Mali Lošinj kao savršena ljetna destinacija za one željne mirnog odmora

Mali Lošinj je grad na otoku Lošinju, administrativno i kulturno središte zapadnog Kvarnera.

Grad Mali Lošinj sastoji se od 14 naselja (Belej, Ćunski, Ilovik, Male Srakane, Mali Lošinj, Nerezine, Osor, Punta Križa, Susak, Sveti Jakov, Unije, Ustrine, Vele Srakane i Veli Lošinj) i prostire se na 223 km² površine. 

Naselje Mali Lošinj najveće je naselje na otoku, a smatra se i za najveće naselje na svim Jadranskim otocima.

Uz to što tijekom boravka u Malom Lošinju nećete imati osjećaj da ste na otoku, budući da je mjesto izuzetno urbano i više nalikuje priobalnom gradu nego klasičnom dalmatinskom otoku, Mali Lošinj odlikuje epitet idealne ljetne destinacije za one željne mirnog i tihog odmora.

Zašto je Mali Lošinj savršena ljetna destinacija za miran odmor?

Mali Lošinj kao savršena ljetna destinacija za one željne mirnog odmora 1

Uz prekrasne uvale, ugodno more, veliki broj sunčanih dana te uredne i čiste plaže natkrivene gustim hladom, Mali Lošinj privlači svoje posjetitelje i kilometarskim šetnicama uz morsku obalu te kroz unutrašnjost otoka.

Bilo da krenete prema Velom Lošinju ili se zaputite prema Čikatu, oduševit ćete se pješačkim stazama koje su kao usječene u prirodni ambijent.

Cvrkut ptica koje se nalaze visoko u krošnjama, ljekoviti miris borovine i čist, skoro kao planinski zrak, pratit će vas tijekom cijele šetnje. Šetnice prolaze uz skrivene uvale sa šljunčanim plažama gdje se možete okrijepiti u kristalno čistom moru, a nakon odmora nastaviti šetnju. Uz simfoniju zvukova iz prirode, osjećat ćete kontemplirajući mir kojem ćete se rado vraćati i često ga se prisjećati. Borovi na Malom Lošinju su svojevrsni simbol otoka jer su posađeni planski i naveliko, a u cilju postizanja čistog, ljekovitog i umirujućeg zraka pogodnog za oboljele od kroničnih plućnih bolesti i za astmatičare. Treba spomenuti i mirisne vrtove po samom otoku, gustu vegetaciju i nasade ljekovitog bilja koje ovisno od godišnjeg doba mijenjaju boje otoka i ispunjavaju zrak mirisom kadulje, lavande, smilja, itd.

No nisu priroda i more jedino što treba spomenuti kao razloge dolaska na Mali Lošinj.

Mali Lošinj može biti izvanredna destinacija i za ljubitelje biciklizma, a i ljubitelji sportskih aktivnosti moći će svoju strast za sportom utažiti na nekim od mnogih sportskih terena koji se nalaze na širem području Malog Lošinja. Posebna turistička ponuda na Malom Lošinju je turistički obilazak i promatranje jata dupina koji nastanjuju morske dubine oko otoka Lošinja. Večeri možete provoditi u nekom od mnogobrojnih restorana i konoba koje se nalaze na glavnoj gradskoj šetnici kao i u lounge barovima iz kojih možete ispratiti dan na zalasku i pozdraviti noć koja se spušta na tih i miran kvarnerski biser.

Naravno, sve što vam je potrebno tijekom boravka na Malom Lošinju možete pronaći u obližnjim trgovinama kao i u velikim trgovačkim centrima koji se nalaze u neposrednoj blizini centra.

Kulturno-povijesne znamenitosti Malog Lošinja i okolice

Mali Lošinj kao savršena ljetna destinacija za one željne mirnog odmora 2

Kao najzanimljivija kulturno-povijesna znamenitost Malog Lošinja ističe se Muzej Apoksiomena koji je u cijelosti posvećen brončanom kipu Apoksiomena koji potječe iz 2. ili 1. st pr. Kr., a koji je pronađen u podmorju pokraj otoka Lošinja.

Muzej je uređen na moderan način, posjeduje nekoliko predsoblja s raznim muzejskim izlošcima kao i s dokumentarnom sobom u kojoj možete vidjeti dokumentarac koji opisuje pronalazak Apoksiomena u podmorju otoka Lošinja, pored otočića Vele Orjule, 1996. godine.

Zanimljivo je i to što je kip zapravo pronašao turist, Belgijanac René Wouters, koji je pronalazak prijavio nadležnim službama te je zatim pokrenut postupak vađenja grčkog kipa starog više od 2.000 godina. Isto tako, za sve one koji žele svoj odmor obogatiti obilascima kulturne baštine, prilikom posjete Malom Lošinju možete obići i mnogobrojne sakralne objekte i povijesne palače koje nam kroz svoja kamena zdanja šapuću o prošlim vremenima.

Kako doći do Malog Lošinja?

Mali Lošinj povezan je malim pokretnim mostom Osor s obližnjim otokom Cresom, a na kojem se nalaze dva trajektna pristaništa (Merag i Porozina) preko kojih se održavaju redovne trajektne linije ka kopnu. Trajektno pristanište Merag povezano je s kopnom trajektnim linijama prema otoku Krku koji je s kopnom povezan Krčkim mostom.

Isto tako, u samom Malom Lošinju nalazi se trajektno pristanište koje je katamaranskim i trajektnim linijama povezano s Rijekom, Zadrom i Pulom. Cestovna infrastruktura na samom Lošinju je razgranata te su otočna mjesta premrežena kvalitetnim i dobro označenim prometnicama.

Gdje odsjesti u Malom Lošinju?

Mali Lošinj kao savršena ljetna destinacija za one željne mirnog odmora 3

Uvjerili smo vas kako je Mali Lošinj idealna ljetna destinacija za vas i želite svoj odmor provesti uživajući u ovom biseru Kvarnera ali ne znate gdje pronaći smještaj?

Ne brinite. Na stranicama Privatnog smještaja, pod kategorijom Apartmani na Malom Lošinju možete razgledati na desetine različitih apartmana, kuća za odmor i vila koje se nalaze u centru Malog Lošinja ili na širem gradskom području.

Svaka od ovih smještajnih jedinica posjeduje svoju stranicu na kojoj možete razgledati fotografije interijera kao i eksterijera te saznati više o kapacitetima i sadržaju koji nudi.

S vlasnicima apartmana možete stupiti u kontakt preko istaknutog broja telefona kao i preko kontakt forme u kojoj možete naznačiti i svoj planirani dolazak (kao i check out) te ćete putem maila dobiti obavijest je li smještajna jedinica slobodna u traženim terminima. Iskoristite mogućnost brzog i lakog rezerviranja smještaja na Malom Lošinju putem portala Privatni smještaj i već ovo ljeto krenite otkrivati ovaj raj na zemlji.