GASTRONOMSKA PONUDA OTOKA HVARA

GASTRONOMSKA PONUDA OTOKA HVARA

Najsunčaniji otok Jadrana, otok Hvar ima bogatu gastronomsku ponudu, duga tradicija jednim dijelom je zaslužna što su specijaliteti otoka 2013. godine uvršteni na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine!

Sunčani Hvar” spada pod splitsko-dalmatinsku županiju odnosno, u skupinu sjevernodalmatinskih otoka. Mediteranska klima i više od dvije tisuće sedamsto sunčanih sati godišnje omogućava stanovnicima da se uz „osnovne” djelatnosti poljoprivredu i ribarstvo bave sve više turizmom.

OPĆENITO O MEDITERANSKOJ PONUDI OTOKA HVARA

Nije bez pokrića gastronomija najsunčanijeg otoka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, stanovnici su iskoristili bogatu povijest i nasljeđe te mediteranska jela pripremaju na „moderniji” način.

Mediteranska prehrana bazira se na vještinama, običajima i znanju o: sjetvi, žetvi, stočarstvu, ribolovu, samoj preradi, pripremi te konzumiranju hrane.

HVARSKI PRŠUT

Temelj za uvrštavanje na gore spomenutu listu nematerijalne baštine bio je usuglašen „suživot” stanovnika s prirodom i korištenjem njezinih resursa sa znanjem koje se prenosi s „koljena na koljeno”.

Restorani i konobe svakodnevno u ponudi imaju sezonske mediteranske specijalitete od: svježe ribe i plodova mora, domaće janjetine, svježeg povrća iz lokalnog uzgoja, domaće slastice te na kraju sve možete „zaliti” s vinom iz lokalnog uzgoja.

TRADICIONALNA JELA

HVARSKO ULJE

Otok je poznat po idućim specijalitetima:

  • dalmatinski pršut serviran sa svježim ili suhim kozjim sirom, kaparima i maslinama,
HVARSKI PRŠUT NA MODERAN NAČIN
  • Hvarska gregada – najjednostavnije, a možda i najstarije ribarsko jelo koje se u davninama radilo od ostataka ribe i rakova koji nisu bili za prodaju, a danas se sve češće priprema od skuplje, oborite ribe, a ponekad put do gregade pronađu jastog te školjke,…
  • Humačka panada – jelo od mješavine starog kruha, vode u kojem je omekšao, maslinovog ulja, češnjaka, začina te uz prilog od riže i šalše od rajčice.
  • Grabljanska pašticada – u prošlosti se je pripremala od goveđeg mesa koje više nije bilo za „rad”, trebala se je dugo kuhati, a neki su meso stavljali dan ranije u marinadu kako bi omekšalo do pripreme same pašticade. Danas se u većini slučajeva više ne priprema od „ostataka” nego od tvrde strane frikandoa.
  • Ispod peke” – domaća janjetina, teletina, hobotnica,…
HVARSKA HOBOTNICA
  • Pečene ili frigane domaće lignje – jedno od najtraženijih jela,
  • Rižoto s plodovima mora,
HVARSKI RIŽOTO S PLODOVIMA MORA
  • ostala jela od – zubaca, lubina, gofa, škarpine,…
  • Pečica na tećicu – nezaobilazni tradicionalni desert od mladog kozjeg sira sa šećerom ili medom,…

RESTORANI

Izbor restorana ili konoba na „Sunčanom Hvaru” je velik, svatko može pronaći mjesto za sebe i svoje mogućnosti. Ponuda ugostiteljskih objekata se sastoji od tradicionalnih jela pripremljenih na moderan način, ali u svakom slučaju se koriste lokalne namjernice.

HVARSKA GRDOBINA NA TRADICIONALNI NAČIN

Na otoku Hvaru možete posjetiti iduće restorane:

  • Santa Marija – Dol,
  • Dalmatino – Hvar,
  • Nauta – Stari Grad,
  • Murvica – Jelsa,
  • Bonaca – Hvar
  • Plava alga – Hvar,
  • Leporini – Hvar,
  • Konoba Duboković – Pitve,
  • Laganini – Palmižana,…
HVARSKA JANJETINA

VINARIJE

Otok Hvar ima pogodno tlo i veliki broj sunčanih sati za uzgoj vinove loze što su znali još i stari Grci pa su još u četvrtom stoljeću prije Krista donijeli vinovu lozu i zasadili ju u starogradsko polje.

Možete probati autohtonu bijelu sortu koja se jedino uzgaja na otoku Hvaru – Bogdanuša.

HVARSKA AUTOHTONA BIJELA STORTA - BOGDANUŠA

Možete posjetiti iduće vinarije:

  • Svirče – Vrbanj,
  • braće Plančić – Vrbanj,
  • Ahearne – Vrisnik,
  • Ventus – Vrsnik,
  • Carić – Vrbovsko,
  • Tomić – Jelsa,…

RECEPT – HVARSKA GREGADA

Svaka dalmatinska kuća ima svoj recept za savršenu gregadu; u nastavku možete pronaći naš recept za hvarsku gregadu koju možete podijeliti s društvom te još više uživati u specijalitetu.

Trebat će Vam idući sastojci:

  • 2 kilograma očišćene oborite ribe (kovač, ruža, škarpina, kokot),
  • 2 kilograma krumpira narezanog na krugove debljine 1-2 cm,
  • 2 kilograma luka narezanog na polumjesecu,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 2 vezice lista peršina,
  • 300 ml domaćeg maslinovog ulja,
  • 1 litra ribljeg temeljca te
  • sol i papar.

Priprema:

za pripremu ovog jela trebat će Vam što širi (metalni) lonac; dno polijte maslinovim uljem te posložite luk da prekrije dno. Na luk stavite prethodno narezan krumpir na kolute te na njega stavite ribu narezanu na veće komade. Sve posolite, stavite par zrna bibera te režnjeve češnjaka i peršina između ribe te podlijte s maslinovim uljem, kada potrošite sve sastojke podlijte ribljim temeljcem tek toliko da temeljca pokrije sve sastojke.

Gregadu trebate kuhati na jakom plamenu (mora se pjeniti) te kuhajte dok krumpir ne omekša.

Napomena:

moramo napomenuti da ako imate mogućnost kuhanja na otvorenoj vatri odnosno, na drvima koja gore pod lonce da gregadu kuhate onda tako. Također ne smijete miješati te gregadu služite u loncu uz domaći kruh!

Dobar tek!

HVARSKE RIBE

Ako ste gurman sigurno ćete uživati na najsunčanijem otoku, doživljaj hedonizma na najvećem nivou.