BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE

BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE

Bajkoviti hrvatski poluotok smješten na sjeverozapadu Hrvatske, Istra, ne mami posjetitelje samo svojim krajolicima, morem, vrhunskom turističkom ponudom već i još slasnijim gastronomskim delicijama. Istra ponajprije oduševljava svoje posjetitelje bogatstvom kulturne baštine.

Bogata povijest i raznoliki utjecaji, očuvana zdanja iz različitih povijesnih epoha, tradicije i folklor, jamče rajski odmor za sve ljubitelje kulturnog turizma. Ako ste jedni od navedenih, pravac – Istra!

KULTURNA BAŠTINA ISTRE IZ PRAPOVIJESTI

Imati priliku sagledati nasljeđa života ljudi koji su živjeli tisućama godina prije nas, istodobno je očaravajuće, ali i pomalo nestvarno. No, posjetite li Istru imat ćete prilike obići lokalitete na kojima ćete moći sagledati ostatke bedema, naselja, a u muzejima i različite artefakte koji su pronađeni na prapovijesnim arheološkim lokalitetima.

 • GRADINA NA BRIJUNIMA predstavlja ostatke naselja iz brončanog doba
 • MONKODONJA je arheološki lokalitet koji je bio nastanjen od 18. -.12. stoljeća i koji se nalazi u blizini Rovinja, a osim dijelomično očuvanih ostataka ovog naselja, pronađeni su i ulomci keramičkih lonaca
 • PICUGI su lokalitet koji se sastoji od gradinskih naselja na 3 brežuljka u blizini Poreča na kojima je, u dodadašnjim istraživanjima, pronađeno više od 500 ukopa
 • DVIGRAD je prapovijesni lokalitet smješten povrh Limskog kanala, a najbolje očuvani ostaci datiraju iz srednjeg vijeka
 • NEZAKCIJ je arheološki lokalitet iz željenog doba koji se nalazi u blizini Valture. Na ovom je lokalitetu, među ostalim, pronađena i prapovijesna nekropola sa 114 grobnica
BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE 1
Izvor: Branislav Danevski/ https://www.istrapedia.hr/media/uploads/images/nezakcij_branislav_danevski.jpg

RANOKRŠĆANSKA KULTURNA BAŠTINA ISTRE

Ključno mjesto zauzima impozantna porečka Eufrazijeva bazilika pri čemu je ranokršćanska bazilika izgrađena u 4.st. dok je na njenim temeljima u 6.st. podignuta bazilika današnjeg izgleda. Riječ je o izuzetno vrijednoj kulturnoj baštini koja je uvršena i na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

U već spomenutom Dvigradu nalaze se ostaci crkve sv. Sofije čiji najstariji ostaci datiraju iz 5. stoljeća. Ostaci ovog ranokršćanskog zdanja nalaze se na nakadašnjem glavnom trgu Dvigrada.

U Betigi, mjestu pored Barbarige nalaze se neistražene prapovijesne gomile, ali i ostaci samostana sv. Andrije iz 5.stoljeća. Do danas je sačuvan dio mozaika koji je krasio baziliku.

Kod Bala se nalaze ostaci samostana i crkva sv. Marije Velike koja je tijekom stoljeća mijenjala izgled.

Na važnom lokalitetu Nezakcij možete razgledati ranokršćanski kompleks iz 5. stoljeća. Vidljivi su ostaci dvojne bazilike koje su bile različitih veličina i razdoblja gradnje.

U Puli možete sagledati jedno od najvažnijih ranokršćanskih zdanja iz doba Bizanta koje datira iz 6. st., a riječ je o trobrodnoj bazilici sv. Marije Formoze.

BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE 2
Izvor: https://www.pula.hr/hr/opci-podaci/povijest-pule/sveta-marija-formosa/

KULTURNA BAŠTINA STARIH RIMLJANA

Rimska ostavština može se sagledati u gotovo svakom mjestu Istre. Od rimskog rastera ulica (Decumanus i Cardo Maximus), rimskih kazališta, vrata, hramova, brojnih ostataka rimskih vila kao što su primjerice one u zaljevu Verige, preko bogatih mozaika pa sve do velebne Arene, stari su Rimljani ostavili značajan trag i utjecaj na razvoj istarskih mjesta.

