KULTURNA BAŠTINA ŠIBENIKA

KULTURNA BAŠTINA ŠIBENIKA

Bajkovita Krka koja se ulijeva u Jadran, razvedena obala, lokacija koja je kroz povijest osiguravala prirodnu zaštićenost kao i gradnju fortifikacija na strateškim pozicijama, samo su neke od geografskih karakteristika koje pogodovale razvoju predivnog Šibenika kroz povijest.

242 otoka, otočića i hridi, 2 Nacionalna parka – Kornati i Krka, brdo Smričnjak i Trtar samo su neke od slika Šibenika koje obilaze svijet i svake godine privlače sve veći broj turista. No, Šibenik koji poznajemo danas, nije samo područje prirodnih ljepota, već i grad bogate kulturne baštine i različitih naroda i kultura koje su ostavile svoj trag.

KAKO SE ŠIBENIK RAZVIJAO KROZ POVIJEST

Šibenik kroz povijest

Prije posjete određenom gradu, kulturni se turisti vole upoznati s njegovom povijesti kako bi ju što slikovitije mogli doživjeti uživajući u ostacima te kulturne baštine.

Iako je riječ o najstarijem samorodnom hrvatskom gradu na jadranskoj obali, o najstarijoj povijesti Šibenika malo se zna. Vjeruje se da je Šibenik utemeljen u 9. stoljeću za vrijeme kneza Domagoja, a prvi put se spominje 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Zato se i naziva Krešimirovim gradom.

Šibenik se počeo razvijati kao utvrda sa predgrađem na području Dolca. Istočna strana kaštela bio je mlađi dio grada te se tamo u 7. stoljeću gradi crkva sv. Krševana oko koje započinje širenje grada i njegov srednjovjekovni razvoj. Tijekom vladavine knezova Bribirskih do 1322. godine Šibenik postaje biskupsko sjedište i stječe civitet. Tijekom povijesti, Šibenik je bio pod vlasti hrvatskih knezova, Mletačke Republike, anžuvinske vlasti, bosanskog kralja Tvrstka I. Kotromanića, bosanskog vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, kralja Ladislava Napuljskog, ponovno pod Mletačkom Republikom da bi naposljetku zastoj razvoja Šibenika uvjetovale prijetnje i napadi Osmanlija u 16. stoljeću. Kako bi se grad obranio od osmanskih pustošenja, 1646. Mletci grade utvrdu kojoj je nadjenut naziv prema generalu – Barone Degenfeld. Prekretnica nabolje u razvoju Šibenika započinje za vrijeme kada Šibenik biva dijelom Habsburške Monarhije te od druge polovice 19. st. Započinje narodni preporod. Osniva se Narodna slavjanska čitaonica te se osniva prva hrvatska općinska uprava. Tijekom 19. stoljeća izmijenile su se mnoge vlasti nad Šibenikom – bio je pod talijanskom upravom, Kraljevinom SHS, ali i njemačkom okupacijom.

KULTURNA BAŠTINA KOJU NE SMIJETE PROPUSTITI

Rijetko koji grad veličine Šibenika se može pohvaliti s čak dvije građevine koje su uvrštene na UNESCO-ov popis Svjetske spomeničke baštine, četiri tvrđave, čak 24 sakralnih objekata, HNK, galerijama i muzejima.

Vizura Šibenika

SAKRALNI SPOMENICI

Od 24 sakralnih objekata, njih 12 je danas u službi, a svakako je najpoznatija katedrala sv. Jakova čija je posebnost da je građena od kamena ne koristeći vezivni materijal, katedralu krase mnoštva skulpturi glava, krstionica te kupola. Iako su na njezinom podizanju radili mletački graditelji, potom šibenski klesarski majstori, najveći obol ovom zdanju dali su majstori Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Tijekom posjete Šibeniku, ne propustite razgledati i crkvu i samostan Sv. Lovre iz 18. st., crkvu i samostan sv. Frane iz 14. st., crkvu sv. Grgura, sv. Dominika, Uspenie Bogomatere iz 17. st., sv. Duha iz 17.st, sv. Nikole također iz 17. st., sv. Krševana iz 12.st., Gospe van Grada, sv. Ivana iz 15. st., sv. Barbare iz 15. st. te ostale sakralne objekte na području Šibenika.

