Top 5 restorana na Lošinju

TOP 5 RESTORANA NA LOŠINJU

Lošinj se naziva i otokom vitalnosti, a vitalnost je skup faktora na koje možemo utjecati tijekom života. Jedan je svakako i prehrana.

Što zbog mnogih aktivnosti koje se nude na Lošinju koje će naše tijelo držati aktivnim (time, nadamo se i zdravim), tako i zbog zraka izuzetne kvalitete bogat aerosolima, budite sigurni da ćete se s odmora na Lošinju vratiti barem malo zdraviji i u boljoj formi, ali jednako tako boljeg apetita. Opće je poznato da zdravi, svježi zrak potiče apetit, ali uz zdravu mediteransku hranu Lošinja, nećete trebati brinuti o povratku s ljetovanja s pokojom kilom viška.

MEDITERANSKA PREHRANA

Iako su diljem Jadrana svake godine sve prisutnija mesna jela kontinentalne Hrvatske, ali i Balkana, te egzotična jela nekih dalekih zemalja, sve to s ciljem zadovoljavanja turista, mediteranska prehrana je ipak esencijalna kako bismo održali zdravlje, ali i zdravu tjelesnu liniju. Na otoku Lošinju je gastronomska ponuda raznolika i ista je proizašla kao posljedica gastronomskih zahtjeva turista koji posjećuju Lošinj, ali i proširenja gastronomske ponude. No, ono što nas posebno veseli je činjenica da restorani otoka Lošinja i dalje svoje jelovnike primarno baziraju na mediteranskoj prehrani bogatoj aromatičnim biljem.

Mediteranska prehrana bogata je začinskim biljem
Izvor: Unsplash/ Fulvio Ciccolo

Bogatstvo, kultura, nasljeđe, raznolikost, ali i važnost mediteranske prehrane prepoznata je i od strane UNESCO-a pa su tako određena mediteranska jela Italije, Grčke, Španjolske, Maroka, ali i Hrvatske uvrštena na Listu nematerijalne svjetske baštine. Iako su danas mediteranska jela daleko od onih skromnih mediteranskih obroka koje su objedovali naši stari, temelj je ostao jednak – lokalne namirnice koje trebaju biti svježe, maslinovo ulje, puno povrća i voća, svježa riba i morski plodovi, domaće uzgojeno meso te kap vina. Umjerenost je u većini mediteranskih zemalja ključ, pa su tako opće poznate marende koje se među lokalnim stanovništvom sastoje od zalogajčića koji primjerice uključuju krišku kozjeg sira, slane srdelice, savor, pršut ili štogod se pripremilo u tom domaćinstvu ili je kupljeno od lokalnih OPG-ovaca.

JELA OTOKA LOŠINJA

Glavni sastojci obroka pripremljenih na Lošinju su maslinovo ulje, svježe namirnice s otoka, vino, ali i začinsko bilje. Lošinj obiluje začinskim biljem koje, osim što je važan pozitivan faktor koji utječe na visoku kvalitetu zraka na Lošinju, jednako tako je i sastavni dio lošinjske kuhinje. Otoci Mali i Veli Lošinj obiluju začinskim biljem kao što je mažuran, kadulja, konopljika, majčina dušica, bosiljak, ružmarin, matar, komorač, origano, lovor i dr. koje ne samo da se pridodaje jelima radi arome, ali i zdravlja, već se i priprema u vidu čajeva.

Prilikom posjete Lošinju moći ćete uživati u sljedećim namirnicama i jelima:

 • plava riba – pržena, usoljena, u maslinovom ulju, u obliku carpaccia, savor…
 • sušeni morski pas na mornarski način
 • morski pas u umaku od kadulje
 • vrhunska bijela riba poput zubataca, kovača, škarpina, ali i brancina te oslića
 • morski plodovi – na buzaru, rižoto, s tjesteninom ili palentom
 • kvarnerski škampi – na grillu, buzari, uz tjesteninu ili palentu
 • divljač – meso jelena lopatara, vepra, fazana i zečeva se najčešće priprema uz domaću tjesteninu
 • biftek s plodovima mora
 • hobotnica ispod peke ili na salatu
 • kozlić ispod peke
 • mlada janjetina ispod peke
 • šparoge na omlet ili salatu
 • pršut
 • ovčji sir
 • lošinjski smokvenac
 • med od kadulje
Usoljene srdele na Lošinju
Izvor: Unsplash/ Harris Vo

Ukoliko volite alkoholna pića, tijekom boravka na Lošinju probajte (naravno umjereno) rakije i likere na bazi lokalnog aromatičnog bilja te vinsku sortu sa otoka Suska – Sušćan i Susac.

