gastronomija otoka braca

Gastronomija otoka Brača: Od tradicije do recepata

Gastronomija otoka Brača je 2013. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine, što dovoljno govori o tome koliko je posebna i zanimljiva.

Poznata je činjenica da otok Brač treba proglasiti povijesno-kulturnim parkom zbog svoje posebnosti i tolike raznolikosti na malom prostoru, a njegovu važnost osim u prirodnim ljepotama, baštini sve više vidimo u gastronomskoj ponudi, što je prepoznao i UNESCO.

gastronomija otoka braca
Izvor: Unsplash/ ting-tian

TRADICIONALNA JELA

Gastronomija otoka Brača počiva na tradiciji. Zanima li vas koji su to specijaliteti od kojih rastu zazubice?! Na otoku Braču možete uživati u idućim tradicionalnim specijalitetima:

  • procip – mladi kozji sir u umaku od karamele. Sir se nareže na kriške te se polije s vrućom karamelom, kada sir malo omekša, spreman je za posluživanje. Jelo je dobilo ime po procjepu između drveta koje je posudu pridržavalo i držalo joj toplinu dok se šećer topi.
  • Vitalac – gastronomski dijamant otoka Brača koji je uvršten na popis nematerijalne baštine Lijepe naše. Specijalitet od iznutrica mladog janjeta ili kozlića. Na kraju članka možete pronaći recept za bračku vitalnost.
BRAČKA JANJETINA
Izvor: Pixabay
  • Butalac – odnosno nadjeveni janjeći but spremljen na brački. Janjetina se aromatizira s mediteranskim biljem, maslinovim uljem i prošekom te se puni s pršutom i češnjakom.
  • Hrapoćuša – Dolska torka je također na popisu nematerijalne baštine Lijepe naše. Ime je dobila po karakterističnom izgledu jer podsjeća na špilje sagrađene od kamena hrapoćuša. Tradicionalna torta se sastoji od biskvita i nadjeva od oraha, šećera i bjelanjaka. Nije bez razloga uvrštena na popis nematerijalne baštine. Ova slastica ima i „svoju” noć, manifestaciju koja je održava šesnaestog kolovoza.
  • Bikla – izvorni lokalni koktel, spravlja se od mladog crnog vina i kozjeg ili kravljeg mlijeka te tako poprima prepoznatljivu boju ciklame. Ovo osvježavajuće piće pili su stari Grci.
kozje mlijeko
Izvor: Unsplash/ nikolai-chernichenko
  • Specijaliteti od janjetine spremljene na „cilo”, ispod peke, na lešo.
  • Jela od riba i plodova mora,
plodovi mora
Izvor: Unsplash/ adrien-sala
  • ovčji sir te ostala tradicionalna jela.

RESTORANI

Gastronomija otoka Brača utisnuta je i u restorane. Zbog same činjenice da je 2013. godine otok Brač uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine ponuda restorana i konoba bazira se na tradicionalnim jelima ponekad spremljenim na moderniji i zanimljiviji način.

Neki od restorana na otoku Braču:

  • konoba Vinoteka – Supetar,
  • konoba Kopačina – Donji Humac,
  • Taverna Riva – Bol
  • Mali Raj – Bol

VINARIJE

Gastronomija otoka Brača ne može proći bez vina i posjeta vinarijama.

Najpoznatija sorta otoka Brača i općenito Dalmacije je autohtoni Plavac mali.

Možete posjetiti iduće vinarije:

  • Senjković – Dračevica,
  • Jako vino – Bol
  • Stina Winery – Bol
  • OPG Barhanović – Supetar,…
vina brač
Izvor: Pixabay

RECEPTI

Kako doći u prestižno društvo nematerijalne baštine Lijepe naše?! U nastavku možete vidjeti dva recepta za gastronomske dijamante poznatije po imenu: „Vitalac” i „Hrapoćuša”.

VITALAC – PRAISKONSKA ODA BRAČKOJ VITALNOSTI

Trebat će Vam idući sastojci:

  • iznutrice janjeta ili kozlića (srca, jetra, pluća, slezena,…)
  • extra djevičansko maslinovo ulje,
  • trbušna maramica,
  • janjeća crijeva te
  • sol i papar.

Priprema:

Iznutrice se narežu na komade i nabodu na dugački tanki ražanj naizmjenično te omotaju s trbušnom maramicom, sve posolite i popaprite te stavite peći na otvorenu vatru. Kada se sve zapeče, nožem oblikujte valjak te dodatno omotajte s crijevima, ako ste ljubitelj slanog, možete posoliti. Peče se dok ne postane hrskavo.

Napomena:

morate dobro paziti jer lako može zagorjeti. Obično se jede vruće, kao predjelo dok se čeka da se ostatak janjetine ili kozlića ispeče.

HRAPOĆUŠA – SLATKO ZA KRAJ

Potrebni su Vam idući sastojci za tijesto odnosno, biskvit:

  • 4 cijela jaja,
  • 8 žumanjaka,
  • 30 dkg šećera,
  • 30 dkg glatkog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 naranča,
  • 1 limun te
  • 2 žlice ulja.

Priprema:

Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa potom dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje kada to sve zajedno izmiksate dodajte naribanu koricu naranče i limuna te stavite peći na 180 °C oko 25 minuta, sve ovisi o pećnici. Dok se tijesto peče, možete pripremiti nadjev.

Za nadjev su Vam potrebni idući sastojci:

  • 8 bjelanjaka,
  • 70 dkg oraha,
  • 60 dkg šećera,
  • 1 vanilin šećer te
  • sok od jednog limuna.

Priprema:

sve gore navedene sastojke stavite zajedno u zdjelu te miješajte na laganoj vatri dok ne dobiju zlaćanu boju,… kada dobijete željenu boju nadjeva prelijte preko ispečenog biskvita te staviti u pećnicu na 200°C na 15 minuta.

Napomena: Hrapoćušu pecite dok ne dobije zlaćanu boju i dok se nadjev posuši, morate dobro paziti jer ako se nadjev presuši doći će do pucanja, a to ne želimo.

Gastronomija otoka Brača sigurno je nešto što će vas zaljubiti do kraja u otok, nakon plaža i lijepota prirode. Svoje sljedeće ljetovanje na Braču možete rezervirati jednostavno na PrivatniSmjestaj.hr.