Otok Čiovo

DOŽIVITE OTOK ČIOVO U SVOM PUNOM SJAJU

Otok Čiovo ne spominje se često u turističkom kontekstu, posebice mjesta koja su “turistički rekorderi”, no sve one koji se upuste u istraživanje ovog otočića, oduševit će njegova ljepota. Od brojnih plaža do raznih znamenitosti upoznajte ovaj otok u svom punom sjaju.

UPOZNAJMO OTOK ČIOVO

Otok Čiovo, za mnoge je iznimno popularan otočić jer je smješten blizu jednog od popularnijih središta u srednjoj Dalmaciji, a to je grad Trogir. S Trogirom je povezan mostom što ga čini lako i jednostavno pristupačnim te je upravo zato i idealna destinacija za ljetovanje.

Most koji povezuje Trogir i Čiovo
Izvor: fotografije ustupio M.K./ osobni album

Jutarnje i popodnevno kupanje na Čiovu, istraživanje njegovih ljepota, a navečer šetnja starim gradom Trogira. Izvrsna kombinacija.

Trogir je lako dostupan putem mosta koji ga spaja s otokom Čiovo
Izvor: fotografije ustupio M.K./ osobni album

Najpoznatija naselja na Čiovu su Arbanija, Slatine, Žedno i Čiovo, a tu su još i Okrug Gornji i Okrug Donji.

ZANIMLJIVOSTI OTOČKIH NASELJA

Naselje Arbaniju krasi prekrasan dominikanski samostan svetog Križa. Ova prostrana građevina ima klaustar s velikim vrtom koji su dodatak ljepoti i zanimljivostima ovog samostana. No, ne smijemo zaboraviti spomenuti i vrijednu slikarsku baštinu iz 17. stoljeća. U ovom dijelu otoka to je glavna atrakcija koja daje poseban sjaj Čiovu.

U mjestu Arbanija nalazi se samostan sv. Križa
Izvor: https://www.bib.irb.hr/413840/download/413840.iovo.pdf, str.4/5

Tu je i selo Slatine koje se nalazi na splitskoj strani otoka tamo se nalazi starohrvatska crkvica svetog Petra, dok selo Žedno u unutrašnjosti ima crkvu svetog Mavra u polju gdje su se okupljali pustinjaci, a u središtu sela nalazi se crkva blaženog Ivana Trogirskog. U samom mjestu Čiovu nalazi se poznati franjevački samostan svetog Ante. Zanimljivo je to da se u samostanu čuva kip svete Magdalene i kruna od pozlaćenog srebra ukrašena draguljima iz 14.stoljeća.

OTOK BJEGUNACA

Ovaj popularan otok kroz povijest stalno se nalazio na putu svjetskih osvajača, pa su razna događanja i pohodi ostavili traga na otoku koje su iz perspektive današnjeg posjetitelja otoka Čiova – atrakcije. Najviše je ostataka kulturne baštine iz srednjeg vijeka, a najpoznatija građevina iz tog vremena je ranije spomenut samostan svetog Križa kod Arbanije.

Naravno, uz sve nemire na otoku ste mogli svojevrsno pronaći i svoju oazu mira u vjeri, kao što i danas možete, pa su tako ovdje sačuvane mnoge sakralne građevine. Vjerojatno je najpopularnija sakralna građevina Čiova crkva Gospe od Prizidnice koja je ujedno i svetište gdje su svećenici i osamljenici nekada pronalazili svoje utočište.

Crkva Gospe od Prizidnice na Čiovu
Izvor: autor Miroslav Lelas/ dalmacijadanas.hr/ https://www.dalmacijadanas.hr/gospe-od-prizidnice-izolirana-oaza-mira-i-ljepote-na-ciovu/

Otok Čiovo je danas mnogima drago odredište ljetovanja zbog blizine velikih turističkih središta kao što su Trogir i Split koji mu dodatno dodaju na važnosti, ali na prvom mjestu su same ljepote i baština otoka Čiovo.

PLAŽE OTOKA ČIOVA

Ovaj nam otok uz mnoge ljepote nudi i prekrasne plaže na kojima ćete se istinski odmoriti od ubrzanog života.

Plaže na otoku Čiovo
Izvor: fotografije ustupio M.K./ osobni album

Za ljubitelje mira i istinskog odmora tu je Duga uvala. Ova plaža je izolirana i kao stvorena za ljubitelje mira i tišine. Plaže u uvali su raznolike – od pješčanih do šljunčanih, a tu su i one koje krasi prirodan hlad. U uvali nema previše gužve. Iako se ovdje može stići i kopnenim putem, mnogi dolaze brodicama.

Plaža Kava zasigurno je jedna od najljepših plaža na otoku Čiovu. Slikovitost plaže je poput scena u filmu. Plaža u sjeni, čiji hlad čine borovi, a nakon kupanja u nevjerojatnim bojama mora tu je i bar za pravo osvježenje. Tolike prirodne ljepote krase ovu plaži od zelenila do tirkiznog mora da poželite ovdje ostati zauvijek.

Za one koji ne vole osamljenija mjesta i vole biti u “žiži” događanja na plažu, na Čiovu je i jedna od najpopularniji plaža, plaža Labaduša. Smještena je pored autokampa i opremljena svim što je potrebno pogotovo ako ste došli s vašim mališanima koji obožavaju stalnu akciju. Naravno, uzduž plaže nalaze se mnogi barovi i restorani tako da bez brige nakon igranja, kupanja i uživanja možete sjesti pojesti nešto i osvježiti se uz hladni napitak.

Otok Čiovo krase i mnoge druge plaže koje ćete sresti putem istražujući ovaj krasan otok. Uživajte u prekrasnim čarima ovog otoka i doživite ga u njegovom punom sjaju jer manje od toga ne zaslužuje.

Pružite si ljetovanje iz snova na ovom krasnom otoku i rezervirajte svoj smještaj na PrivatniSmještaj.hr!