OTOK CRES

OTOK CRES

Najveći otok Lijepe naše Cres smjestio se je u Kvarnerskom zaljevu te pripada cresko-lošinjskom arhipelagu odnosno, Primorsko-goranskoj županiji. Nalazi se u neposrednoj blizini istočne obale Istre, a sa sjeveroistočne strane graniči s otokom Krkom.

Otok ima razvedenu obalu, a na otoku se miješaju submediteranska i mediteranska klima koje su „zaslužne” za bujnu i raznoliku floru i faunu. Cres je najrjeđe naseljen otok Lijepe naše i ostatka Mediterana, a stanovništvo se pretežno bavi ovčarstvom, maslinarstvom, preradom ljekovitog bilja, ribarstvom te je zadnjih godina sve više okrenuto uslužnom sektoru, odnosno turizmu.

Cres je bogat kulturnom i povijesnom baštinom. Ovaj otočni biser je s ostatkom Lijepe naše povezan trajektnim linijama tako da ste za dvadesetak minuta na „kopnu”. Također, poznat je i po svome povoljnom položaju i predstavlja vrata Jadrana te zbog dobre prometne povezanosti lako je „dostupan” iz svih dijelova Europe.

STARA JEZGRA CRESA

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Kao što smo gore spomenuli, Cres ima bogati životinjski i biljni svijet. Na otoku se je smjestio i centar za posjetitelje Beli s oporavilištem za jednu od najvećih ptica, bjeloglavog supa koji je ujedno i najveća prirodna znamenitost otoka Cresa. Također, na otoku obitavaju: suri orao, škanjac osaš, šojka, slavuj, ovce, srne, kune kornjače, dupini… a na čitavom otoku i arhipelagu nema zmija otrovnica!

CRESKO PODMORJE

Cres je poznat po činjenici da zabilježeno više od tisuću i četiristo biljnih vrsti, na sjevernom djelu otoka raste hrast i kesten, a dok s druge strane na južnom i središnjem djelu otoka obitava makija. Isto tako, na svakom koraku možete uočiti ljekovite biljke među kojima je najpoznatija kadulja.

Isto tako, na otoku se je smjestio jedinstveni hidrološki i hidrogeološki fenomen krša i prirodni rezervat pitke vode s kojom se opskrbljuju otok Cres i Lošinj, Vransko jezero.

KULTURNA BAŠTINA

Jadranski najveći biser poznat je po povijesno-kulturnoj baštini, a neka od najpoznatijih građevina su:

 • gradska vrata Cres iz šesnaestog stoljeća, otok je bio opasan zidinama i kulama, koje su krajem devetnaestog stoljeća demolirane te kao podsjetnik na prošla vremena su ostala troja vrata. Mala Bragadina iz 1581., sjeverna vrata Marcela iz 1588. te vrata sv. Mikule koja se nalaze na glavnom trgu.
 • Franjevački samostan iz 1300. godine, u sklopu kojeg se nalazi crkva sv. Franje. Također, u sklopu samostana se nalazi i muzej koji „skriva” slike i skulpture starih majstora, liturgijske knjige i ostalu baštinu ovog otoka i Lijepe naše. Posebnost ovog samostana je i što ima dvostruki klaustar.
 • Gradska loža iz petnaestog stoljeća, poznata je po stupu sramote, a nalazi se na glavnom gradskom trgu Frane Petrića.
 • Rimski most je jedini sačuvani primjerak rimskog mosta na istočnoj obali Jadrana.
 • Palača Arsan u kojoj je danas smješten Creski muzej sadrži osam ustrojenih zbirki, a također se čuvaju i arheološki materijalni ostaci života na otoku,
 • te ostale kulturno-povijesne znamenitosti…
CRESKA KULA

PLAŽE

Cres je poznat po mnogim uvalama koje nude „rajske” plaže, najpoznatije plaže smještene su na sjevernom dijelu između uvala sv. Blaža i uvale Ustrine. Do nekih plaža se može doći samo s morske strane, a do nekih možete doći prastarim puteljcima kroz maslinike, a na putu do plaže vas prati miris ljekovitog bilja. Otok svakodnevno u ponudi ima izletničke brodove koji vas vode do najljepših uvala, vrijedi jedan dan odmora posvetiti takvom obliku izleta.

PUT DO CRESKE PLAŽE

CRESKE PLAŽE:

 • Krušćica,
 • Stara Porozina,
 • Mali Bok,
 • Kovačine,
 • Slatina,
 • Plave Grote,
 • sv. Ivana,…
PLAŽA NA CRESU

AKTIVNOSTI I MANIFESTACIJE

Ovo je idealna lokacija za mlade i/ili starije za ljubitelje (ne)aktivnog odmora. Ako ste zainteresirani za adrenalinski odmor možete se iskušati i uživati u: slobodnom penjanju, jedrenju na dasci, ronjenju,… Također, možete uživati i istraživati prirodne i kulturne ljepote Cresa biciklirajući.

Na otoku Cresu se tristo šezdeset dana u godini održavaju razne aktivnosti, manifestacije; najpoznatije manifestacije su:

 • Cresko kulturno ljeto,
 • Lubeničke glazbene večeri,
 • dani creske janjetine i maslinovog ulja,..
VEĆINA MANIFESTACIJA ODRŽAVA SE U GRADU CRESU

GASTRONOMIJA

Najpoznatiji otočni specijaliteti su: domaći ovčji sir, pršut, otočna janjetina, svježi škampi, rakovi, školjke, a uz sve je nezaobilazno maslinovo ulje. Što se tiče deserta svakako trebate probati: fritule, domaći medenjaci buculini, čifleti, kacotini te ostali slatki specijaliteti.

Cres nudi za svaku dobnu skupinu neku zanimaciju, neće vam biti ni monotono niti dosadno. Iz sezone u sezonu postaje sve popularnija destinacija na koju se konstantno vraćaju stari gosti te dolaze novi i zaljubljuju se u ljepote ovog bisera.