Villa Lanterna

PLAŽE VIRA – IZBOR ZA SVE UKUSE

Otok Vir jedan je od 300 otoka zadarskog arhipelaga, a baš zbog svoje odlične lokacije jedno je od dražih odredišta ljetovanja Hrvata, ali i stranih turista.

Riječ je o otoku koji je sa svih strana okružen bistrim i čistim morem u svim nijansama plave boje. Svakako su najupečatljivije virske tirkizne uvale koje krasi pješčano i šljunčano dno. Vir je idealan izbor za sve ukuse jer nudi uređene plaže sa svim popratnim sadržajima , ali i one izvorne, netaknute ljudskom rukom. Posebnost plaža otoka Vira je da je obala većinski obgrljena borovom šumom koja je i više nego dobrodošla kada temperature dosegnu 30º i kada svi trčimo u hlad.

Pješčana uvala na otoku Viru
Izvor: https://www.visitvir.hr/hr/upoznajte/o-viru

KLIMA VIRA

Mnogi od nas ne samo da neprestano prate prognozu prije samog odlaska na odmor, već i datum odmora planiraju prema prognozi. Vir ima pravu mediteransku otočnu klimu koju obiluju dva vjetra – bura i jugo zimi. Kiša je najveća briga većine nas prilikom odlaska na ljetovanje, no na otoku Viru su kiše najprisutnije tijekom kasne jeseni, a poprilično su rijetke tijekom ljetnih mjeseci. Stoga ne trebate previše brinuti da će vaša ljetovanja na otoku Viru proći u kiši, već ćete moći upijati D vitamin kroz sunce uživajući u morskim radostima na omiljenoj virskoj plaži. S obzirom da klimatski podaci pokazuju da otok Vir krasi čak 2450 sunčanih sati godišnje te da je prosječna temperatura tijekom srpnja 24,5ºC, vjerujemo da će vaša ljetovanja na Viru proći bez brige oko vremenskih nepogoda.

Bura i jugao poznati su vjetrovi tijekom zimskih mjeseci na otoku Viru
Izvor: Unsplash/ Joshua Humpfer

PLAŽE VIRA

Ovisno želite li uživati u uređenim plažama s popratnim ugostiteljskim te sportsko – zabavnim sadržajima ili pak u miru čitati knjigu, slušati zrikavce i šum mora, tako ćete i odabrati smjer otoka. Naime, sjeverni dio otoka je najrazvijeniji i tamo ćete moći uživati u osamljenijim uvalicama i plažama dok je južni dio najposjećeniji dio Vira tijekom ljeta te ćete tamo imati ponešto manje privatnosti.

JADRO

Riječ je o plaži koja je ujedno i najpoznatija šetnica na otoku Viru. Dužina ove plaže je jedan kilometar, a mnogima je omiljena jer se nalazi u samom mjestu Vir. Popratni sadržaji prikladni su i za odrasle i djecu. Na plaži Jadro pronaći ćete tuševe, kabine za presvlačenje, možete unajmiti ležaljke, suncobrane, pedaline, jet skijeve, pronaći drugi sportsko – zabavni sadržaj, a djecu će posebno uveseljavati animatori. Na plaži se nalaze i ugostiteljski objekti te kiosk i trgovina. Plaža Jadro bit će omiljena plaža svim onima koji preferiraju šljunčano – pješčane plaže na kojima nikad ne manjka zabave.

Plaža Jadro na otoku Viru
Izvor: Unsplash/ Kristina Kutleša

CRVENA ZEMLJA

Po mnogima je ovo najatraktivnija plaža na otoku Viru. Riječ je o klisuri crvene boje koja obgrljuje uvalicu izrazito tirkizne boje. Iako se nalazi na slabije naseljenom dijelu otoka Vira, riječ je o plaži koja je lako dostupna automobilom, a moći ćete parkirati u neposrednoj blizini same plaže. Riječ je o netaknutom dijelu prirode tako da se pripremite prije samog odlaska na plažu i ponesite suncobran, hrane i dostatnu količinu vode.

Duboka Draga ili Crvena zemlja
Izvor: Shutterstock/ Arpad Kis

PLAŽA KOZJAK

Idealna je za sve one koji žele uživati u morskim radostima uživajući pritom u pogledu na utvrdu Kaštelinu. Riječ je o plaži koja nije dostupna automobilom, već ćete morati pješačiti ili uputiti se do ove plaže biciklom. Plaža je dio dana okupana suncem, dok će vam u drugom dijelu dana priskrbiti dovoljno hlada. Na samoj plaži nema popratnog sadržaja, no ugostiteljski objekti su udaljeni na 5 minuta hoda. Morsko dno ove plaže je pjeskovito, a sama obala je mješavina kamena, stijena, šljunka i pijeska.

Plaža Kozjak na otoku Viru
Izvor: Shutterstock/ xbrchx

PLAŽA NA OTOKU VIRIĆU

U neposrednoj blizini otoka Vira s pogledom na sam Vir, Virski most i Privlaku nalazi se nenaseljeni otočić Virić. Riječ je slikovitom otočiću na kojemu se, osim par stabala, ne nalazi nikakav drugi sadržaj. Plićak opasuje ovaj otočić, a more je u svim nijansama zelene i plave boje. Ovaj otok idealan je za ljubitelje pijeska, no problem je kako doći do otoka. Najodvažniji je zaplivati, dok drugi mogu unajmiti pedalinu, kajak ili barku.

Otok Virić plaža
Izvor: https://www.visitvir.hr/images/2021/04/01/image038.jpg

OSTALE PLAŽE OTOKA VIRA

Jedna od poznatijih plaža u mjestu Vir je Lučica. Naziv je dobila jer je nekada zaista bila luka. Riječ je o šljunčano – betonskoj plaži, a podmorje je kamenito – pjeskovito.

Ljubitelji osamljenijih plaža mogu se uputiti na 30-ak minuta udaljenu plažu od mjesta Vir, plažu Srpljica. Ljepota ove plaže je što je izvorno prirodna, a osim u plavetnilu, moći ćete uživati i u hladu borove šume.

Najpoznatija plaža mjesta Lozice je betonsko – šljunčana plaža Biskupljača. Do nje se možete uputiti automobilom ili brodicom s obzirom da se u blizini nalazi malo pristanište. Ova plaža je omiljena mnogim obiteljima s malom djecom jer je riječ o betoniranoj plaži, dok je ulaz u more pješčan.

Ako tijekom svog godišnjeg odmora želite iskoristiti svaki trenutak kako biste istražili i obišli sve plaže otoka Vira, ne propustite i sljedeće plaže:

  • Velika Slatina
  • Žitna
  • Prezida
  • Plotine
  • Ženska
  • Svrljača
  • Brdonja
  • Smratina
  • Stinice
  • Bruselina itd.
Plaže duž otoka Vira
Izvor: Unsplash/ Marta Rastovac

Vjerujemo da, nakon što ste pročitali ovaj članak i vidjeli fotografije, ne možete dočekati ljeto i odlazak na neku od plaža otoka Vira.

Potražujete li smještaj na otoku Viru, pronađite ga OVDJE, a posjedujete li sobe, apartmane ili kuće za odmor na području Vira, ne zaboravite da iste možete oglasiti u potpunosti besplatno na našoj specijaliziranoj platformi za oglašavanje jedinica obiteljskog smještaja!