Gastronomija Istre

GASTRONOMIJA ISTRE

Gotovo je nemoguće čitati, gledati ili slušati o Istri, a da se u nekom od konteksta ne nađu slikoviti brežuljci unutrašnjosti, bogata spomenička baština obale (i središnje Istre, naravno) kao i vrsna gastronomska ponuda Istre.

Sjetite se samo koliko ste puta pročitali članak o nagrađivanim istarskim vinima, maslinovom ulju, tartufima, pršutu…sve te delicije imate prilike za okusiti ukoliko se uputite na izlet ili odmor u Istru.

GASTRONOMIJA ISTRE 1
Izvor: Pixabay/ Brimfulof

Istra je odavna poznata destinacija Talijana i Slovenaca koji ju posjećuju čak ni ne toliko kako bi uživali u spomeničkoj baštini, već kako bi sva njihova osjetila uživala u gastronomskom iskustvu. Razvojem marketinga, Istra postaje sve interesantnije odredište i Hrvatima koji su isto prepoznali slasnu kapljicu istarske malvazije, žgvacet ili pak fritule.

GASTRONOMIJA NAŠIH NONICA

Iako je teško zamisliti da je gastronomija Istre prije 60-ak godina bila izuzemno skromna i da su mnogi živjeli u neprilikama gdje je jela bilo toliko da se suzbije glad, zadnjih desetljeća gastronomija Istre se nametnula kao vrhunska, ne samo na razini Hrvatske, već i na svjetskim razinama.

Istra je kroz povijest bila pod utjecajem mnogih različitih naroda i kultura, a to je ostavilo svoj trag i na istarsku gastronomiju, a ponajviše se osjeti utjecaj Venecije i Italije generalno. Gastronomija Istre se uvelike razlikovala u unutrašnjosti i na obali. Koliko god je i u obalnom predjelu život bio težak, riba je uvijek osiguravala hranu na stolu, što veoma često nije bio slučaj u unutrašnjosti Istre. Popričate li s nonićima u Istri, rijetko od koga ćete moći čuti o blagostanju. Iako su poljoprivreda i stočarstvo najčešće bile glavne djelatnosti, pazilo se na svaki obrok. Pričajući s jednim istarskim nonićem, saznali smo da bi meso najčešće bilo samo nedjeljom, blagdanima ili posebnim prilikama, a veoma često bi se jela jela poput kuhanog kapuza (kupusa), stari kruh s mlijekom, a vodi u kojoj bi se kuhala tjestenina bi se potom dodali začini i eventualno pokoji komad kokoške (koji bi se po kuhanju izvadio i sačuvao kao obrok za sljedeći dan) te bi se to jelo kao juha. Danas prilikom posjete kakvom restoranu u Istri koji nudi tradicionalnu Istarsku hranu, vjerujemo da je većini teško zamisliti da su primjerice njoki sa šugom (umakom) bili hrana za posebne prilike.

GASTRONOMIJA ISTRE 2
Izvor: Pixabay/ sarangib

GASTRONOMIJA ISTRE DANAS

Ono po čemu je Istra posebice poznata su ponude sezonskih jela u restoranima i konobama, kao i brojne gastronomske manifestacije gdje se u prvi plan stavljaju baš tradicionalna, stara istarska jela. Mnogima je najdraže gastronomsko iskustvo Istre tijekom proljeća i jeseni kada ugostiteljski objekti nisu prekrcani turistima i kada se doista može uživati u punoći okusa istarskih jela. Barovi, beach barovi, kafići, wine barovi, vinarije, craft pivovare, pizzerije, restorani, konobe i agroturizmi, sve su to ugostiteljski objekti u kojima će svatko od vas pronaći ponešto za sebe tijekom svog putovanja diljem Istre.

