Grad Šibenik, najstariji je hrvatski grad na obali Jadranskog mora čije se ime prvi put spominje davne 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. zbog čega ga mnogi danas zovu i Krešimirovim gradom. Taj višestoljetni ponos hrvatske obale, kojeg su, za razliku od drugih obalnih gradova, utemeljili Hrvati, danas je središte Šibensko-kninske županije u upravnom i gospodarskom, ali i kulturnom te obrazovnom smislu. Osim toga, što zbog vlastitih bogatstava, što zbog blizine nekih od hrvatskih najljepših nacionalnih parkova – Krka i Kornati, Šibenik je i jedan od većih turističkih središta hrvatske obale koji je samo u 2019. godini zabilježio 370.276 dolazaka i čak 1.638.595 noćenja u svojim apartmanima, sobama i ostalim smještajnim jedinicama.

Šibenik 1

Stari Šibenik smatra se jednim od najbolje očuvanih izvornih srednjovjekovnih gradova zbog čega u njegovoj bogatoj kulturnoj i arhitektonskoj baštini možemo uživati i danas. Šetnjom ulicama, skalama i trgovima starog Šibenika, svaki posjetitelj svjedočit će njegovom zlatnom dobu kada su nastali njegovi najpoznatiji spomenici, Velika gradska vijećnica, Tvrđava sv. Nikole i, naravno, glavni znak grada– katedrala Sv. Jakova koja je, kao jedna od najljepših dalmatinskih katedrala i uopće crkvenih građevina Hrvatske, uvrštena i u UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Kako i kroz povijest, tako i danas, veliki broj kupaća i nautičara, dolaze ipak primarno zbog ljepota njegove morske rivijere čije se kristalno more i kamenita obala dosta razlikuju od obalnog pojasa južne i sjeverne Dalmacije. Pridodate li toj bogatoj prirodnoj ponudi grada Šibenika i ponudu predivnih manifestacija poput Međunarodnog festivala djeteta, festivala Večeri dalmatinske šansone i slikovitog Šibenskog srednjovjekovnog sajma, ne čudi što su, posebice u ljetnim mjesecima, apartmani i sobe u Šibeniku prepuni.

Pročitajte zanimljivosti i o preostalim destinacijama za odmor u Hrvatskoj. Naša preporuka je posjetiti obližnja Brela.