Plaža Pasjača Konavle 1

Plaža Pasjača Konavle

Iako su ukusi individualni, ima nešto u tome da što putujemo južnije Hrvatskom, to su ljepše plaže. U nastavku saznajte više o plaži Pasjača koja je bila proglašena najljepšom u Europi.

Prema izboru čitatelja specijaliziranog portala European best destinations, 2019. godine plaža Pasjača proglašena je najljepšom plažom u Europi i tako iza sebe ostavila konkurentsku ponudu plaža Grčke, Španjolske, Malte itd. Radi se o plaži smještenoj na samom jugu Hrvatske, u mjestašcu Popovići, nedaleko od Konavla, na predivnoj Rivijeri Dubrovnik, udaljena samo tridesetak minuta od bisera Jadrana – Dubrovnika.

Najljepša u Europi

Od kada je proglašena najljepšom plažom Europe, Pasjača mami sve više posjetitelja i postaje nezaobilazna „Instagram“ destinacija, no ne brinite se, još uvijek nije riječ o plaži gdje se nalazi ručnik do ručnika. Djelomičnu zaslugu tome možemo pripisati i činjenici da nije riječ o lako dostupnoj plaži. Ovo pravo malo čudo prirode nalazi se u podnožju litice s čak 250 metara visinske razlike od vrha do podnožja. S obzirom na položaj uvale, plaža nije lako dostupna posjetiteljima s brodicama zbog težeg usidrenja, pa vam je najjednostavnija varijanta pješačenje. No, prije no što donesete odluku o posjeti Pasjači, imajte na umu da do plaže vodi mnoštvo strmih stepenica usječenih u stijene, od kojih poneke prolaze i kroz izdubljene tunele, stoga ukoliko imate manju djecu ili niste u dobroj fizičkoj spremi, tada bi možda bilo dobro da odaberete neku drugu plažu uzduž rivijere Dubrovnik.

Iako se priroda većinskim dijelom pobrinula za ovaj mali konaovski raj, čovjek je ipak imao svoj obol. Naime, 1955. godine probijao se tunel do mora, a preostalo kamenje bacalo se baš u ovu uvalu. Kroz godine valova, abrazijom kamenja, nastali su obluci sve do današnjeg šljunka. Kroz godine, mještani obližnjih sela bacali su novo kamenje kako bi valovi odnijeli postojeće, no danas Pasjača odolijeva i najjačim južinama. Ova plaža je nastala kao simbioza rada čovjeka i prirode, za razliku od mnogih plaža Hrvatske koje su devastirane betoniranjima. Osim same plaže, tijekom kišnih dana, južno od Pasjače nastaju slapovi koji su rezultat rijeke Ljute i oborinskih voda koje se tunel kojim se rijeka izlijevaju u more u neposrednoj blizini plaže.

Ova plaža prvenstveno je namijenjena zaljubljenicima u prirodu, mir i relativnu tišinu. Na samoj plaži ne postoje popratni zabavni sadržaji kao ni ugostiteljski objekti. To znači da biste prije odaska na plažu trebali obaviti kupovinu i stvoriti dostatnu zalihu voća, sendviča, vode za cjelodnevni boravak na plaži, jer vjerujemo da kada se spustite do Pasjale, neće vam se dati penjati stepenicama kako biste otišli do dućana. Ne brinite, po završetku uživanja u ljepotama Pasjače, okrijepu možete pronaći u konaovskim selima Radovčići i obližnjem Popovići.

Kada ste na konavoskom području svakako se i okupajte na plaži Obod, Žal, Rat i Sustjepan.

Saznajte sve o najljepšoj plaži u Makarskoj.

Dok se sama konavoska plaža Pasjača 2019. godine našla na prvom mjestu, obližnji Cavtat je prema glasovima na portalu European Best Destination zauzeo visoko osmo mjesto čime je Hrvatska još jednom dokazala da ima jedne od najljepših prirodnih ljepota i gradova u Europi (i šire)! Ovo mjesto na samom jugu Hrvatske udaljeno je 30ak minuta od Dubrovnika, a utjecaj Dubrovačke Republike vidljiv je u starogradskoj jezgri.

Plaža Pasjača – za svakoga ponešto

Portal European Best Destination je Cavtat preporučio svim onim gostima koji ponajprije žele „napuniti“ baterije, no za sve putnike – od onih željnih isključivo plaže i sunčanja, preko aktivnog turizma kao i zaljubljenike u kulturno-povijesne baštine. U Cavtatu biste svakako trebali razgledati franjevački samostan, Knežev dvor, crkvu sv. Nikole kao i crkvu Gospe od Cavtata, te utvrde, zidine oko grada i trgove.

Ukoliko želite što prije stići na odredište vašeg ljetovanja, savjetujemo vam da razmislite o opciji leta do Dubrovnika. No, ukoliko se odlučite na putovanje automobilom, to će svakako dulje trajati, ali imat ćete veliku prednost, a to je da ćete moći razgledati sva mjesta putem i stati okupati se u bilo koju uvalu poželite.

Više o plažama na Jadranu pročitajte na portalu Privatni Smještaj.