lOVSTVO

ZANIMLJIVOSTI O LOVSTVU

Lov i lovstvo ne samo da su dio povijesti žitelja područja Hrvatske od davnina, već se njihova važnost očituje i u stvarima koje svakodnevno koristimo. Saznajte pokoju zanimljivost vezanu uz lovstvo Hrvatske.

SREDSTVO PLAĆANJA

Važnost faune (naravno i flore) na području Hrvatske iskazano je i u državnom grbu gdje se može zamijetiti kuna zlatica. Također, nacionalna valuta nazvana je po toj vrsti, a kuna je bio naziv i za srednjevjekovno sredstvo plaćanja ljudi s područja današnje Hrvatske.

Lov na kunu bjelicu moguć je cijelu godinu izuzev perioda kada je ženka visoko bređa ili okružena mladunčadi, dok je lov na kunu zlaticu moguć od 01.studenog do 28. ili 29. veljače. Što se tiče lasice male, lovidba nije dopuštena.

Suvremena hrvatska valuta - kuna

NAKIT

Od pamtivijeka je nakit bio izraz pripadnosti određenom narodu, plemenu, način iskazivanja određenih vjerovanja ili u službi modnih dodataka. Tijekom povijesti uobičajena je bila izrada nakita od lovačkih trofeja, a u Hrvatskoj je takav najstariji rukom izrađen nakit pronađen u Veloj spili na Korčuli te u špilji Šandalj u Istri. I dan danas probušeni jelenji očnjaci predstavljaju svojevrsno praznovjerje lovaca – lovačku sreću.

KULT LOVA

Prema mitoloviji prvi predani lovci bili su Orion koji je bio sin Eurijale i Posejdona te boginja Artemida, kći Zeusa koja je bila naoružana lukom i strijelom, uvijek spremna na odlazak u lov na srne, košute, veprove i jelene. Baš je figura Artemide pronađena na Visu, što ukazuje i na mitska vjerovanja Ilira. Utjecaj i važnost lova za Rimsko carstvo moguće je sagledati i hramu božici lova Dijani, na splitskom Marjanu, a u ruševinama hrama u Imotskom polju gdje se pojavljuju figure boga polja i šuma Silvana te Thane koju se smatralo zaštitnicom izvora i lova.

VUČEDOLSKA KULTURA

Područje ravnica istočne Hrvatske 3000 godina pr. Kr. Bilo je domom indoeuropskog naroda koji su bili napredniji od svojih prethodnika. Naime, bavili su se lovom, ratarstvom, uzgajali goveda i bavili ribolovom, a serijski su proizvodili brončane sjekirice.

PASMINE

Istarski gonič jedna je od najpoznatijih pasmina lovačkog psa na području Hrvatske, a najstariji zapis o ovoj pasmini potječe iz 4. st. pr. Kr. Posavski gonič se uzgaja od 16. stoljeća i kratkodlaki je gonič prostora sisačke Posavine. Najbolje služi u lovu na lisice, divlje svinje i zečeve, a ponešto je sporiji od istarskog goniča. Iako je danas glavni akter filmova i animiranih filmova, dalmatiner je prvenstveno bio uzgajan kao lovački pas.

MOČVARNA PODRUČJA HRVATSKE

Ne samo da nude raznolikost krajolika, već su močvare izuzetna vrijednost za očuvanje raznolikosti flore i faune. Najvažnije poplavne zone nalaze se uz porječja Dunava, Drave, Save i Mure, a nekadašnja prostrana močvara vidljiva je i na ušću Neretve. Također tu su Kolansko blatim Velo blato, Lonjsko polje, Mokro polje, Crna mlaka i neizostavni Kopački rit. Močvarna područja su od velike važnosti za mnogobrojne životinjske vrste, a ponajviše za gniježđenje ptica močvarica. Prilikom lova na močvarnim područjima treba posebno paziti jer su ista domovi određenim zaštićenim vrstama. Lov na divlje patke moguć je od 01. rujna do 31. siječnja.

Močvarna područja Hrvatske

LOVAČKI DVORCI

Jedan od najslikovitijih dvoraca Hrvatske svakako je Trakošćan. No nekada su se oko njega nalazila brojna lovišta u kojima su uživali grofovi Draškovići. Ostali dvorci i ladanjska zdanja koja vrijedi posjetiti su: prostran dvorac Ribograd u stilu bečke secesije koji je dao izgraditi Kornelius Zwilling, lovačka vila Eugena Savojskog kod Bilja, dvorac Zelendvor blizu Varaždina.

DIPLOMATSKI LOV

Nakon I. Svjedskog rata spomenuto imanje Eugena Savojskog u Belju i carsko lovište Tikveš postaju glavna diplomatska lovišta gdje su dolazili mnogobrojni politički moćnici. Brijuni, osim raznolike flore i faune predstavljaju i svojevrsni safari jer tamo obitavaju mnoge egzotične životinje koje nisu tipične za podneblje Hrvatske – zebre, slonovi itd.

TOPONIMI I DRUGA NAZIVLJA

Važnost lova, kao i pojedinih životinjskih vrsta može se sagledati u nazivima mnogih dvoraca, spilja, utvrda i mjesta diljem Hrvatske. Primjer su Patkovac, Medvedgrad i Medvednica, Medviđa spilja, Kozji vrh, utvrda Sokolac, Sokolgrad, Jelengrad, Jelenski otoci, arboretum Lisičine i dr.

Medvednica

Ako i niste zaljubljenici u lovstvo, raznolike sfere lova možete diljem Hrvatske sagledati i iz vida povijesti i kulture. Krećete u istraživanje?