Gdje jesti u Opatiji?

GDJE JESTI U OPATIJI?

Kao najstarija turistička destinacija u Hrvatskoj, Opatija je biser hrvatskog turizma u svim njegovim spektrima s dugom, uhodanom i provjerenom tradicijom.

Kako se odmor doživljava svim osjetilima, tako smo mi za vas pripremili kratku gastronomsku šetnju Opatijom uz koju će vaša osjetila okusa biti u raju.

ODMOR KROZ HRANU

Jela su uvijek bila jedna od glavnih sastavnica kulture svakog kraja, pri čemu su baš (tradicionalna) jela jedna od glavnih sastavnica kulturne baštine i kulturnog identiteta određenog područja. Tradicionalna, moderna i fuzijska kuhinja postaju sve važniji aspekt iskustva gostiju na temelju čega se naposljetku formira sveukupni dojam o destinaciji koju su posjetili. Hrana pobuđuje mnogo više od samog osjetila okusa, iako je veoma često umami baš taj „it faktor”. Uživamo li u hrani tijekom odmora prilikom objeda aktivan će biti i osjet dodira, mirisa, ali i vida te sluha.

Jela pobuđuju osjetila
Izvor: Unsplash/ Delightin Dee

Jela odražavaju široku sliku određenog podneblja; plodnost tla i samo područje, odražavaju povijest i sastavnica su kroz koju se možemo veoma dobro upoznati s kulturom lokalnog stanovništva.

Ono što je možda jedan od najvažnijih aspekata gastronomije tijekom putovanja i odmora je moć stvaranja sjećanja. Okusite li određeno izvrsno jelo tijekom svog putovanja, osjetila će učiniti to da će se ti mirisi i okusi urezati u sjećanje i to ili ta jela će formirati sveukupno sjećanje na odmor. Posebice ako je riječ o tradicionalnim, autohtonim ili jelima koja smo po prvi put okusili.

Od kafića, slastičarnica, vinarija, preko fast fooda i cjenovno pristupačnih restorana, pa sve do onih s dugom listom čekanja, Opatija je odlična destinacija u kojoj će vaša nepca uživati.

GASTRONOMIJA OPATIJE

Opatija je jedna od turističkih destinacija u Hrvatskoj u kojoj je turizam prisutan u svako doba godine što su prepoznali i lokalni ugostitelji koji veoma često menije u svojim ugostiteljskim objektima prilagođavaju upravo sezonskim namirnicama poput šparoga, kestena, trešanja i dr.

Opatija je kao stvorena za sve ljubitelje jednostavnog, laganog i hedonističkog odmora i tako već više od 170 godina. Šetnice, plaže, vrtovi i parkovi, austrougarske vile, kavane i restorani odišu zlatnim sjajem ne samo zlatnih sada minulih vremena Opatije, već i suvremenog doba.

Gastronomska ponuda Opatije
Izvor: Unsplash/ Ozren Cuculic

Odlična pozicija Opatije uvjetuje i raznolikost gastronomske ponude ugostiteljskih objekata. Smještena u Kvarnerskom zaljevu, Opatija nudi ono najbolje iz Jadranskog mora. Neposredna blizina Gorskog kotara osigurava Opatiji mesne jelovnike s naglaskom na divljači, obližnja Istra opskrbljuje Opatiju svjetski poznatim tartufima, a kao rado odredište vikend izleta kontinentalaca, Opatija je poprimila i okuse kontinentalne kuhinje. Naravno, sama Opatija i okolna mjesta pogodan su teren za mnogobrojne namirnice, među kojima je možda najpoznatiji lovranski marun, a kralj opatijskih tanjura je svakako crveni kvarnerski škamp. Vjerojatno je većina vas (posebice kontinentalaca) barem jedanput „skoknula” na kavu u Opatiju. Vjerujemo da se uz tu kavu našla i pokoja slastica iz teško odoljivih kavana i slastičarnica Opatije. Kraljica opatijskih slastica je torta Kamelija u kojoj se nalazi čokolada, bademi, rogači, grožđice, marcipan i naranča koji ovu slasticu održavaju svježom i do trideset dana. Torta Kamelija je ujedno i jedan od najprepoznatljivijih suvenira Opatije.

