Stiniva Vis 1

Stiniva Vis

Težite li godišnjem odmoru daleko od komercijalizma, okruženi prirodom koja još uvijek nije došla pod čovjekove ruke i osjećaju da je vrijeme pomalo stalo – otok Vis je naš prijedlog za destinaciju vaših ljetovanja. Jedna od najljepših plaža na Jadranu je Stiniva na otoku Visu.

Iako otok Vis nije najbliža i najpristupačnija lokacija za ljetovanje u Hrvatskoj, udaljen 2,5 sata plovidbe iz Splita, čim stignete na odredište znat ćete da je vrijedilo. Jednostavnost, a istodobno složenu slikovitost ljepota prirode bit će prvo što ćete zamijetiti.

S obzirom na polustoljetnu izoliranosti Visa kao vojnog otoka, zaista ćete imati osjećaj da je vrijeme pomalo stalo  i prepustiti se onome čemu ljetovanje služi – odmoru misli od užurbanosti i duše od svakodnevnih briga.

Ribarska mjesta poput grada Visa ili Komiže ili manja, ali podjednako slatka ili piktoresna mjesta popu Milne, Ženke, Rogačića, Parje, Stončice, Rukavca, Brgujca, Podselja, Podstražja, Dračeva polja, Pliskog polja i Marine zemlje osigurat će vam smještaj tijekom vašeg godišnjeg odmora na otoku Visu.

Stiniva Vis 2

Ako ste zaljubljenici u aktivni turizam, otok Vis mogao bi ispuniti vaša očekivanja. Kupanje i sunčanje je već klasika, no dok ste na Visu ne biste smjeli propustiti pješačenja označenim stazama, savladavanje viškog krajolika biciklima, obilazak otoka kajakom ili pak razgledavanje Visa iz visine – paraglajdingom. Sportski tereni, ali i neobičan teren kriketa, osigurat će dnevnu dozu sporta i tijekom godišnjeg odmora. Otok Vis je poznato odredište ljubitelja nautičkog turizma, a neraskidiva veza između ovog otoka i plovila je tradicionalna Viška regata. Osim u sudjelovanju ili gledanju regate, tijekom svog ljetovanja na otoku Visu ne biste smjeli propustiti organizirane izlete u neizostavnu i predivnu Modru špilju, Zelenu ili Kraljičinu špilju.

Ljubitelji podmorja složit će se s nama kada kažemo da je ovaj akvatorij jedan od najljepših i najzanimljivijih na ovom dijelu Jadrana. Bogata flora i fauna podvodnog svijeta, poput ribe kovača ili pak crvene gorgonije te bijelog mekog koralja, okomite stijene koje dosežu dubine, samo su neke od prirodnih ljepota, no viško podmorje ne nudi samo bogatstvo podareno prirodom, već i brojne povijesne ostatke kao što su ostaci potopljenih brodova s značajnim nalazištima anfora, aviona i podmornica.

Vapnenci, dolomiti, ali i vulkansko kamenje i otočići, špilje, uvale i zaljev čine glavne karakteristike ovog hrvatskog otoka. Temperatura je rijetko manja od 16°, a padaline su manjeg obujma no na susjednim otocima što još jednom ukazuje na to da je riječ o idealnom odredištu ljetovanja u Hrvatskoj. Geološka građa ovog otoka osigurava mu dovoljno pitke vode što se i te kako očituje i u vegetaciji otoka. Zaboravite na klasične borove šume i makiju, na Visu će vas dočekati i palme, aloe, oleandri, nasadi limuna i naranči, pa čak i egzotične vrste poput indijskih smokvi.

Stiniva Vis 3

No, vratimo se na ono što je srž ljetovanja – plaže i kupanje. Svatko tko je barem jednom ljetovao na otoku, reći će vam kako nema ljepšeg no što je čistoća pučine i pogled na bespuća horizonta. Ponuda plaža na otoku Visu zaista je raznovrsna. Pješčane, šljunčane ili pak kamene, obgrljene hladom borove šume ili obasjane cjelodnevnim suncem, dostupne automobilom, pješice, biciklima ili pak brodovima, sve što trebate napraviti je jedan dobar plan odmora kako biste ih sve stigli istražiti.

Stiniva Vis 4

U nastavku vam donosimo popis plaža koje ne biste smjeli propustiti tijekom svog odmora na otoku Visu: Mala travna, Tepluš, Bili bok, Zaglav, Šljunčana plaža, Vela smokova, pješčane plaže Zaglav i Milna, Stončica, Grandovac, Punta od biskupa ili pak gradska plaža Prirovo. No plaža koja je ostavila dubok utisak na nama tijekom našeg ljetovanja na Visu je Stiniva. Kao što i proizlazi iz imena, riječ je o plaži omeđenoj dvjema visokim kamenim liticama, između kojih se nalazi rajska šljunčana plaža. Stiniva je najlakše dostupna brodom, a ukoliko se na nju uputite automobilom, vozite cestom do mjestašca Žužec odakle se pripremite na 20minutno pješačenje strmom, gdjegdje i zahtjevnom kozjom stazom. Jednom kada stignete na Stinivu, ostat ćete bez daha od prirodne ljepote bijelog šljunka, zeleno – tirkiznoj uvali te dvije klisure koje pomalo kao da zatvaraju vrata moru. S obzirom da je riječ o relativno maloj uvali, ukoliko ste u prilici savjetujemo vam da istu posjetite u pred ili postsezoni kada plaža nije toliko napućena znatiželjnicima za ovom ljepotom. Uvijek, kada je riječ o boravku na plaži, preporučeno je ponijeti dostane zalihe vode i hrane, no ukoliko dodatno ogladnite na Stinivi, nećete trebati brinuti o obroku jer se tamo nalaze 3 konobe. Domaći pršut i sir, mesna ili riblja jela, dalmatinska peka, Viška pogača samo su neka od jela s menija konoba, a dobar obrok nemojte zaboraviti popratiti i čašicom Vugave ili Plavca.

Saznajte koje su najljepše plaže u Hrvatskoj.

Teško je biti objektivan i reći koja je najljepša destinacija za odmor u Hrvatskoj, no otok Vis sve više pažnje dobiva u stranim medijima, pa je možda baš ovo ljeto idealno vrijeme za posjet Visu prije no što postane omiljeno odredište stranaca, time i dijelom masovnijeg turizma.

Zanima Vas koja je jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj? Plaža Pasjača Konavle.