dalmatinska-kuhinja

Dalmatinska kuhinja: 3 jela koja morate kušati na ljetovanju

Dalmatinska kuhinja omiljeni je gastro izbor svih turista koji ljeto provode u Dalmaciji. Upravo gastronomija jest onaj zadnji dodatak na odmoru koji ga čini potpunim. More, zrak, prelijepa priroda, i onda rižoto, brudet, ribe, pašticade… Tada odmor postaje bijeg iz svakodnevice u dalmatinski život. Donosimo tri poznata jela bez kojih dalmatinska kuhinja ne bi bila to što jest. Svakako ih probajte na ljetovanju ili pripremite kod kuće kako biste osjetili okus Dalmacije i u drugim godišnjim dobima. No, ponekad ćete se morati naporno izboriti za autohtoni recept.

Brudet

Brudet, brujet ili brodet… Sve je to isto, a znači tradicionalno jelo od ribe, najčešće od ugora, grdobine i škarpine. Recepti za brudet mogu se razlikovati. Najviše po tome što u njega ide riba ulovljena tog dana ili ona koju pronađe se u ribarnici. U dolini Neretve brudet često rade od jegulja i žaba. No, sastojci koji su uglavnom zajednički brudetima su češnjak, maslinovo ulje i rajčice. Načini pripreme brudeta je na laganoj vatri bez miješanja kako se riba ne bi raspala. Najčešće se služi s palentom jer ima bogat umak.

dalmatinska-kuhinja
Izvor: Unsplash/ henry perks

Pašticada s njokima

Dalmatinska kuhinja ima i ukusnog mesa. Pašticada potječe još od grčkih i rimskih kuharica. Onima koji su je probali, vrlo je jasno zašto je preživjela i do danas na stolovima Dalmacije, ali i cijele Hrvatske. Ovo jelo poslužuje se na važnim događajima kao što su blagdani, krstitke i čak vjenčanja. U Dalmaciji se za novogodišnje ručke jede pečenka, ali i pašticada. Što se tiče recepta, kao i kod brudeta, svaka obitelj ima svoju recepturu. No, uglavnom u pašticadi se koristi meso goveđeg buta ili junetina. No, ponekad se radi od peradi, divljači i ribe. Ako jelo pastissada naručite u Italiji, tada će vam poslužiti konjetinu.

pasticada-s-njokima
Izvor: Unsplash/Max Nayman

Poljički soparnik

Južno od Splita iznad Omiša nalazi se u Dalmatinskoj zagori Poljica. Nekada je tamo bio prostor Poljičke republike. Još od vremena Turaka spremalo se zanimljivo jelo od usitnjenjih listova blitve između dva tanka sloja tijesta. Do danas je ostalo kao dio tradicije, gastronomije i baštine, a radi se o, naravno, poljičkom soparniku.

Ova delicija čak se nalazi na UNESCO-voj listi kao zaštićena nematerijalna baština. Dalmatinska kuhinja neko vrijeme imala je manju prisutnost soparnika, no posljednjih 20-ak godina ponovno postaje popularan. Tradicionalno je jelo brojnih slavlja i svadbi u Zagori. U povijesti je to bilo jelo za siromašne jer je imalo osnovne i jednostavne sastojke. Ime je dobilo po riječi sopar, što je stari naziv za pepeo, jer se pod njim poljički soparnik peče.

U koje god doba godine se odlučite posjetiti Dalmaciju, jela njezine bogate tradicije ne smijete propustiti. Dalmatinska kuhinja ima svoj šarm upravo jer se sastojci uzgojeni lokalno kombiniraju prema onom što je trenutno dostupno. U njoj ima i nešto tradicije jer svaka kuća vjeruje da je recept njihove obitelji baš onaj najbolji. U tome se spajaju tradicija i snalažljivost dalmatinskih ljudi. Upravo uživanjem u takvim jelima osjetit ćete najbolje dalmatinski duh na svojoj koži.

Ako poželite odmarati u Dalmaciji, bilo tijekom cijele godine ili baš ljeti, svoj smještaj brzo i jednostavno možete rezervirati na PrivatniSmještaj.hr. Ukoliko posjedujete apartman, sobu ili kuću za odmor, utoliko ih možete besplatno oglasiti na PrivatniSmještaj.hr.