Okusi Orebića - Gastro Putovanje

OKUSI OREBIĆA – GASTRO PUTOVANJE

Uživajući u blagodatima Jadranskog mora i bogatstvu pelješke gastronomske baštine, Orebić kao i cijeli Pelješac su pravi dragulji na gastro mapi Hrvatske.

Smješten na poluotoku Pelješcu, ovaj slikoviti gradić nije samo raj za ljubitelje sunca i mora, već i za prave gurmane željne istraživanja autentičnih okusa Mediterana koji su nastali spojem lokalnih namirnica, nasljeđa uz dodatak modernih znanja o kulinarstvu. Odmor u Orebiću ne samo da oduzima dah svojim predivnim krajolicima i kulturnim nasljeđem, već i šarmira nepca raznolikošću lokalnih delicija koje odražavaju bogatu kulturnu baštinu ovog područja. Pripremite se za nezaboravno iskustvo uživanja u okusima Orebića, gdje svaki zalogaj predstavlja priču o tradiciji, strasti prema namirnicama i hrani kao i spoju mora i zemlje.

OKUSI OREBIĆA - GASTRO PUTOVANJE 1
Izvor: https://visitorebic-croatia.hr/wp-content/uploads/2021/07/destination-orebic.png.webp

ENO-PUTOVANJE

Ne bismo željeli slasnu dalmatinsku spizu staviti u drugi plan, no kada ste na Pelješcu, vino zaista zasjeda na prvo mjesto. Nepristupačni vinogradi obrađuju se ručno čime vina proizvedena na Pelješcu zaista spadaju u zasebnu sferu. Osim navedene ručne obrade i brige o svakom trsu, posebnost peljeških vinograda je i visoki postotak šećera. Naime, grožđe dobiva prijeko potrebne sunčeve zrake, no kako su vinogradi najčešće tik uz samu obalu, smješteni na strmim stijenama, dolazi do refleksije sunca od more i stijena što naposljetku dovodi do visokog postotka šećera. Na Pelješcu postoji oko 250 registriranih proizvođač vina, a autohtone sorte su dingač i postup, a i posebno je cijenjen plavac mali. U mnogim vinarijama Pelješca organiziraju se vinske ture tijekom kojih ne samo da ćete vidjeti ljepotu vinograd, već i degustirati vina proizvedena u toj vinariji.

OKUSI OREBIĆA - GASTRO PUTOVANJE 2
Izvor: https://visitdubrovnik.hr/hr/odredista/peljesac/

RIBA PLIVA TRI PUTA

S obzirom da se cijela baština, ne samo Orebića već i cijelog Pelješca veže uz more, logično je zaključiti da su morski specijaliteti primarni na Pelješcu. Uz more, tu je neizostavna kapljica maslinovog ulja kao i vina.

Nekada su baš najslasnija ona najjednostavnija jela poput grilanih srdelica, no ponuda ribljih jela diljem Pelješca je zaista puno bogatija i raznovrsnija od sitne plave ribe. Tu je neizostavni brudet, školjke poput dagnji i mušula, kamenice iz Brijesta, hobotnica pod pekom ili na salatu, crni rižoto sa sipama tzv. rižoto starog kapetana, carpaccia od tune, hobotnice ili bijele ribe, rižota i tjestenine s morskim plodovima.

OKUSI OREBIĆA - GASTRO PUTOVANJE 3
Izvor: https://visitdubrovnik.hr/hr/odredista/peljesac/

ZA ONE KOJI NE MOGU BEZ MESA

Glavni načini pripreme mesnih jela su pod pekom ili na gradelama, a na vama je da odaberete omiljenu vrstu mesa. Na menijima su najčešća janjetina, teletina, potom piletina i divljač. U konobama diljem Pelješca možete degustirati lokalne kobasice i naravno nezaobilazni pršut. Na meniju se često može naći i pašticada, a najčešći prilozi mesnim jelima su: krumpir, njoki i druga tjestenina, bob, grilano povrće…

OKUSI OREBIĆA - GASTRO PUTOVANJE 4
Izvor: https://visitorebic-croatia.hr/hr/eno-gastro/okusi-peljesca/

ŠTO JE RUČAK BEZ SLATKOG?!

Nakon slanog, nepca bi valjalo zasladiti. Na području Orebića postoji jedna slastičarna koja ima poprilično dobre recenzije, a u njoj se mogu pronaći i poneke bezglutenske slastice kao i sladoledi tijekom ljetnih mjeseci. Tradicionalne slastice na području Orebića i šire su: arancini, ušećereni bademi, suhe smokve, pandoleti, klašuni, hroštule, slatki ravioli, amaretti, sirnica, pan di Spagna, stonska torta, rožata, voće kuhano u vinu (npr.kruške) itd.

OKUSI OREBIĆA - GASTRO PUTOVANJE 5
Izvor: https://visitorebic-croatia.hr/hr/eno-gastro/okusi-peljesca/

Odlučite li se odmor provesti na području Orebića ili bilo gdje na Pelješcu, moći ćete odabrati od fast fooda pa sve do obroka koji zaista predstavljaju esenciju Pelješca. Savjetovali bismo vam da preskočite brzu hranu i zaista uživate u okusima lokalnih delicija u nekom od restorana ili konobi Pelješca.

U pravilu, za sreću je potrebno zaista malo. Najdraže društvo, malo mora, malo sunca, kap maslinovog ulja, kap vina i slasna hrana, zar ne?

Želite li istražiti gastro scenu Pelješca, svakako svoj smještaj rezervirajte na vrijeme putem www.privatnismjestaj.hr, a želite li efikasno i bez ikakvih troškova oglasiti jedinice obiteljskog smještaja koje posjedujete na Pelješcu, istražite našu platformu ili nam se obratite pozivom na 01/4093-363 ili info@privatnismjestaj.hr.