Labin i Rabac

LABIN I RABAC

U istočnom dijelu Istre, naslonjen na Kvarnerski zaljev smjestila su se dva bisera Jadrana, Labin i Rabac. Labin je srednjovjekovni gradić koji se je smjestio u zaleđu „novog” turističkog središta istočne Istre, Rapca na nadmorskoj visini od tristo dvadeset metara, a Rabac ujedno administrativno pripada Labinu.

KULTURNA BAŠTINA LABINA i RAPCA

Baština grada Labina:

  • barokna palača Battiala-Lazzarini – palača privlači poglede znatiželjnih prolaznika svojom veličinom i bogato ukrašenom fasadom crvenkaste boje, palača je nakon drugog svjetskog rata nacionalizirana, a u palači je danas smješten narodni muzej.
  • Porta Sanfior – glavna gradska vrata iz 1589. godine predstavljaju živući spomenik kulture.
  • Loža – ispod nje se je u prošlosti odvijao gradski život, služila je kao „oglasna ploča” na kojoj su se objavljivale novosti, sudske presude, a ispred Lože se je nalazio stup srama. Isto tako, je služila stanovnicima svake nedjelje kao plesni podij. Loža krije zanimljive priče iz davnina!
  • Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije – datira iz 1336. godine, unutrašnjost crkve krase šest mramornih oltara među kojima je i oltar s relikvijama sv. Justa.
Labin

Baština novog središta istočne Istre, Rapca:

  • crkva sv. Andrije – je jednobrodna građevina sa sakristijom te je najstarija građevina u Rapcu, sagrađena je u petnaestom stoljeću; a nalazi se na samom rtu sv. Andrije.
  • Tri umjetničke instalacije – dvije skulpture akademskog kipara Mate Čvrljka možemo pronaći uz samu šetnicu te od 2021. godine u ambijentu hotela Marina, jedna predstavlja „Kupačicu”, a druga „Odmaranje”. Treća instalacija je na stijeni uz more kipara Vaska Lipovca te predstavlja „Perle”. Sve tri umjetničke instalacije su u neposrednoj blizini crkve sv. Andrije.

PRIRODNE LJEPOTE I ATRAKCIJE LABINA I RAPCA

Istra je poznata po prirodnim ljepotama i idealnim uvjetima za aktivni ili neaktivni odmor, a Labin i Rabac su poznati osim po prirodnim ljepotama i po dvjema pješačkim stazama, Sentonini te Stazi božanskim izvora koje su povezane te ih je najbolje kombinirati.

Rabac

Sentonini staza kreće od starog grada Labina te prati tok potoka sve do kamp naselja kraj obale i plaže Rapca, staza je dugačka svega 4,2 kilometra, nije zahtjevna, ali se preporučuje planinska obuća. Duž čitavu stazu možete uživati osim uz idilu potoka uz male slapove, drvene mostiće, zelenilu, vegetaciji, prekrasnom pogledu na prirodu te u panoramskom pogledu na Jadransko more.

Također, pred kraj možete malo skrenuti s glavne staze i svratiti do ostataka srednjovjekovne romaničke crkve sv. Hadrijana.

Natrag na početnu poziciju u Labinu možete doći i drugom stazom, Stazom božanskih izvora koja je dugačka 3,3 kilometra te će Vas sigurno ostaviti bez teksta!

Ovu stazu prate samo epiteti, te Vam pruža uživanje u krajoliku, izvorima, Negrijevoj špilji, sedrenim barijerama potoka Pećina, a put će Vas odvesti do nekad glavnog izvora pitke vode, izvora Šćurak.

Sentonini staza i njezini slapovi

Ako imate kondicije, svakako se isplati posjetiti ove osebujne staze!

Što se tiče manifestacija u Labinu možete uživati u raznim festivalima hrane i muzike, a jedan od njih je i Dani meda Labinštine koji se održavaju od 15. do 30. studenog ove godine.

S druge strane, u Rapcu možete preko ljeta uživati u festivalima elektronske glazbe, kao što je i „Rabac” summer festival”, a od budućih manifestacija je Istarska zimska liga u trčanju koja se održava 23. siječnja 2022. godine.

GASTRONOMIJA LABINA I RAPCA

Ugostiteljska ponuda Labina i Rapca je raznolika i nudi za svakoga po nešto. Nadaleko je poznato da je Rabac bio malo ribarsko mjesto do sredine devetnaestog stoljeća, što mu daje odličnu podlogu za morske specijalitete. Najtraženija jela u ljetnim mjesecima u Labinu i Rapcu su specijaliteti pripremljeni od: Jakobove kapice, dagnji, srdela i inćuna u marinadi, a nezaobilazno jelo na jelovnicima je istarski brudet. Ako se ipak odlučite za proljetni posjet istoku Istre trebate se iskušati u branju šparoga i specijalitetima od njih, a najpoznatiji specijaliteti su u fritaja sa šparogama te salate,…

Kroz čitavu godinu možete uživati u jelima koja su spremljena ispod „čripnje”, u gastronomskim specijalitetima od janjetine, kokoši ili divljači s krumpirom, povrćem i aromatičnim mediteranskim biljem, maneštri, jelu od graha s dodatkom ječma, domaće kobasice,… ili u nekom jelu gdje glavnu ulogu igra istarski fuž, tartuf,…

Šparoge, istočna Istra

Za koje god doba u godini da se odlučite posjetiti Labin i Rabac uživat ćete u lokalnim specijalitetima i nećete sigurno požaliti!

Što se slatkog tiče nećete „ostati kratkih rukava”, svakodnevno u ponudi imaju labinski krafi, fritule te kroštule.

Istarke fritule

PLAŽE

Kao što smo gore spomenuli Rabac je „novije” središte turizma na istoku Istre, pogodan je za obiteljska ljetovanja jer obitava prekrasnim šljunčanim plažama koje imaju Plavu zastavu, a neke od njih su:

  • Maslenica,
  • sv. Andrea,
  • Lanterna,
  • Girandella,…
Rabac plaža

Ljubitelji aktivnog odmora mogu se iskušati u: aqua parku, stolnom tenisu, mini golfu, penjanju, planinarenju, lovi i ribolovu,…

Labin i Rabac vrijede izdvojenog vremena za odmor proveden u ovom istočnom dijelu Istre, vidimo se, nećete požaliti!