GASTRO TURIZAM 1

GASTRO TURIZAM

Gastro turizam nudi nezaboravno iskustvo hrane i pića na lokalnoj, regionalnoj te nacionalnoj razini. U Hrvatskoj je gastro turizam u zadnjih par godina stekao ogroman potencijal te je postao bitan dio turističkog iskustva gostiju.

Pod gastro turizam spada posjet:

  • proizvođačima hrane,
  • festivalima hrane,
  • restoranima te
  • lokacijama gdje je kušanje hrane, sam doživljaj iste i prehrambenih proizvoda primarni motiv za putovanje.

Odnosno, odnosi se na isprobavanje specijaliteta vezanih za određenu regiju jer je hrana sastavna komponenta turističkog brendiranja nekog mjesta, regije ili same države.

Turističke agencije se sve više okreću turama koje su povezane s etno-gastro užitkom te iako je sve još u početnim fazama vjeruju kako će im projekt donijeti samo pozitivna iskustva.

Turističke destinacije svjesne su da gostima ne mogu ponudi samo sunce i more i/ili planine i snijeg

i/ili bregove i ravnice odnosno, prirodne ljepote, gosti traže i žele više. Destinacije su uvidjele da uz prirodne ljepote gostima mogu ponuditi potpuni doživljaj uz gastronomiju koja će pomoći u raznolikosti turističke ponude koja će dovesti do razvoja lokalne, regionalne te nacionalne turističke ponude i razvoja Hrvatske u uslužnom sektoru.

Potreba za hranom je nezaobilazan dio svakog putovanja te je važno za turističku destinaciju raznolika gastro ponuda da se zadovolje svi ukusi turista.

Hrvatska gastro ponuda je raznolika, od sjevera do juga, od istoka do zapada od slavonskih ravnica do jadranskog bisera, ugostitelji kroz specijalitete goste upoznavaju s delicijama koje su tradicionalne, ponekad pripremljene na moderan način, ali i dalje u sebi kriju autohtonost kraja kojeg predstavljaju. Svako jelo može ispričati povijenu i kulturnu priču te gostu na drugačiji način pokazati kako je život na nekom području prije izgledao, koje su se namjernice koristile te ostalo.

Gastro turizam u Hrvatskoj

Hrvatsku možemo podijeliti u pet gastronomskih regija:

  • Grad Zagreb
  • Središnja Hrvatska,
  • Slavonija,
  • Lika-Karlovac,
  • Kvarner-Istra te
  • Dalmacija.

Gastro turizam u Zagrebu

Zagreb je „žila kucavica” svih hrvatskih regija te se osjeti utjecaj Austro-ugarske, a ugostitelji od svake regije uzimaju najbolje.

Neki od specijaliteta koje trebate probati u Zagrebu su: sir i vrhnje, štrukle, grenadir maršu, jelo od tjestenine s lukom i sirom, krpice sa zeljem, patku s mlincima, zagrebački odrezak, špek fileke, grah s kobasicom, šestinsku pečenicu, češnjovke, krvavice; a od deserata Zagreb u ponudi ima: kajzeršmarn, jabuke u šlafroku, paprenjak, Jelačić šnite te ostale slastice.

Zagreb je najpoznatiji po zagrebačkoj šnicli.

Gastro turizam u središnjoj Hrvatskoj

Ova regija je po mnogima gastro ruta bez premca, obuhvaća područja: Zagorja, Prigorja, Međimurja, Banije te zahvaća i dio Like i Gorskog kotara.

Ova regija je poznata po idućim delicijama: kravljem siru iz Podravine, siru i vrhnju, šunki u kruhu, hajdinskoj kaši, žgancima, zagorskoj juhi, hlebinskoj juhi, dravskoj ribi u kukuruznoj meli, zlevanki, krumpir-paprikašu, samoborskoj kotlovini, purici s mlincima…

Gosti se na kraju mogu zasladiti sa: samoborskim kremšnitama, štrudlama, zagorskim štruklama, međimurskom gibanicom…

Kotlovina je jedan od specijaliteta središnje Hrvatske

Gastro turizam u Slavoniji

Na sami spomen Slavonije rastu zazubice, neka od tradicionalnih jela su: kulen i kulenove seke, čvarci, čobanac, riblji paprikaš, a zasladi se možete sa: salenjacima pripremljenim na tradicionalni način od svinjske masti, pitama i savijačama punjenim s jabukama i orasima, poderanim gaćama te ostalim slasticama.

Slavonija je jednako poznata po savijačama kao i kremastim slasticama

Gastro turizam u Lici

U ovoj regiji uživat ćete u: škripavcu, narescima od divljači, juhi od vrganja, ličkom krumpiru, janjetini ispod peke, zelju sa suhim mesom, grahu, ličkom loncu, basi s projom, sarmi s belim žgancima. Što se slastica tiče, možete uživati u: štrudlama, uštipcima, torti od kestena…

Sarma je jedno od rado pripremanih jela u Slavoniji

Gastro turizam na Kvarneru i Istri

Kontinentalna i primorska kuhinja spajaju se u ovoj regiji, tu možete probati tradicionalne specijalitete spremljene i prezentirane na moderan način. Možete uživati u jelima od: prvoklasne ribe, rakova, najvećim škampima na Jadranu, janjetini, žabama, šparogama, tartufima, šurlicama, fužima, marunima, šumskom voću,…

Najpoznatiji specijaliteti su: fritaja sa šparogama, udić, jelo od usoljenog buta starijeg janjca, žgvacet od kokoši, fuži s tartufima… Što se deserata tiče u ponudi imaju: pogaču sa skutom, rapsku tortu, fritule, kroštule…

Fritule su jedne od tradicionalnih slastica Istre i Kvarnera

Gastro turizam u Dalmaciji

Ova najjužnija regija, neće ostaviti ljubitelje hrane gladne, u Dalmaciji možete uživati u idućim specijalitetima: pršutu, siru iz mišine, soparniku, arambašićima, brudetu, gusta juha od ribe i ostalih morskih plodova, peki, pašticadi, šporkim makarunima, crnom rižotu, ribi s gradela…U ovoj regiji možete se zasladiti s: pispaljima, viškim cvitom, imotskom i skradinskom tortom, kotonjadom, paradižotom te ostalim slatkim delicijama.

Dalmatinski jelovnici baziraju se na ribi

Prema izvješću United Nations World Tourism Organization (UNWTO) u Europi je potražnja za vinskim i gastro turističkim ponudama te rutama iznosila vrtoglavih šesto tisuća putovanja svake godine; to Hrvatskoj gastro ponudi otvara vrata za turizam koji će trajati čitavu godinu!