekom kojega je cijela obitelj neprestano zajedno, što u biti djeci predstavlja najveću radost cijelog odmora. No, putovanja s djecom mogu biti i veliki izazov. Tu su nepredvidljiva raspoloženja, rasporedi, dugi popis stvari za pakiranje i sama organizacija putovanja. Već sad zvuči pomalo komplicirano, a još niste ni stigli na odredište vašeg obiteljskog vikend odmora.

Iako su sama djeca veoma često nepredvidiva i iz naoko regularne situacije izrodi se mnoštvo novih izazova, postoje određene stavke odmora koje se mogu planirati i tako smanjiti vjerojatnost da putovanje neće proći po planu.

Naposljetku, sama poanta vikend odmora vaše cijele obitelji je da svi zajedno uživate u putovanju i usput stvarate nove uspomene. Nije li to u biti i smisao putovanja?

Vikend odmor s djecom 2

Nama roditeljima je u pravilu veoma jednostavno zadovoljiti se odmorom – odlazimo na lokaciju i u smještaj koji smo odabrali i glavni smisao obiteljskog odmora je da su djeca vesela, nasmijana i da uživaju što je više moguće. Radujete se tom nadolazećem obiteljskom odmoru, ali želite biti sigurni da će se i mlađi članovi obitelji zabaviti.

Planiranje aktivnosti za djecu kao i razmišljanje o njihovim navikama može vam pomoći da postignete što opuštenije vikend putovanje i da se svi članovi obitelji podjednako dobro zabave. Ovisno koliko su vaša djeca stara, takve su i njihove potrebe i samo poimanje putovanja. Bebe imaju vrlo različite potrebe od predškolske djece ili srednjoškolaca pa neka vam dob djeteta bude i prvi kriterij u odabiru destinacije vikend putovanja u Hrvatskoj. Trajanje samog putovanja najvažnija je stavka ukoliko putujete s novorođenčetom, a kada je riječ o djeci vrtićke dobi i stariji – svakako bi prije putovanja trebali istražiti ponudu aktivnosti prilagođenih djeci kao i cijeloj obitelji.

Iako se možda na prvu čini da je najteže putovati s novorođenčadi, osim fizičkih potreba i nježnosti, oni više od vas neće tražiti, no uz stariju djecu koja neprestano teže zabavi, vaši će vikend odmori biti poprilično aktivni.

Što posjetiti u Istri na obiteljskom odmoru.

ŠTO JE POTREBNO PONIJETI NA ODMOR S DJECOM

Iako je riječ o odmoru od 2-4 noćenja, roditelji će se složiti da je potrebno stvari kao da se ide na sedmodnevno putovanje.  Sjećate se putovanja kada ste vi bili djeca? Čini se kao da se nosilo mnogo manje prtljage no u današnje doba. U današnje doba popis stvari koje je potrebno spakirati postaje sveobuhvatniji. Ne želite riskirati da zaboravite spakirati adaptirano mlijeko, pelene ili vlažne maramice, omiljene grickalice djece (premda iste možemo kupiti i u destinaciji odmora), a gdje su tek omiljena igračka, slikovnica…i tablet!

Vikend odmor s djecom 3

REZERVIRAJTE SMJEŠTAJ NA VRIJEME

Svatko zna najbolje potrebe svoje obitelji, no naše je iskustvo da je najjednostavniji odmor prilikom odsjedanja u apartmanu jer su isti prostraniji, a i u svako doba kada djeca ogladne može se pripremiti obrok. Također, all inclusive hoteli nisu loša opcija ukoliko vam to dopuštaju budžeti. Nakon što se odlučili za destinaciju, svakako biste trebali pronaći idealni smještaj i rezervirati ga. Nitko ne želi doći u odredište s djecom umornom od putovanja i na licu mjesta tražiti raspoloživ smještaj. Također, ne bi bilo naodmet kontaktirati iznajmljivača te provjeriti nalazi li se dječji krevetić u smještaju te trebate li ponijeti vlastitu posteljinu te ručnike.

ODABIR DESTINACIJE

Od aktivnih vikend obiteljskih odmora koji će biti ispunjeni s mnoštvom fizičkih aktivnosti, preko ljenčarenja na plažama pa sve do istraživanja znamenitosti gradova Hrvatske, kratki vikend odmori sjajan su način da se odmaknete od svakodnevice i zabavite u iščekivanju dužih godišnjih odmora.

  • ODMOR UZ PLAŽU: Koje dijete ne voli plažu? Jadran je idealno mjesto za opuštanje, gaženje dvorce od pijeska i igru s djecom na valovima stvarajući pritom neke od najljepših uspomena i dodatno jačajući međusobnu povezanost. Rovinj, Poreč, Crikvenica, Krk, Zadar, Makarska samo su neke od mnogih destinacija uzduž Jadrana gdje ćete moći uživati u svim blagodatima mora, ali i popratnim zabavnim obiteljskim aktivnostima.
  • ISTRAŽITE NACIONALNE I PARKOVE PRIRODE: Ako volite opuštanje u bojama, zvukovima i mirisima prirode i dragi su vam aktivni odmori, ali ste podjednako tako svjesni činjenice da nije jednostavno osvajati planinske vrhove s djecom, određeni nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske mogli bi biti idealan odabir za vas. Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj savršena su mjesta za njegovanje cjeloživotne ljubavi prema prirodi. Mališani će biti razrogačenih očiju upijati sve ljepote visokog drveća, plavog neba i životinjama s kojima će se susresti. Osim što ćete uživati u blagodatima prirode, ne propustite uživati u gastro delicijama kraja koji odlučite posjetiti te odsjesti u idiličnom privatnom smještaju. U nastavku vam donosimo destinacije koje bi mogle biti idealne za vikend odmor obitelji s djecom: Lonjsko polje, Vransko jezero, Kopački rit, Mljet, Krka, Brijuni, Plitvička jezera i Telašćica.
  • ISTRAŽITE VEĆE GRADOVE: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula osim mnogih spomenika nude i mnoštvo kulturnih sadržaja pa tako tijekom boravka u nekom od navedenih gradova možete posjetiti zanimljive muzeje, razgledati izložbe i pogledati dječju predstavu ili otići u kino pogledati animirani film u bilo koje doba. Također, svi veći gradovi u Hrvatskoj sadrže i igraonice, zanimljive parkove i igrališta, kao i zabavne parkove, a primjerice sama vožnja tramvajem u Zagrebu ili Osijeku djeci će biti novo iskustvo i zabava za pamćenje!
Vikend odmor s djecom 4

Bez obzira radi li se o vašem prvom putovanju s prvim djetetom ili dvadesetom putovanju s troje djece, putovanje s djecom uvijek će svojevrsni izazov. Od toga što spakirati do načina kako doći, puno je potencijalnih briga, ali sve su vrijedne tog osjećaja zajedništva, ljubavi, novih obiteljskih uspomena i zabave.

Više ideja o obiteljskom odmoru pročitajte na portalu Privatni Smještaj.