TOP 5 RESTORANA NA LOŠINJU

Na Lošinju postoji raznolika ponuda ugostiteljskih objekata, za svačiji gušt i svačiji džep. Među 100-njak ugostiteljskih objekata nalaze se i pizzerije, buffeti, bistroi, ali i gostionice, konobe te restorani u kojima možete okusiti jela s daškom autohtonih okusa.

Obala otoka Lošinja
Izvor: Unsplash/ Ante Hamersmit

O ukusima se ne raspravlja, to svi znamo, no jednako tako mnogi od nas vole se pripremiti prije odlaska na odmor i znati što vidjeti, kojim se aktivnostima baviti te gdje objedovati. Zato smo mi za Vas istražili recenzije na internetu te sastavili popis top 5 restorana na Lošinju.

BOCCA VERA restoran je smješten na rivi u Malom Lošinju. Ovaj restoran nudi veliki izbor jela, (relativno) pristupačne cijene te ugodan ambijent. Također, s obzirom na poziciju, moći ćete sagledavati tko uplovljava, a tko se šeće rivom. Na meniju se nalaze razne salate, tjestenine s različitim umacima, rižoti, „generička” jela poput ćevapčića i mesa s prženim krumpirićima (turisti to zaista vole), ali i jela s tartufima te morskim plodovima i riba.

CIGALE je lošinjska konoba/ restoran koji se nalazi na predivnoj lokaciji – u neposrednoj blizini uvale Čikat. Na meniju ovog restorana nalazi se široka paleta morskih plodova, mekušaca i divlje ribe (nije iz uzgajališta). Ukoliko volite tjesteninu, neka se na vašim tanjurima nađu šurlice sa istarskim tartufom. Naravno, ukoliko niste sigurni koje vino bi odgovaralo vašim jelima, slobodno zatražite sugestiju konobara koji će vam preporučiti neko od najboljih hrvatskih vina koja se nalaze na vinskoj listi Cigalea.

ARTATORE JE restoran u blizini Malog Lošinja s tradicijom od 1972. godine na divnoj lokaciji usred borove šume i u blizini mora. Kroz svoju tradiciju dugu više desetljeća, restoran Artatore dobio je i višebrojne nagrade i priznanja, a kao specijalitete kuće izdvajaju: gustu rakovu juhu, otočku janjetinu pod teću (ispod peke) uz neobičan prilog – palačinke punjene skutom i šparogama, jastoga sa špagetima, smokvenjak te savijaču od breskvi.

CORRADO je odredište za sve one koji tijekom svog odmora na Lošinju, točnije Malom Lošinju žele uživati u svježoj i dobro pripremljenoj ribi, mekušcima te morskim plodovima, ali gosti ovog restorana ostavljaju odlične recenzije i za janjeći žgvacet, ali i variva kao što je ono od broskve. Samo neka jela s jelovnika koja se trebaju istaknuti su lignje „na šporko”, žgvacet, verza na pofrig, grdobina sa šparogama. Naravno, riba pliva tri puta, a jednom obavezno u vinu. Stoga, odaberite omiljenu sortu i zaokružite ova ukusna jela čašicom vina.

MATSUNOKI je fuzijski, no primarno japanski restoran u Malom Lošinju, stoga želite napraviti mali odmak od tradicionalne hrvatske hrane, znate pravac. Riječ je o modernom i otmjenom restoranu čija je posebnost kuhinja na otvorenom tako da gosti u svakom trenutku mogu gledati chefa. Iako je riječ o jelima daleke Azije, lokalno, svježe mediteransko bilje dat će ovim jelima dašak Lošinja. U ponudi odaberite između maki, nnigiri sushija, sashimija, ramena, carpaccija, a nemojte propustiti kušati neki od vrhunskih japanskih whiskeyja.

Naravno, spontanost je veoma često najbolji odabir, stoga, vidite li tijekom šetnje kakav restoran koji vam se sviđa, čiji meni bi mogao biti poslastica za vaša nepca, odvažite se i probajte nešto bez ičijih preporuka. No, pronalazak smještaja nemojte prepustiti slučaju već istražite ponudu objekata na specijaliziranom portalu PrivatniSmještaj.hr.

* Ovaj članak je informativno – zabavnog sadržaja. PrivatniSmještaj.hr ne preuzima odgovornost za eventualna nezadovoljstva čitatelja ovog članka.