Turističe destinacije u Istri

TURISTIČKE DESTINACIJE U ISTRI

Na našem najvećem poluotoku, udaljene, a istodobno tako blizu, slične, a pritom čarobno drugačije, plave i zelene, obalne i centralne, poredale su se nezaobilazne turističke destinacije. Riječ je o turističkim biserima Istre.

Neki će reći da je dolazak u Istru kao posjet još slikovitijoj Toskani, a mi ćemo reći da Istra nudi puno više od predivne Toskane. Zeleni brežuljci, plavo more, bogato povijesno – kulturno nasljeđe, tradicija, vrhunska gastronomska ponuda, raznovrsne manifestacije, samo su dio razloga zašto Istra broji toliko puno turističkih destinacija na relativno malom području. Imajte na umu da od primjerice Poreča do tunela Učka treba oko 45 minuta, stoga, isplanirate li dobro svoja putovanja u Istru, mogli biste zaista u kratkom vremenskom periodu vidjeti, doživjeti i okusiti sve ono najbolje od Istre.

TURISTIČKE DESTINACIJE U ISTRI 1
Izvor: Pixabay/ TrekGoat

PLAVA I ZELENA ISTRA

Na samom zapadu Hrvatske nalazi se istarski poluotok koji okružuje sjeverno jadransko more koje krasi mnoštvo otočića i hridi. Bogatstvo Istre ne staje na obali, već i bogatim šumama koje okružuju obalu, što je izuzetno poželjno tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Na poluotoku površine od 2820 km2 možete već i prema bojama tla uočiti raznovrsnost Istre. Odmah nakon što prođete tunel Učka, promatrajte boje same zemlje jer će ona varirati od sive, bijele, crne i prepoznatljive crvene. Raznolikost kao što je ona istarskog tla, na relativno maloj površini, rijetka je i na svjetskoj razini, a u istarskom mjestašcu Brtonigla, moći ćete uočiti sve 4 vrste tla na području od samo 33m2.

Crvena zemlja Istre
Izvor: Pixabay/ Van3ssa_

Istrijani će vam reći kako se život na obali uvelike razlikuje od života u unutrašnjosti Istre. Danas su ekonomske i društvene razlike između tih dvaju područja znatno manje no tijekom prošlosti, ali klima, kao i priroda doista jesu kao dva različita kraja. Tako razlikujemo „plavu“ Istru koja u samom epitetu dočarava da je riječ o priobalnim turističkim destinacijama te „zelenu“ Istru koja nudi sve bogatstvo vegetacije i piktoresknih brežuljaka.

TURISTIČKE DESTINACIJE SJEVERNE ISTRE

Na samom sjeveru Istre, granici sa Slovenijom nalaze se poznate ljetne turističke destinacije Umag i Novigrad te slikovite Buje i Brtonigla. Umag je poznata destinacija ljubiteljima tenisa zbog poznatog ATP turnira, kao i ljubiteljima festivala. Slikovito mjesto čija se stara jezgra smjestila na svom poluotoku, opasana zidinama je Novigrad, a Buje su mjesto kao iz bajke. Grad Buje nalaze se na brežuljku gdje je i slatki stari grad, a u okolici su brojne oranice, šumeme, ali i vinogradi te maslinici. Svatko tko je išao u Trst dok nije bila izgrađena autocesta Ipsilon prošao je barem jednom kroz Brtoniglu, a Grožnjan, Oprtalj, Motovun i Buzet su kao mjestašca iz bajke. Nismo sigurni je li ih ljepše gledati iz daljine, uživati šetnjom uličicama koje daju osjećaj kao da smo ušli u vremeplov ili uživati u slasnoj ponudi gastro delikatesa.

TURISTIČKE DESTINACIJE SJEVERNE ISTRE
Izvor: Pixabay/ Hias86

PRAVAC POREČ

Poreč je desetljećima jedna od vodećih turističkih destinacija Hrvatske. Uređene plaže i okoliš, bogata ugostiteljska i smještajna ponuda, a povrh svega jedinstveni spomenici kao što su Eufrazijeva bazilika, kule, jamče odličan odmor! Tijekom svog boravka u Poreču obavezno razgledajte i Funtanu, Tar te mjestašca Višnjan gdje se nalazi poznata zvjezdarnica, Vižinadu i Kaštelir – Labince.

