Odmor na Lošinju

LOŠINJ

Iako je nekada činio jedan otok zajedno s današnjim otokom Cresom, otok Lošinj ima svoje prirodne i kulturne znamenitosti i specifičnosti, a što Lošinj čini posebnim, saznajte u nastavku.

Posebnost položaja i klima, pomorstvo i brodogradnja, bili su od velikog značaja za razvoj turizma na otoku Lošinju, a danas se posebno ističe zdravstveni te obiteljski turizam.

Otok Lošinj pripada zapadnom nizu kvarnerskih otoka kojemu još pripada Cres, Unije, Susak, Ilovik, Vele Srakane i manji nenaseljeni otoci. Već smo spomenuli da su Lošinj i Cres nekada činili jedinstveni otok koji je odvojen u dva umjetno prokopanim kanalom kod Osora tijekom Rimskog Carstva, a sam otok Lošinj razdvojen je na dva dijela 1936. godine kada je prokopan prolaz Privlaka.

Mali Lošinj

POVIJEST i KULTURA

Vjeruje se da je Lošinj bio nenastanjen do 13. stoljeća. No, u 19. st. započinje nagli razvoj Lošinja kao pomorskog središta i važne luke, a Lošinjani su bili poznati po vještoj izradi jedrenjaka te je u Malom Lošinju postojalo čak 6 brodogradilišta. Tijekom 19. st. razvija se grad Mali Lošinj, a iz tog doma seže i razvoj povijesti turizma na Lošinju. Prvi hotel u Malom Lošinju zvao se Vindobona te je bio izgrađen 1887. godine, a pet godina kasnije Lošinj biva proglašen klimatskim lječilištem te se grade brojni ljetnikovci i vile. 1893. gradi se atrakcija na Malom Lošinju. Naime, zbog odlične vidljivosti gradi se zvjezdarnica.

Crkvica na Lošinju

KULTURNE ATRAKCIJE LOŠINJA:

 • MUZEJSKO GALERIJSKI PROSTOR KULA u Velom Lošinju sastoji se od stalne postave koja prikazuje povijest Lošinja s posebnim naglaskom na važnost pomorstva.
 • MUZEJ APOKSIOMENA je u potpunosti posvećen skulpturi grčkog atleta Apoksiomena koja je izvađena 1999. godine u podmorju između Lošinja i Vele Orjule. Do sada je poznato devet različitih skulptura Apoksiomena diljem svijeta, a baš je lošinjski najbolje sačuvan.
 • PALAČA FRITZI nalazi se u Malom Lošinju, a u njoj se nalazi bogata umjetnička zbirka hrvatskih umjetnika.
 • GRAD OSOR bogat je kulturnom ostavštinom od antike pa sve do Meštrovića. Arheološka zbirka Osor jedna je od najstarijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj.

PRIRODA I DRUŠTVO

Otok Lošinj krasi bogatstvo svijeta flore i faune, ali i bistro more, čist zrak te blaga klima. Odlične klimatske karakteristike Lošinja uvjetovane su pozicijom otoka na samoj sredini sjeverne hemisfere, a otokom prolazi 45. stupanj sjeverne geografske širine.

Lošinj obiluje aromatičnim biljem

Zbog izvrsne kvalitete zraka koji je bogat aerosolima, a u zraku su prisutni i mirisi i blagotvorna djelovanja aromatičnih biljaka, već krajem 19. stoljeća Lošinj biva proglašen klimatskim lječilištem, a danas je veoma popularno odredište svih koji imaju problema s alergijama i bolestima dišnih putova. Danas na Lošinju djelu:

 • Lječilište Veli Lošinj koji u ponudi ima zdravstvene terapije (pulmologija, fizijatrija, fizikalna terapija te dermatologija), ponude tretmana kozmetologije te različite preventivne i rehabilitacijske programe
 • Centar za hemodijalizu nudi izbor između klasične hemodijalize i online hemodijafiltracije
 • Posebno je poznat Program plućne rehabilitacije za djecu i odrasle, a period rehabilitacije trebao bi trajati minimalno 14 dana.

