Gastro turizam Slavonije, Baranje i Srijema

GASTRO TURIZAM SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

Ako vam gastronomsko izobilje, slasne kapljice vina, tradicija i gostoprimstvo zvuče odlično, vrijeme je da istražite Slavoniju, Baranju i Srijem kroz gastronomsku ponudu.

Slavonija, Baranja i Srijem dijelovi su istočne Hrvatske koji se diče očuvanjem bogate povijesne, kulturne, gastronomske, ali i enološke baštine. Riječ je o dijelu Hrvatske koji će vas osupnuti ljepotama materijalne i nematerijalne baština koja se njeguje stoljećima, ali i prirodnim resursima ravnica, moćnih rijeka, Papuka, Kopačkog rita i mnogih drugih prirodnih ljepota. Baš su te prirodne ljepote u spoju s vrijednim rukama lokalnog stanovništva i naslijeđene baštine idealan temelj za gastronomski turizam ovog kraja Hrvatske.

Slavonija nudi pregršt mogućnosti za razvoj agroturizma gdje će posjetitelji boraviti u prirodi tijekom uživanja u najfinijim tradicionalnim receptima. Također, agroturizam može gostima dati jedno sasvim novo iskustvo pa tako primjerice gosti mogu sudjelovati u berbi grožđa, žetvi, proizvodnji rakije itd., te prenoćiti u tom domaćinstvu. Očuvanost svijeta flore i faune, kao i raznolikost istih, odličan je potencijal i za razvoj ostalih vida ruralnog turizma poput gastronomskog, vinskog, lovnog i ribolovnog.

Istražite ravnice, brežuljke, parkove prirode i rijeke Slavonije, Baranje i Srijema

S obzirom da je hrana sastavni dio odmora, putovanja i turističke ponude, rijetko se na nju gleda kao na zasebnu stavku turizma. No, imali boljeg odmora od onog gdje će se sva vaša osjetila opustiti dok uživaju u slasnim zalogajima i/ili kapljici vina te rakije. Poanta putovanja je i upoznavanje s tradicionalnim namirnicama, recepturama te naposljetku jelima jer se na taj način može dobiti slika kako se nekada živjelo na datom području i koja se baština prenosila s koljena na koljeno. Gdje ćete to bolje iskusiti nego na područjima gdje slasni obroci nisu samo raj za nepce, već i način života, teme razgovora, izvor veselja.

NJIHOVA VISOČANSTVA – KULEN I NJEGOVA SEKA

Kulen ili kulin i kulenova seka svakako su najpoznatiji proizvodi i specijaliteti ovoga kraja. Da je kulen nešto čime se ovaj dio Hrvatske ima puno pravo ponositi dokazuje i povijest izrade kulena koja seže u 16. stoljeće kada se u Županji i njezinoj okolici počinju uzgajati svinje. Kako bi se meso konzerviralo, najjednostavnije metode bile su sušenje i salamurenje, a kako bi se dodao poseban okus koristila se suha paprika te papar. Nekada se držalo pravila „jedna svinja – jedan kulin” te se kulen spravljao od leđnog mišića uz dodatke buta. Danas se kulen priprema od krupnih svinja koje su teže od 180 kg, a pritom su posebno cijenjene crna slavonska svinja te mangulica. Pomno birano svinjsko meso, crvena ljuta i slatka paprika, sol i češnjak u spoju s tradicijskim tajnama koje se prenose s koljena na koljeno razlikuju majstore od velemajstora kulena. Razlika između kulena i kulenove seke je ta da se kod kulenove seke meso nadjeva u uža crijeva. Tradicionalni običaj ovoga kraja je jesti kulen i kulenovu seku na Uskrs.

Kulen i kulenova seka

TRADICIONALNA JELA

Plodno tlo Slavonije dalo joj je atribut zlatne žitnice. No, u ovim krajevima kulinarstvo se primarno bazira na mesnim jelima ili jelima slatkovodne ribe. U kulinarstvu ovoga kraja Hrvatske može se osjetiti utjecaj orijenta, nekadašnje austrougarske, ali i okusiti autohtone gastronomske delicije čija se priprema temelji na vrhunskim sastojcima.

U ovim krajevima posebno mjesto zauzimaju proizvodi koji se „režu pod kutem od 45” te drugi suhomesnati proizvodi kao što su šunka, različite vrste kobasica, krvavica, tlačenica, čvarci itd.

Biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu i ne okusiti jela iz kotlića, bilo bi pravo svetogrđe. Kuhanje na otvorenome satima dio je kulture ovog kraja Hrvatske. Tu nije samo riječ o pripremanju jela već i druženju dok nastaju paprikaši, fiš paprikaši, čobanci, jela od divljači, vol na ražnju dok se peče šaran na rašljama, požeški vinogradarski ćevap i mnoga druga jela.

U Slavoniji morate okusiti jela iz kotlića

Slavonija je poznata i po slasticama – kako suhim kolačima tako i kremastima. Neka vaša nepca uživaju u nekim od posebno poznatih slastica kao što su paprenjaci, salenjaci, tjestenina s makom, taške s pekmezom, kiflicama, medvjeđim šapama, knedlama sa šljivama, breskvicama, šmarnu, šnenoklama, makovnjačama i orahnjačama, buhtlama, šapama i mnogim ostalim slasticama.

Tradicionalne slastice Slavonije

Naravno obrok zaokružite tradicionalnim bezalkoholnim pićem kojemu je baza sirup od koprive ili pak čašicom graševine, chardonnayja, rizlinga, frankovke ili nek vam rakija posluži kao aperitiv ili digestiv.

Ovaj kraj Hrvatske posebno se diči baštinom te prenošenjem tradicije s koljena na koljeno. Stoga, imali bolje no istražiti Slavoniju, Baranju i Srijem kroz tradicionalna jela, uz zvuke tambura, violine ili veselu pjesmu bećara pritom uživajući u slikovitosti kakvog salaša, etno sela, ranča, domaćinstva i agroturizma. Mi krećemo put Slavonije, a vi?