Utjecaj Rimljana
Izvor: Unsplash/ Daniela Prusina

KULTURNA BAŠTINA VIDLJIVA U UTVRDAMA

Danas nezaobilazni punktovi razgledavanja, a nekada ključne obrambene točke mjesta u Istri. Utvrde – kašteli čine važan dio kulturne baštine Istre te nemojte propustiti razgledati:

 • Dvigrad
 • kaštel u Roču
 • kaštel u Humu
 • kaštel u Momjanu
 • kaštel Kožljak na obroncima Učke
 • kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu
Svetvincenat
Izvor: Unsplash/ Dominik Puskas

KULTURNA BAŠTINA VENECIJANSKOG DOBA

Svi znamo koju je moć imala Venecija, a njezin je utjecaj izuzetno vidljiv na području Istre. Upčatljiva počelja, prozori s ornamentima, bogate lože i kamene ploče s lavom, samo su dio venecijanske ostavštine. Venecijanskih zdanja na području Istre je pregršt, stoga vam mi donosimo presjek (možda) najzanimljivijih:

 • palača Battiala – Lazzarini u Labinu
 • palača Soardo – Bembo u Rovinju
 • crkva sv. Blaža u Vodnjanu
 • Gradska loža u Grožnjanu
 • Župnikova kuća u Humu
 • Gradska vijećnica u Puli itd.
BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE 3
Izvor: Pixabay/ 12019

KULTURNA BAŠTINA ISTRE IZ DOBA AUSTRO-UGARSKE

Najznačajnija zdanja ovog doba nalaze se u tada važnoj luci – Puli. U Puli možete sagledati vjerne primjere Austro-ugarskog načina gradnje i to u Arsenalu, hotelu Rivieri, sustavu tunela Zerostrasse, utvrdama kao što su Verudela, Punta Christo, Mornaričkom groblju, ali i Savudrijskom svjetioniku, hotelu Riviera (današnji Palazzo) u Poreču, palači Scampicchio u Labinu te mnogim drugim građevinama u Istri.

KULTURNA BAŠTINA ISTRE IZ DOBA AUSTRO-UGARSKE
Izvor: Unsplash/ Andy Woodman

GLAGOLJICA

Važnost baštine očituje se u Aleji Glagoljaša, između Roča i Huma, gdje je podignut spomenik glagoljskom pisu i kulturi koji se sastoji od 11 spomen – obilježja upravo ovom staroslavenskom pismu iz 9. stoljeća. Upravo je Istra uz Hrvatsko primorje i Krk bila jedno od najjačih sjedišta glagoljaša. Tijekom ljetnih mjeseci se u Roču održavaju škole glagoljaštva.

BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE 4
Izvor: https://www.tz-buzet.hr/hr/kultura/glagoljica/aleja-glagoljasa

KULTURNA BAŠTINA KROZ FOLKLOR

Sva ljepota određenog kraja može se sagledati kroz folklor. Folklor nije samo važan kako bismo se upoznali s nekadašnjim običajima, već kako bismo iste očuvali i za buduće generacije te na taj način zaštitili identitet određenog mjesta i kraja. U Istri se veoma često održaju smotre folkora te veoma često brojni KUD-ovi sudjeluju na različitim kulturno-zabavnim manifestacijama diljem Istre. Starinski plesovi, sviranja na tradicionalnim instrumentima kao što su sopile i roženice, pjevanje na „tanko i debelo“ i nošnje, samo su dio bogate i zanimljive istarske tradicije.

BOGATSTVO KUTURNE BAŠTINE ISTRE 5
Izvor: https://fd-pazin.hr/narodna-nosnja-sredisnje-istre/

Kroz mnoštvo spomenika koji čekaju svoje posjetitelje na svakom kutku, ulici, brežuljku i dolini Istre, bogate muzejske eksponate, ali i folklor te legende Istre upoznajte svu harmoniju ovog slikovitog poluotoka.

No, prije no što isplanirate koje sve ostatke kulturne baštine Istre želite istražiti, isplanirajte i rezervirajte svoj smještaj po povoljn(ij)im cijenama na platformi PrivatniSmještaj.hr.