Gastronomska ponuda Istre

GASTRONOMSKA PONUDA ISTRE

Jeste li ikada istraživali određeni kraj Hrvatske kroz njegovu gastronomsku ponudu? Doživjeli odmor kroz rapsodiju okusa i mirisa? Saznajte što vas sve očekuje u Istri.

Istra se sastoji od obalnog dijela i unutrašnjosti te je jednako tako različita, a istodobno skladno uparena kuhinja priobalnog dijela sa delicijama središnje Istre. Riječ je o dijelu Hrvatske koji turisti ne posjećuju isključivo radi kulturnih i prirodnih znamenitosti, sportskog turizma i aktivnog odmora, relaksacija u odličnim smještajima, već i zbog svjetski poznatih enogastronomskih delicija. Istra je prva hrvatska županija koju posjećuju gosti čiji je primarni cilj istraživanje ljepota Istre kroz restorane, oštarije, gostionice, konobe, vinarije, agroturizme i različite festivale hrane.

Ne propustite okusiti istarski pršut i sir

U tom smislu, posebno je zanimljiva unutrašnjost Istre čija je gastro ponuda ostala autentična te koja obiluje mnogim vinarijama svjetskog glasa, a u gastronomskoj ponudi obalnog dijela Istre možete uživati u spoju morske i kontinentalne hrane kao i u mnoštvu luksuznih restorana.

Tradicionalna istarska kuhinja

KUHINJA NONICA

Iako je Istra danas poznata po ponudi gastronomskih delicija za svačiji džep, nekadašnje stanje u Istri je u mnogočemu bilo drugačije i ponajprije je vladala oskudica. Nekadašnja kuhinja sastojala se od veoma jednostavnih i skromnih namirnica kao što su sezonsko povrće, riba i morski plodovi u krajevima uz obalu, samoniklo bilje, začini. Kuhinja priobalnih mjesta bila je bogatija, no kuhinja ruralnih dijelova Istre. Jela koja su se najčešće pripremala bili su fritaje – omleti, maneštra – varivo od graha, krumpir, kiseli kupus sa suhim mesom, a u priobalnom dijelu kuhinja se bazirala na plavoj ribi koja se pekla i usoljavala, srdele su se pripremale na „savor”, a jeo se i brudet. U ruralnim dijelovima Istre, naravno ovisno o bogatstvu obitelji, meso se jelo najčešće za blagdane, slavlja ili u vrijeme kolinja, a doručak se bazirao na šniti kruha i bijeloj kavi. Tjestenina je bila prisutna, no bogatstvo umaka ovisilo je o bogatstvu obitelji, tj. nalazi li se na imanju mnoštvo peradi, goveda itd. Za Uskrs bi se kao desert pripremala pinca, a za vrijeme fašnika fritule i kroštule. Za posebna slavlja poput kršenja, pričesti itd. Pripremala bi se torta pod nazivom pan di Spagna.

GASTRONOMSKA PONUDA ISTRE DANAS

S obzirom da je riječ o turistički razvijenoj regiji, nezaobilazan sadržaj je i gastronomska ponuda. I danas se gastronomska ponuda uvelike temelji na nekadašnjoj pučkoj kuhinji sa značajnim primjesama utjecaja Venecije. No, podjednako tako u Istri možete uživati u mnogim fuzijskim kuhinjama, fast food hrani, a preko 15 restorana u Istri našlo se u slavnom Michelinovom vodiču.

Mnogobrojni restorani u Istri nalaze se u Michelinovom vodiču

U raznovrsnoj gastronomskoj ponudi Istre možete uživati u proizvodima lokalnih OPG-a pri čemu mnogi imaju i mogućnost degustiranja proizvoda, pri čemu se posebno ističu istarski maslinari te medari. Vinarije i vinoteke nezaobilazna su stavka enogastronomske ponude Istre, a mnogi vinari Istre su na svjetskom glasu kao nezaobilazne „in” destinacije. Tijekom odmora u Istri, svakako se na itineraru treba smjestiti i posjeta istarskih sirarima kao i pršutarima. No, ono što zauzima centralno mjesto istarske gastronomske scene svakako su restorani, konobe i agroturizmi.

JELA KOJA NE SMIJETE PROPUSTITI

Želite li doživjeti spoj različitih povijesnih, tradicijskih i zemljopisnih utjecaja na jednom području, istarska kuhinja je idealan odabir. Istarska kuhinja se primarno bazira na lokalnom povrću, maslinovom ulju, vinu, aromatičnim začinima, ribi i morskim plodovima ili mesnim delicijama.

Hladna predjela se pretežno odnose na riblje paštete, namaz od bakalara poznatiji kao bakalar in bianco, slane srdele ili savor, istarski pršut i kozji i kravlji sir, carpaccio od ribe, mesa ili povrća.

Srdele su nezaobilazan dio istarskih menija

Topla predjela koja ne biste smjeli propustiti su maneštra (varivo od graha), maneštra s bobići (varivo od graha i kukuruza) i jota (varivo od graha s dodatkom kuhanog kupusa), omleti – fritaje sa šparugama, gljivama, kobasicama itd. ili neku od slasnih tjestenina s umacima.

Tradicionalna glavna jela istarske kuhinje su jela od morske ribe, dimljeni ombolo, kobasice s kiselim kupusom, posutice s bakalarom, njoki s umakom od divljači, brudet, pašta – fažol (varivo od graha s malom tjesteninom), crni rižoto od sipa, jela ispod peke (čripnja) poput janjetina, riba ili pak domaći kruh ispod peke, žgvacet, jela s boškarinom – tradicionalnim istarskim govedom, raviole, te primjerice pljukance s tartufima.

Jela s tartufima

Želite li osladiti nepce tradicionalnim istarskim desertima svakako probajte opće poznate kroštule i fritule, pazinske cukerančiće, labinske krafe, domaće krafne punjene sirom, pincu, breskvice, nonice, batune, nezaobilazne rafiole te ostale suhe kolačiće koji su tipičniji za podneblje Istre, no što su to kremasti kolači. Volite li vino, osim muškata u tradicionalnim agroturizmima i konobama diljem Istre moći ćete probati i istarsku supu koja se sastoji od kuhanog vina kojemu se dodaje šećer, papar, ulje i prepečeni domaći kruh.

Istarska kuhinja je ponajprije sezonska, tj. bazira se na ponudi sezonskog voća i povrća pa su tako nezaobilazni dijelovi menija šparoge, kesteni, bundeva – cuka, divlji radić, maslačak itd.

Putujete li u Istru s nekim ciljem, tada smo sigurni da ćete svakako svoje putovanje obogatiti istarskim gastronomskim delicijama. No, zašto sama gastronomska ponuda Istre ne bi bio razlog vašim putovanjima u Istru. Istražite ponudu restorana, konobi i agroturizama koja najviše odgovara vašim nepcima i…pravac Istra!