OTKRIJTE KOJI JE TIP KULTURNOG TURIZMA IDEALAN ZA VAS

OTKRIJTE KOJI JE TIP KULTURNOG TURIZMA IDEALAN ZA VAS

Što kažete na odmor tijekom kojeg ćete učiti plesati s domorocima, otkriti nove kreativne sfere svoje osobnosti, posjetiti davno zatvoreni rudnik ili uživati u jazz koncertu? Nastavite čitati i otkrijte koji tip kulturnog turizma je idealan za vašu osobnost.

Kako bi se ponuda kulturnog turizma što više diferencirala, tijekom proteklog desetljeća počinje se razvijati sve više njegovih podtipova.

KREATIVNI TURIZAM
Kako bi se kulturni turizam odmaknuo od masovnosti, a i uslijed potreba modernih putnika koji teže novim iskustvima i što personaliziranijoj ponudi kulturnog turizma, dolazi do sve veće inovativne ponude radionica i tečajeva koji svoje uporište imaju u autentičnoj kulturi. Mnogi istinski ljubitelji kulturnog turizma ne žele više samo upoznavati lokalnu kulturu, već i razvijati svoje kreativne vještine i aktivno sudjelovati u aktivnostima čije je uporište u tradiciji. To mogu biti tečajevi fotografije, izrade mozaika, plesa, kulinarstva – lokalne gastronomije ili pak lokalnog jezika itd.

Kreativni turizam

S obzirom da suvremeni život nalaže cjeloživotno obrazovanje, kreativni turizam idealni je vid turizma jer kroz njega turisti unaprjeđuju svoje kreativne vještine, znanja i osobnost.

Ponuda kreativnih usluga i sadržaja daje dodatnu vrijednost destinacijama od klasičnog kulturnog turizma. Kako bi postigli konkurentsku prednost i rast, mnogobrojni gradovi diljem svijeta koriste baš kreativni turizam kao alat za diferencijaciju ponude naspram konkurencije.

ETNIČKI TURIZAM

Etnički turizam odnosi se na putovanja i odmore tijekom kojih turisti žele upoznati određeni narod, njihove običaje i kulturu iz prve ruke, autentičnim i ponekad intimnim kontaktom s ljudima čija se etnička i/ili kulturna pozadina razlikuje od njih samih. Ljubitelje etničkog turizma također pokreće želja da posjete i istraže neke od rijetkih kultura koje bi uskoro mogle iščeznuti. Turisti koji preferiraju ovu vrstu kulturnog turizma žele osobno iskusiti običaje drugih kultura, a to može uključivati i predstave, atrakcije i različite prezentacije na jeziku te nacije koju posjećuju. Etnički turizam je posebno popularan na području Afrike, Novog Zelanda, Australije, Indije, Mongolije itd. Etnički kulturni turizam je prihvaćen i snažno marketinški promoviran u vidu osnaživanja gospodarstva određene regije i/ili države kao i (najčešće) manjina koje se posjećuje u vidu etničkog turizma. Baš su te manjinske kulture izvor gospodarskog rasta baziranom na turizmu. S obzirom da se etnički turizam najčešće odnosi na posjete manjinskom stanovništvu (pr. Berberi, Indijanci, Aboridžini) koji najčešće žive na teže dostupnim i udaljenim mjestima, putovanja u vidu etničkog turizma nisu financijski dostupna širokim masama.

Etnički turizam

URBANI KULTURNI TURIZAM

Ruralni prostori baš i nisu za vas, ali u umjetnosti uživate? Tada biste se mogli prepoznati kao ljubitelji urbanog kulturnog turizma. Urbani kulturni turizam obuhvaća one kulturno – turističke aktivnosti koje se događaju u urbanim prostorima/ gradovima, a odnose se na umjetnost i/ ili nasljeđe. Ovaj vid turizma obuhvaća i stare dijelove gradova i/ ili postrojenja koja su u ovo moderno doba osvanula u novom interaktivnom ruhu te predstavljaju odlična mjesta za upoznavanje s dahom prošlosti kroz modernizam. Urbana turistička ponuda koju određeni grad nudi turistima može biti bilo što materijalno ili nematerijalno iz područja kulture. To može biti određena lokacija, određeno mjesto (sakralni objekti, kulturno – zabavni, muzeji, kulturna), naravno arhitektura, pa čak i prijevoz ukoliko je imao utjecaja na kulturnu sferu tog grada.

Urbani turizam

TURIZAM NASLJEĐA

Odnosi se na putovanja i odmore kako bi se iskusila mjesta, aktivnosti i artefakti koji na autentičan način predstavljaju priče i ljude iz prošlosti i sadašnjosti određenog grada, regije, države. Povijesni ostaci u obliku znamenitosti predstavljaju sastavnice turizma nasljeđa. Spomenici, arhitektura, nalazišta, sakralni objekti, hodočašća, ali i rudnici, tvornice, kao i sva ostala umjetnička nasljeđa pripadaju turizmu nasljeđa.Turiste lokalitete turizma nasljeđa konzumiraju selektivno, brzo i u skladu s modernim vremenima u kojima živimo, što zahtijeva stalno proširenje i razlikovanje linije proizvoda/ usluga. Pa tako uspješna turistička mjesta turizma naslijeđa su u neprestanim procesima pronalaska nove ponude temeljene na njihovoj prošlosti. U sklopu turizma nasljeđa posebno su popularni različiti festivali i smotre gdje se na autentičan način prikazuju folklor određenog kraja. Primjer festivala koji uporišta imaju u turizmu nasljeđa su Renesansni festival u Koprivnici, Srednjovjekovni festival Svetvinčenat, Porečki povijesni festival Giostra i mnogi drugi.

Turizam nasljeđa

TURIZAM UMJETNOSTI

Ukoliko vaše putovanje nije potpuno ukoliko niste obišli što veći broj izložbi, muzeja, skulptura po gradu i/ili pogledali barem jednu predstavu, vi pripadate ljubiteljima turizma umjetnosti. Turizam umjetnosti obuhvaća obilazak umjetničkih događanja, posjet festivalima, galerijama, kazalištima, muzejima, književnim večerima te razgledavanje različitih umjetničkih spektra grada koji posjećujete.

Turizam umjetnosti

RURALNI KULTURNI TURIZAM

Želite li se tijekom godišnjeg odmora odmaknuti od užurbanosti, buke, stresa i provesti odmor u miru uživajući pritom u kulturnim atrakcijama i/ ili događanjima, trebali biste istražiti ruralni kulturni turizam Hrvatske. Aktivnosti ruralnog kulturnog turizma obuhvaćaju upoznavanje s tradicijom određenog ruralnog kraja Hrvatske. To može biti od sudjelovanja u tradicionalnim kulturnim festivalima određenih sela, razgledavanje kulturne baštine, usvajanja ili uživanja u tradicionalnim gastro specijalitetima.

Ruralni turizam