Moj odmor na Malom Lošinju

BILJEŠKE S PUTOVANJA: OTOK LOŠINJ

Kako vrijeme prolazi, tako i uspomene počnu blijediti, zato sam se odlučila početi bilježiti sve slatke uspomene s putovanja…i nadam se da će se kroz godine stranice popuniti, štoviše da će datoteka biti prepuna bilješki i fotografija jer će to značiti da smo učestalo putovali i stvorili mnoštvo lijepih uspomena.

Ove godine s obitelji sam posjetila otok Lošinj pa eto, pročitajte što smo sve tamo obišli, možda baš privuče i vas pa se odlučite posjetiti ovaj krasan otok.

KAKO SMO KRENULI NA LOŠINJ

Moja obitelj i ja veliki smo obožavatelji hrvatskih otoka, a kako smo do sada ljetovali na Krku, Rabu i Cresu, Lošinj se nametnuo kao logično odredište ovogodišnjeg ljetovanja. Naravno, prije odluke, prethodili su dani “guglanja”, ispitivanja prijatelja, gledanja videa i tek nakon pomnog istraživanja donesena je odluka da u srpnju pakiramo kovčege i uživamo u svim sitnicama Malog Lošinja. Da se razumijemo, bio je kraj svibnja i trebalo je dočekati taj 23. srpnja da se uputimo na Lošinj.

Put na Lošinj
Izvor: privatni album

MALI LOŠINJ

Smjestili smo se u jednosobnom, slatkom i funkcionalnom apartmanu na Malom Lošinju. Klinci su naravno zaposjeli sobu, dok smo suprug i ja svaku noć razvlačili kauč u ležaj. Ne žalimo se, iz dnevnog boravka pružala se prostrana terasa s koje smo imali divan pogled na zalaske. Klince ušuškali na spavanje, a suprug i ja na terasicu, uz čašu vina uživali u miru, internim forama i reflektiranju svega lijepoga što bi se tijekom dana dogodilo. A svi roditelji znaju da je s djecom odmor sve osim – monoton! Naša djeca više i nisu tako malena (8 i 5 godina) pa imaju i oni svoje interese koje, naravno, jasno i glasno iskazuju. Slobodno mogu reći da se u našoj obitelji isprepliću razna zanimanja za povijest, morski svijet, glazbu, dobru zabavu i čisto uživanje, a tamo smo našli sve. O hedonizmu u hrani ne trebam ni pričati.

Obiteljski odmor na Lošinju
Izvor: privatni album

Na Malom Lošinju najprije smo odlučili posjetiti muzej Apoksiomena po želji moga starijeg sina i mogu reći da smo svi ostali fascinirani pričom koja se krije iza vrata ovog muzeja. Ključna figura muzeja je poznati Apksiomen, doduše ovdje je riječ o brončanom kipu atlete koji je pronađen u moru Lošinjskog arhipelaga. Kip potiče iz antike i postao je prava atrakcija Lošinja, vidjet ćete – s razlogom.

Posjetili smo i miomirisni otočni vrt u kojem su smještene sve biljke koje se mogu pronaći na otoku i mogu reći da je to bio jedan jedinstven osjećaj kako slikom tako i mirisom. S godinama suprug sve više preuzima ulogu glavnog obiteljskog kuhara, pa premda ću reći da je posjet ovom vrtu bio moja želja, on je bio taj koji je komentirao bilje (naravno u kontekstu kulinarstva).

Vlasnici apartmana bili su sladak bračni par, lokalci i oni su nam uvelike pomogli u oblikovanju dnevnih itinerara. Uglavnom smo od njih dobili sve “insajderske” savjete poput – gdje se kupati, gdje povoljno, ali ukusno objedovati, gdje jesti sladoled, što vidjeti…Jedna od preporuka je bio tematski vidikovac Providenca u sklopu kojeg se nalazi i bar sa ručno izrađenim drvenim stolovima koji daju jedan poseban doživljaj. Zamislite – morski zrak, pogled, atmosfera. Ma sve za čistu uživanciju.

VELI LOŠINJ

Veli Lošinj nam je ostao u pamćenju za sva vremena. S obzirom da se tamo nalazi centar za dupine, a da su naša djeca oduševljena morskim svijetom, nismo mogli preskočiti taj dio. Naime, Lošinjski arhipelag prirodni je rezervat dupina pa su tako napravljene ture kojima možete ploveći brodom uživati u njihovoj igri i radoznalosti. Prvo je uslijedila kratka i zanimljiva priča o Centru, samim dupinima, a potom smo se zaputili se na brod. S obzirom da je to bilo prvo izletničko brodsko putovanje našoj djeci (ne računamo trajekte), malo je reći da euforiji nije bilo kraja. Na sreću, kada je splasnula radost oko vožnje brodom, u moru smo ugledali dupine. Doživljaj za pamćenje!

OSOR

Predvečer smo se zaputili na poznate Osorske glazbene večeri koje se održavaju u srpnju i kolovozu svake godine u ovom zanimljivom gradiću starom preko 4000. godina. S obzirom da smo i suprug i ja pohađali glazbene škole, klasična glazba je dio naše svakodnevice. Istu pokušavamo usaditi i u živote naše djece pa je tako (stariji) sin ove godine završio prvi razred glazbene škole – instrument klasična gitara. Predivan ambijent u spoju s klasicima glazbe trenuci su koji ostaju ne samo vizualno, već i zvukovno u dragom sjećanju!

OSORČICA

Inače nismo vrsni planinari, maksimalan domet su nam bili izleti s klincima na Slijeme kada su bili manji i dok su stali u nosiljke za djecu za planinarenje, ali s obzirom da je godišnji kao stvoren za stvaranje novih uspomena, odvažili smo se u nove avanture. Naravno, olakotna situacija je da su djeca već veća i izdržljivija. Uputili smo se na brdo Osorčica, nažalost vrh sveti Mikula koji se nalazi 557 metara nismo osvojili. Bilo je tu svega – mama ja sam gladna, tata ja ne mogu, tata nosi me…, ali iskreno, cilj nam nije ni bio mučiti djecu po toj vrućini, već bar na kratko da djeca iskuse što je to planinarenje, da svi skupa uživamo u pogledu i imamo još jednu obiteljsku uspomenu više!

Izlet na Osorčicu
Izvor: privatni album

Da našu djecu pitate, vjerojatno su im dupini, kupanje i sladoledi vrh putovanja, a suprug i ja bi mogli nabrajati do sutra. Spomenici, riva, prirodne ljepote, uvalice, mjestašca, obiteljske fore i osmjesi, slasna riba i čaša vina, naši razgovori na terasi, svaki dan bio je prepun neke nove zajedničke uspomene. Otok Lošinj je svakako odličan odabir za sve one obitelji koji istodobno žele doživjeti tu čar ljeta koja obuzme primorska mjesta, ali jednako tako uživati daleko od masivnog turizma. Prije svega, otok je odličan izbor za obitelji s djecom i svakako je siguran.

Uvala Čikat na Lošinju
Izvor: privatni album

Što se tiče smještaja, njega samo pronašli na stranici PrivatniSmještaj.hr. Domaćine sam nazvala još tjedan dana prije dolaska da moja glava bude mirna da je sve ok i to je to! Ovaj naš odmor pamtim s velikom radosti i jedva čekam sljedeću godinu i planiranje ljetovanja, a do tada – sigurno ćemo se uputiti na još pokoji (barem vikend) izlet. Sve te uspomene i osmijesi vrijede svih priprema, potencijalnih izazova, možebitnog stresa.