PRAVAC POREČ
Izvor: Pixabay/ Leonhard_Niederwimmer

ROMANTIČNI ROVINJ

Kao da je izašao iz scenografija najromantičnijeg filma, predivan Rovinj smjestio se južnije od Poreča i Limskog kanala. Njegove zbijene ulice, šarene fasade, sv. Eufemija koja bdije nad gradom i zvuci bitinade, samo su šturi razlozi zašto se ljudi opet i iznova vraćaju Rovinju. Posjetite i mjesto koje je i veliki zavodnik Casanova posjetio – Vrsar, srednjovjekovni Svetvinčenat, tipično istarsko mjesto Bale gdje su pronađeni i fosili različitih vrsta dinosaura te Žminj i Kanfanar.

ROMANTIČNI ROVINJ
Izvor: Pexels/ Milica Dukić

JUŽNIJE NIJE TUŽNIJE

To dokazuje i Pula te okolna mjesta i za mnoge najljepše plaže na području Istre. O Areni, Argonautima, nekadašnjoj Austro-ugarskoj luci zasigurno ne trebamo pisati, no tu su i okolne turističke destinacije kao što je Medulin, Ližnjan, Marčana, ali i slikovito ribarsko mjesto i još poznatija polazišna luka za Brijune – Fažana, ali i predgrađe Pule – Vodnjan gdje u crkvi sv. Blaža možete sagledati mumificirana tijela svetaca i relikvije.

Južnije nije tužnije
Izvor: Pexels/  Val Apollonio

S POGLEDOM NA KVARNER

Na istočnoj obali Istre nalaze se dvije turističke destinacije. Obalni Rabac te na brežuljku smješten – Labin. Labin je jedno od omiljenih destinacija umjetnika, dok je Rabac pravo turističko mjesto koje vrevi ugostiteljskim objektima i brojnim turistima koji šeću rivom. Tijekom istraživanja ljepota istočne Istre svakako posjetite najmlađi grad u Istri koji je sagrađen od ugljena– Rašu, slikovita i prirodno te povijesno bogata mjestašca Kršana te iznimno zeleno mjesto – Svetu Nedelju.

S POGLEDOM NA KVARNER
Izvor: Pexels/ Vladimir Srajber

SRCU UVIJEK POSEBNO MJESTO

U samom srcu poluotoka Istre, njezinom centralnom dijelu nalaze se srednjovjekovne destinacije koje karakterizira zanosna netaknuta priroda i vrhunska ponuda autohtonih istarskih jela. Administrativno sjedište Istarske županije je baš zbog svoje centralne pozicije dobio Pazin. Pazinska jama i Pazinčica inspirirali su slavnog Julesa Vernea koji je dio romana Mathias Sandorf smjestio bap u Pazinu. Svatko tko je posjetio mjestašce Draguć, sigurno će vam reći da ovo mjesto ima neku svoju posebnu čar. Obavezno razgledajte crkvu sv. Elizeja, građenu od kamenja različitih boja, crkvu sv. Roka, ali i Kuću fresaka. Posjetite li mjest Pićan, moći ćete saznati sve detalje o legendi o svetom Niceforu i trnoplesarima. Osim ljepota samog mjesta Barban, ovdje ćete moći popratiti i Trku na prstenac, ispitati svoje adrenalinske granice u Galvani parku, istražiti kraj jahanjem konja ili vožnjom quada ili buggyja. Također, posebno je zanimljiv Barban Centar za posjetitelje. Motovun je bajka za sebe koju zaista ne smijete propustiti tijekom svog boravka u Istri, a pritom možete okusiti i svjetski poznate tartufe. Ovaj dio Istre obiluje agroturizmima, ali i brojnim medenim točkama i budite sigurni da ćete se doma vratiti najmanje s jednom teglicom meda! Kako biste bili željniji slasnih istarskih gastronomskih delicija, uputite se prije na pješačku stazu od Grdosela do Zelengrada i upijajte pritom sve ljepote središnje Istre.

SRCU UVIJEK POSEBNO MJESTO
Izvor: Unsplash/ Aldeen Li

Odlučiti se koji dio Istre posjetiti je zaista teško, stoga vam mi savjetujemo da isplanirate da vam odmor u Istri traje toliko dugo dok niste obišli barem po jedno mjesto svakog kutka Istre.

Istra je uvijek popularna turistička destinacija, stoga rezervirajte sobu, apartman, studio ili kuću za odmor na vrijeme koristeći platformu PrivatniSmještaj.hr.

Uvijek nam je drago upotpuniti ponudu smještajnih jedinica na području Istre. Želite li oglasiti svoje smještaje bez ikakve naknade i provizije, www.privatnismjestaj.hr je platforma za vas!