Hrvatska kao golfersko odredište? 1

Hrvatska kao golfersko odredište?

Iako Hrvatska obiluje mnoštvom lokacija koje su idealne za golf terene, imamo osjećaj da se nije još shvatio potencijal golferskog turizma. Mislite li da je Hrvatska golfersko odredište?

Naime, osim što je riječ o gostima „dubljeg” džepa, golf je sport u koji se igra tijekom cijele godine čime bi Hrvatska mogla značajno produžiti sezonu s desetljećima pristigne ljetne i eventualno mjesec dana pred- i postsezone. Svake godine biva sve više registriranih igrača golfa kao i samih terena, no Hrvatska tu podosta kaska.

Golf turizam u Hrvatskoj

Važno je razlikovati golf turizam koji se odnosi na putovanje kojemu je primarna aktivnost golf i sve vezano uz isto, te turistički golf pri čemu je sudjelovanje u golf aktivnostima samo popratni sadržaj. U svijetu se golf turizam smatra jednim od najprofitabilnijih i najkonkurentnijih oblika turizma čime se klasičnoj ponudi „spomenici, sunce, more, pogled” daje izuzetna dodatna vrijednost. Ono što je potrebno za golf turizam je dobar akcijski plan te ulaganja, koja neće izostati kada je riječ o golfu, a s obzirom na geografsku raznolikost Hrvatske, slavonske ravnice, unutrašnjost Istre ili Dalmacije, golf tereni su relativno lako ostvarivi, bez značajnijeg preoblikovanja krajolika. Standard golf igrališta s 18 polja je od 70 do 120 ha, no na umu se mora imati i popratna infrastruktura poput prometnica, klupske kuće, parkirališta, ugostiteljskog objekta, po mogućnosti smještajnih kapaciteta te određeni dodatni popratni sadržaj.

Hrvatska kao golfersko odredište? 2

Viša platežna moć znači i bolju potrošnju. Golferi odsjedaju u skupljim smještajima, objeduju u restoranima, posjećuju ekskluzivne dućane, a na putovanja i/ ili turnire u većini slučajeva vode i svoje obitelji. Nadalje, mnogi su golferi su ujedno i vlasnici vlastitih biznisa. Time, ukoliko bi se Hrvatska pokazala kao dobra golf destinacija, postoji potencijal da bi isti ti strani golferi mogli uložiti u neku drugu djelatnost u Hrvatskoj. Nova radna mjesta, gradnja, infrastruktura, održavanje, popratni sadržaji, nekretnine, samo su neke od multiplikativnih sastavnica golf turizma od kojih bi Hrvatska, kao turistička destinacija, kao i građani, imali dobrobiti.

S obzirom da je Hrvatska relativno prostorno mala, uz dobar projektni, ali i prostorno-urbanistički plan, ima potencijala za golf klastere, tzv. grozdove, što bi u biti bili golf tereni na maloj udaljenosti.

Golf tereni u Hrvatskoj – Brijuni, Zagreb, Terme Sveti Martin

Premda je u Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. u prijedlogu svakako bio i golf turizam s naglaskom na izgradnji golf terena, pa čak i grozdova, u Hrvatskoj imamo 3 golf igrališta s 18 polja u funkciji, a to su Savudrija, NP Brijuni i Zagreb. Dolina kardinala je igralište s 18 polja no izvan funkcije. Dva su igrališta s 9 polja i to Sveti Martin te Krasica, u Zmajevcu i Stobreču se nalaze tereni sa 6 polja, a u Zaprešiću i Iloku s 3 polja. Također, diljem hrvatske nalazi se nekolicina vježbališta.

Igralište s 18 polja – ono u Nacionalnom Parku Brijuni, točnije na otoku Veli Brijun smatralo se nekada i najljepšim u Europi, a sve detalje kao i cijene za ovu godinu možete saznati u našem članku Golf na Brijunima.

Golf teren NP Brijuni
Izvor: https://www.np-brijuni.hr/en/plan-your-visit/sports/golf

Riverside Club Zagreb sastoji se se osim samog golf terena i od klupske kuće i restorana, a za sve koji žele naučiti igrati golf ili uživati u ovom zagrebačkom terenu, pripremili smo članak Gdje igrati golf u Zagrebu?

Riverside Club Zagreb
Izvor: https://www.np-brijuni.hr/en/plan-your-visit/sports/golf

Logično je da na sjeveru Hrvatske, kao jednoj od najrazvijenijih regija, postoji i golf teren. Riječ je o golf terenu, u sklopu Terma Sveti Martin, visinski razvedenom terenu s 9 rupa. S obzirom da je teren nastao na močvarnom tlu, koji se u malo svrha može iskoristiti, ovaj teren nije uzrokovao devastacije okoliša. Ovaj teren spada među 5 igrališta u Europi u kojima je moguće igranje 365 dana u godini 24h dnevno s obzirom da teren ima noćno osvjetljenje, a važna stavka u hladnim danima je i grijanje pod nadstrešnicom, grijani greenovi te teeove od umjetne trave.

Terme Sveti Marin golf teren
Izvor: https://www.np-brijuni.hr/en/plan-your-visit/sports/golf

Ponuda golf terena u Hrvatskoj je dostatna s obzirom na broj registriranih igrača, no ulaganjem u ovaj vid turizma, Hrvatska se može izdići nad konkurencijom te osigurati produljenje turističke sezone s gostima koji slove za dobre potrošače. Naravno, u svemu tomu, cijeli plan treba biti popraćen dobrom strategijom, a prvotni cilj treba biti briga o okolišu, a ne njezina devastacija velikih razmjera zbog prihoda.

Više o golfu u Hrvatskoj možete pronaći na portalu Privatni Smještaj.