GDJE JESTI U OPATIJI? 1
Izvor: http://www.kamelija-opatija.com/index.php/opatijska-torta-kamelija/

U eno-gastronomskoj ponudi Opatije možete uživati u različitim tipovima ugostiteljskih objekata; od barova, kavana i slastičarnica, preko fast foodova, pizzerija, gostionica i buffeta pa sve do konoba, oštarija i restorana.

Od zalogajčića brze hrane pa sve do visokih kuhinja, na području Opatije postoji na desetke restorana za svačije nepce i svačiji džep. Neki od najpoznatijih hrvatskih chefova rade ili su sastavljali jelovnike baš za restorane u Opatiji. Imajte na umu da i ako ne odsjednete u nekom od elitnih opatijskih hotela, možete uživati u gastronomskoj ponudi istih, no bez obzira u koji restoran Opatije se uputili – bila to pizzerija ili restoran, nazovite prije kako biste sigurni da će Vas dočekati slobodan stol jer se u opatijskim restoranima zaista traži stol više.

A la cart u Opatiji
Izvor: Unsplash/ Gerard Richard

Želite li samo nešto prizalogajiti, pojesti brzo pizzu ili kakav hamburger, slijedi ponuda: Romero Bread & Burger bar, Skalinada, Archie’s Fast Food, Roko, Fresco, Žare, Batana, Pizzeria Delfino, Pizerija Moho, Nostromo Pizza & Burgers i dr.

U kavama i slasticama možete uživati u kavani Continental, Wagner, Palme, Strauss, te Milenij Choco svijet, Abbazia dolce & cocktails, Kaokakao, Choco bar bonbonniere Kraš i dr.

Želite li se osjećati kao u kakvom filmu tu je restoran Bevanda, Mali raj, Molo, Cubo, Navis, Villa Ariston, možemo nastaviti nabrajati u nedogled jer je odličnih restorana sa spektakularnim pozicijama i pogledima u Opatiji zaista mnogo!

Svi oni kojima su draga poznata jela, ali uz opatijski štih, trebali bi proguglati – Ružmarin, Valle Losca, Ribarnica Volosko, Nostromo, Buffet Boćarija Opatija, Osojnak, Dobolavoro, Lučica itd.

GASTRONOMSKA DOGAĐANJA U OPATIJI

S obzirom da je Opatija prepoznata kao vrhunska gastronomska destinacija u Hrvatskoj, ne čudi činjenica da se mnoga događanja na području Opatije temelje na gastro ponudi.

Ljubitelji čokolade osjećat će se kao u raju odluče li posjetiti Festival čokolade koji se održava u studenom/ prosincu. Također, ljubitelji slastica radovat će se događanju pod nazivom Sweet Gourmet Story, a „slana” inačica ovog događanja je Gourmet Story tijekom kojeg opatijski restorani pripremaju specijalitete, mahom sa sezonskim namirnicama kako bi još jednom dokazali da je Opatija top gastro destinacija. U kolovozu će u Iki uživati vinoljupci tijekom manifestacije Vino i vruja, a u listopadu sve posjetitelje Lovrana čeka poslastica uz jela na bazi pitomih kestena s ovog područja.

GDJE JESTI U OPATIJI? 2
Izvor: https://www.visitopatija.com/festival-cokolade-fo80

Iako je i jedan dan u Opatiji očaravajući, priskrbite si barem vikend odmor kako biste uživali u svim aktivnostima, razgledavanju, ali i naravno gastronomskoj ponudi Opatije, a svoj smještaj potražite na specijaliziranom portalu PrivatniSmještaj.hr.