Iako je Hrvatska najpoznatija prije svega kao ljetna destinacija koja svake godine privlači velik broj posjetitelja zbog prekrasnog plavog mora i divnih plaža, to nisu jedina mjesta jedinstvene ljepote koje se mogu pronaći i u drugim dijelovima zemlje.

I u kontinentalnom dijelu se nalaze predivna mjesta, gradovi i prirodne ljepote koje vrijedi posjetiti i koja zasigurno neće razočarati niti jednog posjetitelja. Jedno od tih mjesta, na gotovo tisuću metara nadmorske visine, je Park prirode Papuk gdje posjetitelji mogu uživati u predivnoj prirodi i kulturno – povijesnoj baštini.

Lokacija, flora i fauna

Park prirode Papuk se smjestio u gorskim šumskim predjelima planine Papuk i prostire se na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Planina Papuk, s najvišim istoimenim vrhom na visini 953 metra nadmorske visine, izdiže se iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora o čemu svjedoče brojni fosilni ostaci. Parkom prirode proglašen je 1999. godine, a 2007. je, zbog vrijednog geološkog nasljeđa, proglašen UNESCO geoparkom i djelom europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova, prvim i jedinim takvim parkom u Hrvatskoj. Stijene su među najstarijima u Hrvatskoj, stare preko 400 milijuna godina. Upravo zbog geomorfoloških i klimatskih karakteristika Park prirode Papuk je izvrsno prirodno stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Većinski dio parka prirode Papuk prekriva šumska vegetacija, na nižim visinama dominiraju šume hrasta kitnjaka i graba, a na višim šume bukve i jele. Na južnim, toplim obroncima rastu šume hrasta medunca, sladuna i cera. Na južnim obroncima Papuka posjetitelji mogu vidjeti i vinograde koje uzgajaju žitelji ovog kraja. Guste šume parka prirode Papuk danas su stanište mnogih životinjskih vrsta. Od jelena, srna, divljih svinja, lisica, kuna do mnogih vrsta ptica od kojih su neke i ugrožene poput goluba dupljaša, bjelovrate muharice i mnogih drugih. Stare šume su stanište rijetke i ugrožene vrste lišaja Lobarie pulmonarie koja je nestala iz mnogih europskih šuma. Podzemlje Papuka, poput brojnih špilja i jama je također bogato životom, a posebno su važni kao zimovališta šišmiša u europskim razmjerima. Ponor Uviraljka je jedino poznato zimovalište vrste močvarnog šišmiša u Hrvatskoj.

Park prirode Papuk bogat je planinskim izvorima i potocima koja su staništa mnogim vodenim biljkama, ribljim vrstama, vodozemcima i gmazovima. Tako ovdje, među ostalim, rastu borak i žuta perunika i žive potočna pastrva, riječni rak, kornjače i žabe. Potoke ponekad posjećuju i vidre, a  ovdje se mogu vidjeti i ptice gorska pastirica te vodenkos, neobična ptica koja zaranja i hoda dnom potoka u potrazi za hranom, vodenim kukcima.

Park prirode Papuk 1

(izvor fotografije: https://www.pp-papuk.hr/park-prirode-papuk-otvara-svoja-vrata-od-11-svibnja/)

Posebno zaštićena područja i znamenitosti

Neki djelova parka prirode Papuk imaju veći stupanj zaštićenosti zbog svojih neuobičajenih značajki koje su jedinstvene za ovo područje.

Jedno od tih mjesta je park – šuma Jankovac koji se sastoji od doline, obronaka obraslih šumom, potoka i umjetnih jezera, a na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac. Park – šuma Jankovac je dobio ime po Josipu Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji koji je napravio jezera. Ovdje se može pronaći i endemična vrsta puža koji živi u sedrenim stijenama na izvorima i potočićima. U sjeverozapadnom dijelu parka nalazi se Rupnica, jedinstven fenomen koji je nastao iz vulkana. Vulkanske stijene različitih pravilnih i izlivenih oblika oblikuju mozaik poput ogromnih stepenica. U sklopu parka prirode Papuk nalazi se i specijalni rezervat Pliš – Mališćak – Turjak – Lapjak, koji je dobio ime po četiri susjedna brda na kojima se nalazi. Obuhvaća izolirana staništa kontinentalnog krša s otvorenim travnjačkim staništima unutar kojih se razvila specifična i rijetka flora s vrstama kao što su modra sada, zečica i kavkaski divokozjak.

