Šibenik - grad katedrale i skrivenih ulica

ŠIBENIK – GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA

Šibenik nije samo upravno i gospodarsko središte Šibensko – kninske županije, već je i grad značajne povijesti kao i arhitektonskih remek-dijela čemu svjedoči i činjenica da su čak dva šibenska spomenika uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Pridodamo li tome da se u obnovu i razvoj Šibenika značajno ulaže te kako je pažnja usmjerena na mnoštvo kulturnih, zabavnih i gastro događanja, Šibenik zaista svake godine postaje sve zanimljivija destinacija odmora sve većeg broja stranih turista. Hrvati su već spoznali sve ljepote Šibenika i rado mu se vraćaju iz godine u godinu.

ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 1
Izvor: Unsplash/ Mikolas Vaborsky

Jedinstveni spoj bogate povijesti, remek-djela arhitekture, mediteranskog šarma uskih uličica i same pozicije grada, čini Šibenik je nezaobilaznom destinacijom svih onih koji tijekom svog odmora žele imati što popunjeniji itinerar putovanja. Pored svih prirodnih ljepota, ne samo Šibenika, već i okolice,  Šibenik se zauvijek ureže u sjećanja svojih posjetitelja zbog iznenađujuće bogate kulturne baštine i arhitektonskih blaga.

ŠIBENIK – GRAD 24 CRKVE

Malo koji grad se može dičiti bogatstvom sakralih objekata kao što je Šibenik. Od 12. pa sve do 18. stoljela na području Šibenika građena su brojna sakralna zdanja od kojih mnoga predstavljaju srž gotičkih stilskih obilježja, ali i renesansnih. Valja istaknuti sljedeće crkve:

 • sv. Ivana
 • sv. Krševana
 • sv. Barbare
 • sv. Križa
 • sv. Duha
 • sv. Grgura
 • Gospe vanka grada
 • sv. Nikole
 • sv. Elizabete
 • sv. Lovre
 • sv. Frane
 • sv. Dominika
 • Novu crkvu
 • Uspenie Bogomatere
ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 2
Izvor Unsplash/ Single.Earth

ŠIBENSKA KATEDRALA

Osim spomenutih crkvi, svakako najimpresivniji spomenik grada Šibenika je katedrala sv. Jakova. Ljepota ovog sakralnog zdanja prepoznata je ne samo od strane posjetitelja diljem svijeta, već i  UNESCO-a pa je tako ovo remek-djelo gotičkog, gotičko – renesansnog te renesansnog stila uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine 2000. godine.

Kako ništa monumentalno lijepo ne nastaje preko noći, tako je i izgradnja ove katedrale na južnom dijelu gradskog trga trajala čak 105 godina, točnije od 1431. pa do 1536. godine. Kako je svako stoljeće nosilo svoje umjetničke stilove, tako je i izgradnja ove crkve započela u gotičkom stilu i to mletačkom, a završena je u renesansnom stilu Toskane.

ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 3
Izvor: Unsplash/ Mikolas Voborsky

Danas vidimo nicanje zgrada kroz pola godine pri čemu se koriste noviteti ne samo u samoj gradnji već i materijalima, diskutabilne kvalitete. Nasuprot tome, Šibenska katedrala je građena bez vezivnog materijala i drvenih arhitektonskih elemenata, drugim riječima ovaj katedrala je izgrađena sva u kamenu.

Na samoj katedrali su radili najznačajniji majstori tog doba – mletački graditelji Lorenzo Pincino, Francesco Giacomo i Antonio Busato kojima su u pomoć uskočili šibenski klesari Grubiša Statčić I Andrija Budčić. Najznačajnije doba izgradnje katedrale započinje 1441. godine kada glavnu ulogu preuzima veliki majstor cvjetne gotike – Juraj Dalmatinac. Nakon njegove smrti, svoj renesansni obol ovom monumentalnom sakralnom zdanju daje Nikola Firentinac, da bi na krajnje izvedbe ove katedrale utjecali mletački graditelji Jakov iz Mestre I Bartol te majstor iz Zadra Mestičević.

ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 4
Izvor Unsplash/ Tobias Nader

Jedinstvenost katedrale ogleda se u činjenicama da je njezin vanjski volumen u potpunosti jednak obliku unutrašnjih prostora, ikonografskim inovacijama gdje centralno mjesto zauzimaju skupture glava, kupolinjezinom trobrojnom svetištu, izuzetnom crkvenom inventaru te krstionica ukrašena mnoštvom ornamenata.

