Gastronomija otoka Krka

GASTRONOMIJA OTOKA KRKA

Hrana je puno više od samog obroka. U njoj je utkana povijest, tradicija i kultura određenog kraja. Kako biste se bolje upoznali s običajima stanovnika otoka Krka, svakako okusite lokalnu gastronomsku ponudu.

Gastronomska ponuda otoka Krka bazira se na mediteranskoj prehrani koja zbog specifičnosti klime otoka, saliniteta, začinskog bilja i vrijednih ruku krčkih kuhara predstavlja spoj autentičnosti, ali i težnje modernog načina života koji je sve više okrenut i cijeni zdravi način prehrane.

SNAGA JE U HRANI, ZDRAVOJ HRANI

Stanovnici otoka Krka hvale se da su najdugovječniji stanovnici Europe i da je tomu razlog baš njihova prehrana koja zastupa u umjerenoj količini sve namirnice. Sudeći po legendi koja kaže da se janjetina s Krka nalazila i na gozbama Nerona u Rimu, može se zaključiti da je Krk vrijedno posjetiti i barem u vidu jednodnevnog izleta kako bi se uživalo u lokalnoj gastronomskoj ponudi.

U gastronomskim delicijama otoka Krka možete uživati u brojnim restoranima, bistroima, buffetima, gostionicama, fast food-ovima, beach barovima, pansionima, slastičarnama, agroturizmima, kušaonicama itd. Posebno su popularne konobe gdje možete uživati u mnogobrojnim autentičnim jelima otoka Krka koja su pripravljena od vlastito uzgojenog povrća, janjetine ili ribe i morskih plodova ulovljenih u krčkom akvatoriju.

ENO – GASTRONOMSKA PONUDA OTOKA KRKA

Naravno, na otoku Krku možete jesti i hranu koja nema dodirnih točaka sa samom tradicijom otočana. Stoga, ukoliko niste ljubitelji tradicionalnih okusa ili iskušavanja novih, na menijima restorana, pizzerija, bistroa i fast fooda naći će se i šnicle s prženim krumpirićima, hamburgeri, pizze, sendviči, ćevapčići itd.

U gastro ponudi otoka Krka nalazi se i klasika POPUT ĆEVAPA, RAŽNJICA, PIZZA I HAMBURGERA

Prehrana otoka Krka, osim na lokalnim namirnicama, bazira se i na lokalnim začinima te krčkom maslinovom ulju i vinskom octu kao dodacima. Istraživanja su pokazala da je krčko maslinovo ulje izuzetno ljekovito jer sadrži dvostruki pa čak i četverostruki udio fenola u usporedbi s drugim maslinovim uljima. Od začinskog bilja jelima se najviše dodaje ružmarin, lovorov list, peršin, potom češnjak, mladi luk te krčke masline.

Kada vam nabrojimo krčka jela, vjerojatno će se određeni pitati pa što je tu toliko zdravo. Tajna dugovječnosti žitelja otoka Krka je u umjerenom uživanju te jelima koja su pripravljena od domaćih namirnica, a u velikoj većini je prisutno zdravo krčko maslinovo ulje.

Maslinovo ulje je neizostavni dodatak jelima otoka Krka

Predjela koja bi se svakako trebala naći na vašim menijima su domaći ovčji sir te krčkim pršutom koji dozrijeva posoljen mješavinom morske soli i začinskog bilja. Krčki pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla i to na razini Europske Unije. Na pladnjevima predjela veoma često se nalazi ovčja skuta.

Tradicionalna predjela otoka Krka

Ljubitelji ribljih jela na otoku Krku ne bi smjeli propustiti uživati u okusima riblje juhe, svježe ulovljene ribe koja se najčešće priprema „na gradelama”, u pećnici s krumpirom i vinom ili ispod peke, brudetu od sušene hobotnice ili carpacciu, lignjama na žaru s blitvom i krumpirima ili lignjama punjenim pršutom. Kvarnerski zaljev skriva najbolje primjerke škampi, stoga ukoliko ste ljubitelji buzare od škampa, ne propustite zasukati rukave i uživati u tom rajskom okusu umaka buzare i slatkom mesu škampa.

Uživajte u okusima kvarnerskih škampa

Otočani se posebno ponose mladom krčkom janjetinom koja se najčešće priprema ispod peke ili na ražnju, ali se na jelovnicima ugostiteljskih objekata može naći i janjeći gulaš, janjeće sarme, punjeni janjeći vrat, variva od janjećih iznutrica te kuhana janjetina.

Na otoku Krku daleko su najpoznatija jela od mlade janjetine

Kada je sezona šparoga, očekujte da će se one nalaziti na sezonskim jelovnicima u obliku omleta sa šparogama, kao prilog ili juhe od šparoga, a mnogi restorani poslužuju i juhu od koprive.

Stanovnici otoka Krka posebno se ponose svojom vrstom tjestenine koju nazivaju šurlicama ili valcićima, ovisno o dijelu otoka. Tradicionalno se ova tjestenina priprema pomoću igla za pletenje. Ova tjestenina se priprema s različitim umacima kao što su plodovi mora, šparoge, žgvacet sa šurlicama itd.

Želite li se nakon slasnih predjela i glavnih jela zasladiti, iskušajte autohtone deserte. Tradicionalni desert koji se priprema na otoku Krku je presnac – riječ je o kolaču koji u sebi sadrži mladi krčki ovčji sir. Palačinke sa ovčjom skutom i medom, bašćanske kroštuli, torta Krčka kneginja, smokvenjaci i drugi deserti sa smokvama ili modernije varijante slastica poput čokoladnog kolača od crnog vina samo su dio bogate ponude desertnog dijela jelovnika otoka Krka.

Deserti sa smokvama

Aperitiv ili digestiv tu je krčka travarica koja sadrži aromatično bilje/ trave otoka Krka, medica – rakija od meda koja se bazira na lokalnom medu krčkih medara te popularna smokovača. Novoj posjeti Krku svakako nazdravite autohtonom sortom – vrbničkom žlahtinom!

Uživajte u vrbničkoj žlahtini

Na otoku Krku se i mimo ljetne turističke sezone održavaju razne gastro manifestacije. Stoga, ukoliko želite uživati u sezonskim okusima tradicionalnih krčkih jela, informirajte se na vrijeme i pravac – otok Krk!