Osim posebnih i interesantnih prirodnih fenomena, u parku prirode Papuk se mogu pronaći i arheološki lokaliteti i kulturno – povijesni spomenici. Prirodno bogatstvo vode, drveta i kamena osiguravalo je povoljne životne uvjete te obilje hrane. Na ovim su prostorima nađeni važni arheološki ostaci iz starijeg željeznog doba. Prostor današnjeg parka prirode Papuk je bio važan i u kasnijim razdobljima, posebice u doba turske opasnosti , o čemu svjedoči velik broj srednjovjekovnih utvrda od kojih većina potječe iz 13. stoljeća. Jedan o najljepših i najočuvanijih je stari grad Ružica. Ne zna se tko je bio graditelj ove najveće utvrde u sjevernoj Hrvatskoj pa se uz nju vežu legende o vilama koje su tu nekoć imale okupljalište.

Još jedna povijesno – kulturna zanimljivost su staklane koje su u 19. stoljeću nastale iz seljačkih manufaktura i otvarane u blizini Papuka. Jedan od glavnih energenata za izradu stakla bio je pepeo bukovog drveta. Zahvaljujući papučkim bukovim šumama proizvodilo se prvorazredno staklo poznato na europskom tržištu.

Smještaj u parku prirode Papuk

U sklopu samog parka nalazi se planinarski dom na području Jankovca gdje posjetitelji i izletnici mogu pronaći smještaj na Papuku i okrjepu. Okružen je netaknutom prirodom, prostranom livadom i čistim zrakom te je zaista idealno mjesto za odmor nakon duge šetnje. U neposrednoj blizini Parka prirode Papuk nalaze se i drugi ugostiteljski objekti. Posjetitelji mogu birati između nekoliko restorana u okolnim manjim mjestima poput Vetova, Velike i Orahovice. Među ostalim, u ponudi imaju vrhunske specijalitete slavonske kuhinje i odlična vina kutjevačkog kraja. Nedaleko se nalaze i Kutjevački podrumi iz 13. stojeća, izuzetno vrijedan povijesni kompleks najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj. Za posjetitelje koji odluče provesti dulje vrijeme u ovom kraju u Hrvatskoj i u potrazi su za smještajem u blizini oko parka prirode Papuk na raspolaganju su im u okolnim mjestima također različiti oblici smještaja poput kuća za odmor, seljačkih domaćinstava i vila. U blizini mjesta Velika, na južnim obroncima Papuka, nalazi se i kamp odmorište Duboka, smješten u prekrasnom okruženju i idealno je mjesto za sve ljubitelje boravka u prirodi.

Park prirode Papuk 2

(izvor fotografije: https://www.pp-papuk.hr/tjedan-odmora-vrijedan-u-parku-prirode-papuk/)

Aktivnosti

Park prirode Papuk i prvi hrvatski geopark, osim za stručnjake iz raznih prirodnih znanosti, pravi je raj za sve koji žele pobjeći iz gradske vreve i potražiti smiraj i odmor u prekrasnom zelenilu gdje umjesto zvuka prometa vlada šumor vode, cvrkut ptica i fijuk vjetra. Na gotovo tisuću metara nadmorske visine, u parku prirode Papuk su brojne planinarske staze koje omogućuju šetnju ovim prostorom tijekom cijele godine. Za ljubitelje biciklizma, na području Papuka postoji preko 100 kilometara označenih biciklističkih staza, a stijene Sokoline omogućuju bavljenje športskim penjanjem. Na vrhu brda Pliš je paragliding uzletište za sve ljubitelje visina i letenja. Svi posjetitelji željni uzbuđenja i avanture i dobre zabave mogu posjetiti Adrenalinski park Duboka.

Koji god razlog posjeta bio, bijeg od svakodnevne vreve, želja za istraživanjem prirode, aktivan odmor ili jednostavno samo šetnja u društvu dragih ljudi, park prirode Papuk mirno dočekuje sve posjetitelje i iznova ih očarava svojom posebnošću. I dok god posjetitelji poštuju i čuvaju ovu divnu prirodu, bit će i dalje dobrodošli u ovu zelenu oazu gdje zaista mogu disati punim plućima. A možda netko od njih susretne i koju od sirena nekadašnjeg Panonskog mora ili vila koje će mu otkriti možda još dosad neotkrivenu tajnu ovog parka prirode u Hrvatskoj.

Posjetite i naš glavni grad Zagreb.