Odmor u Slavoniji i Baranji - regija slasnih delicija i veselih domaćina! 1

Odmor u Slavoniji i Baranji – regija slasnih delicija i veselih domaćina!

Predivne ravnice, pitoma mjesta, raj za gurmane i ljubitelje tamburice te regija gdje ćete se uvijek osjećati dobrodošlo i kao da ste doma. Donosimo vam destinacije i razloge zašto posjetiti i odabrati za odmor Slavoniju i Baranju (nanovo, opet i tako svake godine).

Odmor u Slavoniji i Baranji

Fiš, čobanac, perkelt, slanina, kulen i njegova seka, preko salenjaka i listarića, pa sve do čašice graševine ili Zweigelta, Slavonija je raj u Hrvatskoj za ljubitelje dobrih zalogaja i slatke kapljice.

Požega

Odlučite li se odmaknuti od svakodnevice i posjetiti Slavoniju…Baranju i Srijem neka vam prva stanica bude Požega. Ne smijete si dopustiti da napustite Požegu, a da niste posjetili neko od seoskih domaćinstava gdje možete probati lokalni požeški vinogradarski ćevap i degustirati slasne kapljice vina iz odličnih obližnjih vinarija. Također, volite li isprobavati neobična jela tu je i marmelada od mrkve. Nakon dobrog obroka, valjalo bi se malo odmoriti te potom krenuti u rekreativnu vožnju po obroncima Požeške gore i nagraditi se predivnim pogledom sa Sokolovca. Također, u samom gradu, moći ćete uživati u baroknim i gotičkim zdanjima.

Vikend odmor u Požegi

Pleternica

Ako Vam kažemo da posjetite grad nekadašnjeg naziva Sveti Nikola, riječ je o današnjoj Pleternici – gradu koji se smjestio u Požeškoj kotlini, na ušću rijeke Londže u Orljavu. Ljubitelji bećarca, moći će zapjevati pokoji na jedinom takvom trgu u Europi – Trgu bećarca. Kako najbrže otputovati 24 milijuna godina u prošlost? Posjetom interpretacijskom centru Terra Panonica. U ovom centru moći ćete naučiti više o prirodi i svijetu kao i nekadašnjem Panonskom moru kroz stalni postav s iskustvom proširene i virtualne stvarnosti, radionice, poučne staze, animirane filmove i turistički vlak.

Park prirode Papuk

Park prirode Papuk smatra se najljepšom planinom u Slavoniji te biste ga svakako trebali uvrstiti u svoj plan putovanja. Osim prirodnih ljepota od kojih su određene i pod posebnom zaštitom, Papuk je bio i nalazište ostataka vučedolske kulture kojom je bila bogata istočna Slavonija i Srijem, a o važnosti Papuka i bogatstvu ovoga područja govore i ostatci Ružica grada. Dan u prirodi svakako zaokružite uz čašicu vina u mjestu podno Papuka  – Kutjevu.

Đakovo

Biti u Slavoniji, a ne posjetiti njezino srce – Đakovo, nezamislivo je. Đakovačka katedrala, Katedrala Svetog Petra, Nadbiskupski dom, Strossmayerov park, Spomen-muzej biskupa Josipa Juraja Strossmayera i nezaobilaznu Državnu ergelu Đakovo. Đakovo je poznato po mnogim manifestacijama te bi bilo odlično ukoliko svoj posjet Đakovu možete isplanirati u periodu kada se održavaju Đakovački vezovi, Đakovački rezovi, Silvestarske noći i/ili Ivanjski krijesovi.

