Turističke atrakcije Vira

TURISTIČKE ATRAKCIJE VIRA

Rijetki su oni koji se upute u smještaj u željenoj destinaciji gdje će provesti godišnji odmor i kojima tu počinje i završava odmor. Većina nas želi uz psihički odmor i doživjeti onaj ugodan fizički umor koji je posljedica istraživanja svakog kutka mjesta u kojemu ćemo provesti odmor.

Ako ste poput nas i pomno planirate itinerare svojih putovanja, a planirate godišnji odmor provesti na otoku Viru, tada je ovaj članak za vas! Nastavite čitati dalje i saznajte koje prirodne, povijesno – kulturne, ali i zabavne atrakcije možete očekivati tijekom svog odmora na otoku Viru.

TURISTIČKE ATRAKCIJE VIRA 1
Izvor: Unsplash/ Marten Bjork

PRIRODNE ATRAKCIJE OTOKA VIRA

Većina će se uputiti na otok Vir tijekom ljetnih mjeseci pa su plaže jedna od ključnih prirodnih atrakcija na otoku Viru. Moći ćete pronaći pješčane, šljunčane, kamenite i betonirane plaže, osamljene ili pak one na kojima ćete moći pronaći pregršt dodatnog sadržaja. Više informacija o plažama otoka Vira pronađite u članku: Plaže Vira – Izbor za sve ukuse.

Što se tiče flore, na otoku Viru prevladava bor, hrast crnika, planika, zelenika, brnistra, a od nasada prevladavaju masline, smokva te vinova loza. Otok Vir dom je gmazovima od kojih je najopasniji poskok, pticama među kojima su najglasniji galebovi, a od sisavaca najčešće ćete vidjeti zečeve ili poljske miševe.

Prirodne znamenitosti otoka Vira
Izvor: Unsplash/ Peter F. Wolf

POVIJESNO – KULTURNE ATRAKCIJE OTOKA VIRA

Arheološka nalazišta na otoku Viru svjedoče bogatoj i dugoj povijesti života na ovom otoku. Najstariji nalazi potječu iz 9. stoljeća prije nove ere što pokazuje da je na ovom teritoriju živjelo ilirsko pleme Liburni. Najviše monumenata i ostataka potječe iz srednjeg vijeka, a za samu povijest Vira ključan je datum 13.08.1908. kada je otok napokon prodan lokalnim obiteljima. Važnost tog datuma očituje se i u tome da se i danas svake godine 13. kolovoza održava najveća fešta na Viru – Virske noći.

Neke od povijesno – kulturnih atrakcija otoka Vira navodimo niže, a želite li saznati pojedinosti o povijesti otoka Vira, pročitajte naš članak Povijest i kultura otoka Vira.

  • crkva sv. Nikole datira iz 13./ 14. stoljeća, a posjetitelji mogu sagledati njezine ostatke, u pravilu – temelje
  • crkva sv. Ivana Krstitelja datira također iz 13./14. stoljeća, a danas predstavlja grobljansku crkvu
  • crkva sv. Jurja datira iz 12./13. stoljeća, a na njenim temeljima je 1845. godine izgrađena današnja crkva
  • Smratina predstavlja arheološki lokalitet iz 6. stoljeća, a riječ je o dvije crkvice u jednoj od kojih je jedna građena u 6., a druga u 12. st. U blizini su također pronađeni grobovi.
  • Gradina je prapovijesno nalazište u dijelu otoka koji se zove Gaj
  • Bandira je vrh na kojemu se nalaze ostaci gradinskih naselja
  • Kaštelina su ostaci mletačke utvrde iz 16. stoljeća
  • Virski most nije samo funkcionalan već je kao malo umjetničko djelo, a možete li doći do otoka Virića zajamčene su vam fantastične fotografije u čijem centru će biti Virski most te otok Vir s jedne, a Privlaka s druge strane
  • Villa Lanterna je predivan svjetionik okružen borovom šumom s jedne strane te prozirnim tirkiznim morem s druge strane
Villa Lanterna
Izvor: Shutterstock/ xbrchx

ATRAKCIJA JE U AKTIVNOM

Svatko ima svoj omiljeni vid odmora, no mnogima je to baš aktivni turizam. Stoga smo i aktivni vid odmora te virsku ponudu svrstali među atrakcije. Otok Vir moguć je sav proći biciklom ili pješice, no postoje i specijalne biciklističke i pješačke staze pri čemu je najduža staza duga 28,70 km, a najkraća 7,5 km.

Biciklističke staze otoka Vira
Izvor: Unsplash/ Sina Sadeqi

Ljubitelji podmorja doživjet će svoju dozu adrenalina u sklopu vođenih tura lokalnog ronilačkog centra. Nakon početnog termina obuke, s iskusnim timom stručnjaka moći ćete se uputiti razgledati neki od podvodnih lokaliteta kao što su otok Sestrunj (potopljeni brod Ledenik), potopljeni pontonski most kod Masliničkog ždrila, ostatke antičkog broda kod uvale Srpljica te grebene kod otoka Pohliba, otoka Planika i kod Paškog mosta.

Posjetite li Vir tijekom ljetnih mjeseci iskoristite atraktivnost lijepog vremena i mora i sagledajte Vir iz ptičje perspektive parasailingom. Tu su još naravno nezaobilazne pedaline, kanui, jet skijevi i SUP-ovi koje možete unajmiti kako biste svoj odmor proveli u rekreaciji.

ATRAKCIJE NA TANJURU

Godišnji odmor nije potpun ako nismo uživali u lokalnim delicijama mjesta u kojem provodimo godišnji odmor. Ako ste ljubitelji slasne dalmatinske spize u kojoj dominiraju mediteranske gastro atrakcije, ne propustite usrećiti nepca u nekom od brojnih virskih restorana i konoba. Oni koji vole provjerenu klasiku, tu su i pizzerije, kao i objekti s brzom hranom, a kako bi se slasni obrok zaokružio Vir nudi i dvije slastičarnice. Na tanjuru nek vam se nađe nešto iz ponude ribljih jela poput hobotnice ispod peke, orade s blitvom, škampi na buzaru, brudet ili pak nešto od bogate ponude mesnih delicija.

Atrakcija na tanjuru
Izvor: Unsplash/ Max Mota

OSTALE ATRAKCIJE NA VIRU I ZABAVA

Zabava ne poznaje dobne granice pa tako Vir nudi za svakog ponešto; od uživanja u atraktivnim zalascima sunca sjedeći na klupi, preko noćnog života u nekom od tri tri noćna kluba ili mnoštva beach barova na Viru pa sve do zabavno-kulturnih manifestacija koje se odvijaju tijekom cijele godine. Najpoznatija događanja na Viru su Advent na Viru, Božićno-novogodišnji koncert klapa u crkvi sv. Jurja te Virsko ljeto koje traje od lipnja pa do rujna.

Ako ste imali dvojbi oko odlaska na odmor na Vir, nadamo se da smo vam pomogli u donošenju odluke kroz naše članke o otoku Viru.

Noćni život na Viru
Izvor: Unsplash/ Matty Adame

Kako biste se na vrijeme pripremili za nadolazeću sezonu te bez ikakve naknade oglasili svoje smještajne jedinice na otoku Viru, posjetite naš portal PrivatniSmještaj.hr.