UPOZNAJTE ŠIBENIK KROZ TRGOVE, POZNATE, ALI I ONE SKRIVENIJE ULICE

Šibenik nije samo grad katedrale i utvrda. Labirint uskih ulica i kamenih prolaza daje Šibeniku poseban šarm, čineći ga istodobno i pomalo tajanstvenim. Uvijek je dobro imati kartu grada ili pratiti karte na pametnim telefonima, no jednako tako, često je veoma dobro skrenuti u pokoju skrivenu ulicu kako biste otkrili čari autentičnih šibenskih kuća, trgova, šarmantnih kafića i konoba, a mnoge od tih skrivenih uličica nude tajne prečace. Stoga vam zaista savjetujemo da obiđete ključne spomenike Šibenika, a potom si dopustite slobodu i opuštenost u istraživanju i onih najskrivenijih ulica Šibenika.

ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 5
Izvor: Unsplash/ Mikolas Voborsky

Centralno mjesto Šibenika je Trg Republike Hrvatske koji je okružen Velikom i Malom ložom, katedralom sv. Jakova te Kneževom palačom, a do njega vodi nekadašnja ulica Camerino danas poznata pod nazivom ulica Jurja Dalmatinca. Šibenčani vjeruju da je to vjerojatno najstarija, ali i najduža te istodobno najuža ulica njihovog grada.

ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 6
Izvor: Unsplash/ Wojtek Tezwojtek

Dok se šećete ulicama Šibenika, nemojte da sav vaš fokus bude na fasadama kuća ili da vam to samo bude put kojim hodate do krajnjeg odredišta. Same te ulice imaju svoju priču o različitim tehnikama popločavanja. Primjerice, između Poljane i Gradske knjižnice možete uočiti ostatke kaldrme iz srednjeg vijeka. Potom, hodajući ulicom sv. Nikole Tavelića prema ulici Jurja Barakovića možete zamijetiti karakteristično popločavanje u redovima manjim pravokunim kamenjem uz koje se nalazi odvodni kanal, koje je bilo prisutno tijekom doba kasnije Venecije. Tijekom 19. stoljeća šibenske ulice bivaju popločene većim pravilnim kamenim blokovima uzduž kojih ne postoje više odvodni kanali. Sve ovo je dokaz da šibenske kale nisu samo put prema krajnjem odredištu, nego da i svaki kamen priča priču nekog povijesnog doba.

NEZAOBILAZNE ZNAMENITOSTI ŠIBENIKA

Ukoliko niste previše zainteresirani za zavirivanje i u najskrovitije kutke te tajne prolaze šibenskim ulicama, tada neka kao centralne točke vašeg razgledavanja Šibenika budu:

 • Biskupska palača
 • samostanski mediteranski vrt sv. Lovre
 • tvrđava Barone
 • tvrđava sv. Ivana
 • tvrđava sv. Mihovila
 • dvostruki gradski bedem
 • šetnica kroz kanal sv. Ante
 • muzej grada Šibenika
 • crkveni muzej sv. Barbare
 • Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova
 • muzej sv. Frane
 • zbirka Benediktinskog samostana sv. Luce
 • galerije itd.
ŠIBENIK - GRAD KATEDRALE I SKRIVENIH ULICA 7
Izvor: Unsplash/ Krisztian Korhetz

Šibenik je grad koji svojim posjetiteljima nudi spoj bogate povijesti, umjetnosti i sve karakteristike mediterana Kroz katedralu svetog Jakova, skrivene ulice i impresivne tvrđave, posjetitelji će doživjeti jedinstvenost ovog prekrasnog jadranskog grada. Šibenik nije samo destinacija ljubitelja kulture i povijesti, već i svih onih koji žele doživjeti esenciju ovog grada kroz lokalnu kuhinju, ljude, ali i mnogobrojne šibenske festivale.

Šibenik nudi mnogobrojne smještajne jedinice, a vi svoje možete brzo i jednostavno pronaći na platformi Privatni Smještaj. Također, ako vam je dosta plaćanja provizije i ostalih izdataka vezanih za oglašavanje jedinica privatnog smještaja, posjetite našu platformu i u 10-ak minuta oglasite svoje smještaje u potpunosti besplatno!