Vinkovci

Sljedeći grad koji bi vam se svakako trebao naći u itineraru su Vinkovci, grad Vukovarsko – srijemske županije. Svratite li u Vinkovce, moći ćete reći da ste bili u najstarijem gradu Europe, a ukoliko se uputite u obližnje mjesto Borinci – Blato moći ćete sagledati cijelo naselje iz mlađeg kamenog doba! Bogata povijesno – kulturna ostavština rimske Cibale, “ciglanski sokak”, centralni gradski park s dojmljivom kasnobaroknom zgradom u kojoj se nazali bogati Gradski muzej samo su neke od točaka koje ne smijete propustiti.  Svi veliki zaljubljenici u ribolov doći će na svoje uz Bosut koji je bogat šaranom, štukama, somovima, karasima, linjacima, grgečima i smuđem. S obzirom da su Vinkovci nekada bili grad željezničara te je čak i Agatha Christie smjestila poglavlje Orient Expressa na trasi od Vinkovaca do Slavonskog Broda, možda ne bi bila loša ideja uputiti se  u sljedeći grad baš željeznicom i pritom uživati u  prizorima nepregledne ravnice.

Agatha Christie - Vinkovci

Vukovar i Ilok

Vukovar i Ilok. Vjerujemo kako ne trebamo davati posebne upute, stoga samo kratko; ne zaboravite svratiti u gradski muzej, dvorac Eltz, muzej Vučedolske kulture i Vukovarski vodotoranj. Žudite li za sunčanim danima, Ilok vas neće iznevjeriti. Riječ je o gradu u kontinentalnoj Hrvatskoj s najvećim brojem sunčanih sati, stoga vam briga vrlo vjerojatno neće biti ni kiša niti magla, jedino ako umjereno guštati u vinskim podrumima.

Izvor: TZ Grada Iloka
Izvor: TZ Grada Iloka

Park prirode Kopački rit

Putovanje treba zaokružiti posjetom još jednoj jedinstvenoj prirodnoj ljepoti kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Park prirode Kopački rit jedinstven je u Europi jer Dunav u svom srednjem toku uz Dravu stvara unutrašnju deltu. Posjet Parku prirode Kopački rit osigurat će vam uživanje ne samo u prirodnoj baštini već i kulturnoj. Cijela flora i fauna Kopačkog rita ovisi o prirodnim procesima plavljenja i predstavlja dom 2.300 vrsta od kojih su neke čak ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini. Više od polovice ukupnoga broja vrsta sisavaca u fauni Hrvatske, točnije njih 55 obitava baš u ovom Parku prirode. Vodozemci, brojna populacija ptica, gmazovi, ptice, beskralježnjaci životinjske su vrste koje ćete moći promatrati u Kopačkom ritu. Selo Kopačevo i kompleks dvoraca Tikveš kulturna su baština koja daje dašak povijesti i označuju važnost ovog područja kroz više stoljeća.

Park prirode Kopački rit

Osijek

Ovu turu Slavonijom i Baranjom završavamo u Osijeku, gradu čije je ime nastalo od riječi oseka, gradu na Dravi, kulturnom i gospodarskom središtu istočne Hrvatske. Ako vam je barok najdraži stilsko – povijesni period, Tvrđa se sastoji od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj. Ono što gradovima daje posebnu draž su njegovi parkovi, a u Osijeku ih je čak 17. Odaberite svoj omiljeni i uživajte u ljepotama secesijske arhitekture zgrada poput zgrada suda, pošte i galerije. Nezaobilazan dio osječke kulture je i šetnja promenadama, pa budite i vi kao i lokalci i uživajte u pogledu na grad šetnjom uz Dravu. Osijek možete istražiti i tramvajem, a jeste li znali da je baš konjski tramvaj u Osijeku bio jedan od prvih u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Sve što vas zanima u Osijeku, zaustavite “legu” i ne samo da će vas uputiti do obližnjih znamenitosti, već smo sigurni kako će vas oduševiti pristupačnost Osječana.

Izlet u Osijek

Koji god grad bio vaš odabir, sigurni smo da će vas slavonska gostoljubivost i ljepote kraja nagnati da se ponovno vratite!

Ipak ste više tipovi za more, pronađite najbolje kremšnite na Jadranu.


Tražite ideje za obiteljski odmor – pronađite je na našem portalu Privatni Smještaj.