Osim što su opće poznate vinske ceste koje su i poprište mnogih manifestacija tijekom cijele godine, na području Istre postoje i putevi maslinovog ulja, sira i pršuta. Stoga, gdje god se okrenuli, imat ćete priliku uživati u autohtonim okusima. Stoga, ne dopustite si da vaša gastronomska istarska iskustva počivaju na “turističkoj hrani” poput čevapčića u lepinji ili japanskih smrznutih lignji s prženim krumpirićima kao prilogom.

TRADICIONALNA ISTARSKA JELA

Ne samo konobe i agroturizmi, već i većina restorana u svojim ponudama ima mnoštvo autohtonih istarskih jela. Ovisno o vašim preferencijama to mogu biti jela od ribe, mesa, tjestenina, variva i naravno nezaobilazne slastice.

Krenimo od variva. Najpoznatije varivo u Istre je maneštra s bobićima (grah s kukuruzom) ili pašta – fažol (grah s tjesteninom). Ako ste ljubitelji sezonske hrane, tada vam predjelo može biti fritaja (omlet) sa šparugama ili gljivama i naravno nezaobilazni istarski pršut, kravlji ili kozji sir, skuta te istarska panceta i kobasice. Rijetko tko od nas nije ljubitelj tjestenine. Stoga, posjetite li Istru, osjećat ćete se kao u raju. Njoki, fuži, pljukanci, punjeni ravioli, pasutice, rezanci, na vama je da odaberete omiljenu tjesteninu i omiljeni umak. A to vam, vjerujte nam neće biti jednostavno. Od klasičnih umaka od šalše (rajčice), preko umaka od divljih šparuga i pancete, umaka od kokoške, žgvaceta pa sve do dijamanta na tanjuru – istarskih tartufa. Iako je riba na području sjevernog Jadrana sve manje, u istarskim ugostiteljskim objektima još uvijek možete uživati u bogatoj ponudi jela na bazi ribe i morskih plodova. Tako se na vašim tanjurima mogu naći oštrige (kamenice), jakobove kapice (kapešante), rakovice na salatu, brodet, pržena plava riba ili pak orada i brancin uz koju nezaobilazno idu kuhana blitva i krumpiri poliveni maslinovim uljem (ponekad i češnjakom), škampi na buzaru, crni rižoto od sipa i mnoga druga jela. Ljubitelji jela od mesa uživat će u čripnji (peki), jelima od boškarina – tradicionalnog istarskog goveda ili pak domaćim kobasicama uz koje, neobilazno, kao prilog ide kuhani kiseli kupus.

TRADICIONALNA ISTARSKA JELA
Izvor: Pexels/ Sl Wong

Obrok ne bi bio zaokružen bez slastica. Tradicionalne istarske slastice su kroštule, fritule, pandišpanja, labinski slatki krafi, cukerančići, pinca, povetica ili pak neobično jelo/piće koje je kao stvoreno za hladne zimske dane – istarsku supu.

GASTRONOMIJA ISTRE 3
Izvor: Shutterstock/ Veronika Kovalenko

Ukoliko volite da vaše obroke upotpuni kapljica alkohola, jela uparite s nekim od tradicionalnih (i onih modernijih) istarskih pića kao što su: vino malvazija, teran, merlot, muškat, teranino, rakija biska.

Istra je predivna destinacija koja svoje tajne otkriva tijekom svih godišnjih doba. Osim predivnih pejzaža, kulturne baštine, bogate i raznolike povijesti, Istru zaista treba iskustiti i gastronomski i tada ćete spoznati što je to umami.

S obzirom da je Istra izuzetno turistički razvijena regija, smještaj nije teško za pronaći, a bogatu ponudu apartmana možete pronaći na platformi PrivatniSmještaj.hr. Također, ako iznajmljujete obiteljske smještaje u Istri, osigurajte si odlične prihode besplatnim oglašavanjem, a sve detalje možete saznati kroz posjetu našoj platformi ili pozivom na 01/4093-363 našim kolegama u call centru. I da, ako znate kakav dobar istarski recept, slobodno im prenesite.😊