TVRĐAVE, BEDEMI i STAROGRADSKA JEZGRA

Osim sakralnih objekata, vizurom Šibenika dominiraju utvrde. Najstarija tvrđava u Šibeniku je srednjovjekovna tvrđava sv. Mihovila, koji je ujedno i zaštitnik grada, a tvrđava je u mnogo navrata obranila ne samo grad nego cijelu šibensku uvalu. Danas, osim spomeničke rente, tvrđava je i pozornica na kojoj se odvijaju brojne kulturne i zabavne manifestacije. Tvrđava sv. Ivana zvjezdolikog je oblika, a od silnog straha od Osmanlija, tvrđava je bila izgrađena 1646. godine za samo mjesec i pol. Iste godine bila je izgrađena i tvrđava Barone, a danas uz pomoć tehnologije pruža posjetiteljima interaktivan uvid u povijest Šibenika. Tvrđava sv. Nikole nalazi se na Popisu UNESO-a, a smještena je na ulazu u kanal sv. Ante te je time predstavljala važnu stratešku obranu grada. Također, kako bi se Šibenik obranio od napada, u 15. stoljeću sagrađen je dvostruku gradski bedem koji se proteže od tvrđave sv. Mihovila te na obali završava gotičkim vratima.

Šibenik krase 4 nekadašnje tvrđave

Osim uskih kal i slikovitih kamenih kuća, starogradskom jezgrom Šibenika dominiraju impresivne palače kao što je Kneževa i Biskupska, Velika loža, ali i trgovi koji su od uvijek bili mjesto okupljanja puka. Posebice je zanimljiv Trg s četiri bunara koji je nekada predstavljao svojevrstan izvor života s obzirom da je Šibenik oskudijevao s vodom, a danas je poprište brojnih manifestacija. Drugi trg na kojemu biste se trebali zaustaviti, sjesti i maštati kako je nekada izgledao društveni život Šibenika je baš nekada bio središte društvenog života Šibenika, a to je Trg Republike Hrvatske kojega okružuje Velika loža, Mala loža te katedrala sv. Jakova.

KULTURNA DOGAĐANJA U ŠIBENIKU

Osim građevinskog nasljeđa, kulturna baština Šibenika može se sagledati i u muzejskim postavima te galerijama. Ne propustite razgledati Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, Muzej sv. Frane, Muzej grada Šibenika, Crkveni muzej sv. Barbare, Samostansku zbirku Benediktinskog samostana sv. Luce, Galeriju Lana Art, Juraj Dalmatinac te Galeriju sv. Krševana.

Bogati fond audio – vizualnih materijala te knjiga za sve uzraste možete pronaći u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a u HNK u Šibeniku, osim u kazališnim predstavama, uživat ćete i u dekoraciji samog interijera.

Kulturna baština Šibenika ne bazira se samo na ostavštini povijesti, već i na kulturnim događanjima. Ovisno u koje doba posjetite Šibenik, moći ćete prisustvovati Šibenik Dance Festivalu, Međunarodnom dječjem festivalu, Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku, Off Jazz & Blues festivalu, festivalu elektronske glazbe, ŠKURE – književnom događaju, festivalu animacije, Klapskim večerima, Večerima dalmatinske šansone i mnogim drugim događanjima koja će oplemeniti vaš kulturni život.

Šibenik Hrvatska

Duh nekih davnih vremena mogu se doživjeti na svakom kutku Šibenika, a kako sve ne bi ostalo samo na povijesti, Šibenik nudi i raznovrsna kulturna događanja kako bi vaši odmori bili svakog trenutka ispunjeni točno onom dozom kulture za kojom žudite.