Najbolje kremšnite na Jadranu
Kada smo na godišnjem odmoru, ima li što bolje nego, nakon dugog dana provedenog na plaži uživajući u moru i suncu, sjesti u predvečerje na terasu i uživati u pogledu na more ili neku od znamenitosti mjesta koje ste odabrali za svoj odmor. Naravno, u društvu dragih Vam ljudi i uz čašu omiljenog pića. To se može nadmašiti samo ako sve malo zasladimo. Puno je slastica na izbor, a jedna od nezaobilaznih je zasigurno kremšnita. Donosimo vam najbolje kremšnite na Jadranu.
Ukoliko možda još niste imali priliku kušati ovu slasticu, radi se o prhkom kolaču od lisnatog tijesta s kremom od tučenih jaja. Kremšnita je prisutna u srednjoj i jugoistočnoj Europi, većinom u zemljama bivše Austro-Ugarske monarhije, u različitim podvrstama koje se razlikuju u načinu pripreme, ukrašavanju ili posluživanju. Na primjer poljska verzija kremšnite poznata je pod nazivom Napoleonka, u Sloveniji je poznatija Bledska kremšnita, a u Crnoj Gori Kotorska krempita. U Hrvatskoj su najpoznatije Samoborska kremšnita, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro i Zagrebačka kremšnita.
Putujete na more s obitelji, saznajte što ponijeti.
(izvor:https://punkufer.dnevnik.hr)
Kontinentalni kolač kremšnita na moru
Izuzetno popularnu samoborsku kremšnitu karakteriziraju dvije kore od lisnatog tijesta između kojih je lagana i prozračna slastičarska krema u koju je dodan snijeg od bjelanjaka. Gornja kora je posipana šećerom u prahu. Zagrebačka kremšnita ima čokoladnu glazuru umjesto gornje kore od lisnatog tijesta.
Mnogo je varijacija na osnovni recept, a mnoge domaćice imaju i svoje tajne dodatne sastojke koje njihovim kremšnitama daju posebnu aromu. Pregršt je recepata iz kojih možete izabrati kremšnitu baš po Vašem ukusu. I naravno, možete ih pripremiti gdje god bili, u hladne dane za vrijeme fašnika ili kao desert na Vašem ljetnom odmoru. Iako je poseban osjećaj kad si sami pripremimo kolač i možda malo eksperimentiramo u hodu, na godišnjem odmoru nije rijetkost da se prepustimo raznolikoj ponudi ugostiteljskih objekata duž obale i na otocima. Jer nakon napornog dana na plaži lakše je odabrati terasu s najljepšim pogledom i isprobati lokalnu verziju kremšnite.
Iako su najpoznatije upravo kremšnite iz kontinentalnog dijela Hrvatske, to ne znači da u njima ne možete uživati i dok boravite na Jadranu. Velik broj restorana i slastičarnica u svojoj ponudi ima neku od verzija drage nam kremšnite.
Ukoliko ljetujete na sjevernom Jadranu vrijedi kušati i Riječku kremšnitu, ljepoticu divnog izgleda i još boljeg okusa. Baza kremšnite su svježa domaća jaja i vanilijin štapić, a između lisnatog tijesta na dnu i vrhu smjestile su se tri kreme: najdonji sloj s bjelanjcima, srednji dio od baze i slatkog vrhnja, dok najgornju kremu čini tučeno slatko vrhnje. Sve o obiteljskom odmoru u Istri.
Gdje god da na Jadranu provodite svoj odmor vjerujemo da ćete pronaći svoju najdražu vrstu kremšnite te da ćete odmor pamtiti sa smiješkom na usnama i slatkim okusom u ustima.
Više o obiteljskom odmoru pročitajte na portalu Privatni Smještaj.