3 SVJETSKE DESTINACIJE LOVNOG TURIZMA

3 SVJETSKE DESTINACIJE LOVNOG TURIZMA

Za razliku od dugog niza stoljeća čovjekova postojanja, lovstvo je danas manjim dijelom preživljavanje, a više je vid aktivnosti koja nudi boravak u prirodi i određenu dozu adrenalina.

U lovstvu je najvažniji segment lovačka etika, briga o očuvanju životinjskih vrsta i zato je ključno da je lovni turizam održiv. Ovisno o lovini, terenu, razlikuje se i oprema te oružje, no vjerujemo da iskusni lovci znaju sve o tome, stoga ćemo se mi pozabaviti najzanimljivijim destinacijama lovnog turizma na svijetu.

Moderno lovstvo temelji se na modernoj opremi, različitim metodama lova, ali i posjeti različitim krajevima radi lova, a nerijetko lovni turizam uključuje i dašak luksuza. Spoj raznovrsne divljači uz prekrasne krajolike, usluge lokalnih lovačkih saveza, upoznavanje novih kultura nezaobilazni su dijelovi života svakog lovca. No, kada se određeno vrijeme lovi na jednakom terenu, dolazi do želje za putovanjem i lovom barem u drugim županijama, ako ne i drugim kontinentima. Ako želite uživati u nekim novi zadivljujućim pogledima, raznolikoj flori i fauni, ali ste pritom iskusni i uvjereni u svoje lovačke vještine, u nastavku vam donosimo nekolicinu lokacija koje se smatraju odličnim odredištima lovnog turizma.

ALJASKA

Lovni turizam Aljaske

Aljaska je zbog svoje klime, krajolika, ali i mnogobrojnosti životinjskih vrsta jedna od omiljenih destinacija lovnog turizma. Jednako tako s obzirom da je Aljaska dom mnogim velikim životinjama poput medvjeda i losova, karibua, ali i brojnim pticama te je svakako potrebno iskustvo posebice kada je riječ s krupnom divljači, ali i mirna ruka za lov na ptice.

Za mnoge stanovnike Aljaske, lovstvo predstavlja dio svakodnevice, dio je životnog stila, ali imajući pritom na umu održivost vrsti. Kako bi buduće generacije mogle uživati u raznolikosti i bogatstvu životinjskih vrsti Aljaske, doneseni su strogi propisi te se prije puta na Aljasku svakako upoznajte s istima.

Samo jedno od popularnih mjesta za lov na Aljaski je selo Talkeetna. Populacija smeđih i crnih medvjeda je toliko velika da je lov na navedene vrste dozvoljen tijekom cijele godine. Od ostalih vrsta, ovdje su posebno popularni i grizliji, vukovi te losovi.

Na Aljaski je nezaobilazan lov na losove

ARGENTINA

Lovni turizam Argentine

Prostranost i veličina, kao i različite klime te krajolici predstavljaju Argentinu jednu odličnih lokacija za lovni turizam. S obzirom da je lovni turizam važan dio turizma Argentine, postoje mnogi propisi koji istodobno brinu o očuvanju životinjskog svijeta, ali idu i na ruku lovcima znajući važnost ovog sektora za gospodarstvo Argentine. Riječ je o jednoj od najorganiziranijih i najreguliranijih lovnih industrija svijeta.

Zbog (relativno) blizine Antarktika, Argentina je dom mnogobrojnim pticama, pa je tako u Argentini najpopularniji lov na ptice kao što su grlice i golubovi. Od ostalih životinja lovi se i vodeni bivol, jeleni, antilope i pume. Svi ljubitelji lova na ptice trebali bi se uputiti u regiju Cordoba gdje se smatra da u radijusu od 100 četvornih milja živi oko 50 milijuna golubica. Sezona lova na golubice je cjelogodišnja s tim da se travanj i listopad ističu kao najbolji periodi.

Argentina je jedno od najboljih područja za lov na svijetu

Ako se odlučite otputovati u Argentinu zbog lovnog turizma, ne propustite prisustvovati organiziranim turama jer one najčešće uključuju i izlete, razgledavanja podneblja i nezaobilazne degustacije vina i uživanja u vrhunskim gastronomskim delicijama.

NOVI ZELAND

Lovni turizam Novog Zelanda

Novi Zeland na svom teritoriju ima sadržane sve raznolikosti flore, faune, ali i one geološke, ovoga svijeta. Riječ je o krajolicima kao iz bajke koje obilježavaju zelena brda, rijeke, snježni vrhovi, ali i more. Glavna karakteristika Novog Zelanda je bogata kultura naslijeđena od Maora. Kada kažemo da se na Novom Zelandu možete baviti gotovo svime što vam padne na pamet to zaista i je tako. Aktivni odmor uključuje pješačenja, planinarenja i biciklizam nekim od najljepših scenarija na svijetu. U jednom danu moći ćete se i kupati u moru ili termalnim izvorima kao i skijati ili snowboardati. Nezaobilazan je i kulturni dio Novog Zelanda gdje osim Maorske kulture i nasljeđa, možete razgledati i galerije, knjižnice, galerije, kazališta itd.

Što se tiče lova, on je na Novom Zelandu jednako popularna aktivnost koja obezbijeđuje obrok kao i svojevrsna sportsko – rekreativna aktivnost. Jedini sisavac koji je nekada boravio na Novom Zelandu bio je šišmiš, pa su Europljani donijeli poneke životinjske vrste poradi lovnih aktivnosti. Zbog pomanjkanja grabežljivaca, te vrste su postale dominantne pa se danas kontrola tih populacija postiže kontroliranim lovom. S obzirom da su šume i planine Novog Zelanda poprilično zahtjevne, a vrijeme zna biti poprilično nepredvidivo, preporučuje se odlazak u lov u organiziranim skupinama.

Južni dio otoka posebno je popularan za lov na običnog/ crvenog jelena, losa, jelena lopatara, jelena sambara, jelena sika, divokoze, divlje svinje, vodenog bivola, oposume itd. Isključivo je zabranjeno loviti pticu kivi pa imajte to na umu!

Na Novom Zelandu popularan je lov na divokoze

Svaka država na ovom svijetu predstavljat će svojevrsni raj za lovce. Najčešće je to Afrika, no zbog brojnih krivolova i nadi da će se što prije shvatiti važnost raznolikosti i održivosti vrsta faune i flore Afrike , izostavili smo to područje u ovom članku.

Kada je u pitanju lovstvo, morate se pobrinuti da se za sve svoje ekspedicije pripremite s odgovarajućom opremom i znanjem. Također, proučite zakone zemlje u koju mislite putovati, a najjednostavniji način je ukoliko bukirate neku od organiziranih tura lova. Uživajte u novim pustolovinama, ali neka vam očuvanje životinjskih i biljnih vrsta bude polazište.