Na otoku je istraženo preko 1018 biljnih vrsta, a najučestaliji su agrumi, masline, smokve, borovi, čempresi, lavanda, kaktusi, bugenvilije, oleandri, smilje i drugo ljekovito bilje. Od životinjskih vrsta posebno se ističu dupini kojih je zabilježeno oko 200 jedinki.

Tijekom odmora na Lošinju često ćete se susresti s dupinima

MORSKE RADOSTI

Izbor plaža na Lošinju je zaista raznolik – od pješčanih, šljunčanih pa sve do stjenovitih, plaža prilagođenih za djecu ili pak sa zabavnim sadržajima za odrasle, intimne uvalice ili prostrane vale, a većinski su okružene borovom šumom i mediteranskim biljem koje pruža prijeko potreban hlad tijekom vrućih ljetnih dana. More je izuzetno čisto i vidljivost podmorja je dobra.

Neke od plaža na Malom i Velom Lošinju, Susku kao i dr. obližnjim otočićima su:

 • Artatorem Bijan, Bojčić, Bok. Borik, Galboka, Koromačna, Lopari, Zabodarski, Zlatna uvala, Srebrna Uvala, Plieski, Parknu, Spjaža itd.
Pješćane plaže na Susku

Ono što je važna informacija za sve koji žele ljetovati na Lošinju jer da postoje plaže koje su namijenjene kućnim ljubimcima i za njihovo kupanje, kao što su:

 • Čikat (pored Kreda i prema crkvici Annunziata)
 • uvala Kovčanje
 • Artatore (ispod parkirališta)
 • Valdarke itd.
Plaže na Lošinju

I DRUGE AKTIVNOSTI

Osim uživanja u moru i vodenim aktivnostima, na Lošinju se nalazi preko 250 km šetnica duž kojih možete pješačiti, trčati, voziti bicikl itd.

Na planini Osoršćici moguće je baviti se slobodnim penjanjem, a ima 30-ak različitih smjerova, različitih težina.

Odmor na Lošinju nudi još pregršt aktivnosti za djecu, obitelji, avanturiste i rekreativce kao što su: penjanje na umjetnu stijenu, jedrenje, jedrenje na dasci, SUP, aquapark, teniske terene i školu tenisa, ronjenje, najam bicikla, vožnju podmornicom i park – igrališta za djecu. Svakako ne biste trebali propustiti posjetiti Institut Plavi svijet koji je posvećen zaštiti mora i morskog okoliša, a među ostalim se brinu i za oporavak morskih kornjača.

Plavi svijet brine se za morske kornjače

U Velom Lošinju nalazi se Lošinjski edukacijski centar o moru te Institut Plavi svijet koji za glavni cilj ima očuvanje morskih vrsti i ekosustava, a zainteresirani se mogu priključiti programu „Usvajanje dupina” čime ćete svojim donacijama pridonijeti zaštiti dupina.

Na Lošinju nemojte propustiti posjetiti konobe i restorane koje nude autohtona riblja jela i tradicionalnu gastronomsku ponudu ovog otoka kao što je grdobina sa šparogama, lignje na šporko ili pak žgvacet, janjetina na gradelama i nezaobilazan prilog – verza na pofrig.

Svi oni koji se odluče svoj odmor provesti na Lošinju, posebice tijekom ljetnih mjeseci, moći će uživati u sportskim i zabavnim aktivnostima, odmoru u punom smislu riječi, a pritom će boraviti u jednom od krajeva Hrvatske gdje je zrak izuzetno čist, klima ugodna, a aromatično bilje daje prirodnu i besplatnu aromaterapiju, pa osim što će se posjetitelji i gosti Lošinja doma vratiti odmorni, ne sumnjamo da će im i zdravlje biti na boljoj razini.