Gastronomska ponuda u Zadru

GASTRONOMSKA PONUDA U ZADRU

Zadar se nalazi u sjevernom dijelu Dalmacije te na srednjem Jadranu. Sama pozicija koja ovom gradu osigurava obgrljenost Jadranom, ali i plodnim tlom Ravnih kotara formula je za odličnu gastronomsku ponudu koja će zadovoljiti i najistančanija nepca.

U kontekstu gastronomije, Zadar se razmatra zajedno sa zaleđem te otocima koji pripadaju Zadarskoj županiji te to cijelo područje čini zadarsku gastronomsku regiju. Ovu gastronomsku regiju čini dio otoka Paga čiji je kamenjar na kojemu raste aromatično bilje ključno za jednu od najboljih janjetina i sira na svijetu, obalnog dijela kojemu su prirodno udijeljene blagodati mora te Ravni kotari gdje uspijeva što god se posadilo – od maraski, preko smokvi, vinove loze pa sve do smilja.

TRADICIONALNE NAMIRNICE I JELA

Područje Zadarske županije idealna je gastronomska destinacija bilo da ste ljubitelji mesnih, ribljih ili vegetarijanskih i veganskih menija. Na zadarskom području, a posebno u Zadru postoji mnoštvo ugostiteljskih objekata koji će zadovoljiti svačiji ukus i budžet. Tradicionalne konobe u slikovitim selima, moderni restorani s pogledom na kakvu znamenitost, bistroi koji imaju dušu, fast foodovi u malim kalama, beach barovima gdje možete i prizalogajiti, gastronomska scena regije Zadar zaista je bogata. Školjke i riba, janjetina, tjestenina, šparoge, paški sir, samo su neke od namirnica koje su prisutne na menijima ovog područja.

DAGNJE

Općina Novigrad poznata je po po uzgajalištu školjaka gdje se posebno ističu dagnje koje su dobile oznaku izvornosti. Ove dagnje su toliko posebne da su se čak vršila istraživanja kojima je utvrđeno da posebnost njihova okusa leži u Novigradskom moru koje zahvaljujući slatkoj vodi ima više hranjivih tvari. Važnost dagnje za Novigrad očituje se u činjenici da se svake godine održava Fešta od daganja. Jela s dagnjama je moguće jesti na području cijele gastro regije Zadar, a najpopularnije jelo su dagnje na buzaru, pripremljene u rižotu, s tjesteninom ili zapečene u pećnici.

Dagnje na buzaru

TUNA

Opće je poznata informacija da se u Jadranskom mogu uzgaja najbolja tuna koja postiže vrtoglave cijene, a većina istih završi na tanjurima Japanaca. Tuna, Sushi & Wine festival je jedan od festivala posvećenih ovoj kraljici među ribama, a održava se u Zadru. Na području gastro regije Zadar najpopularniji je steak od tune, a potom tuna u sushiju, u sendvičima, salatama itd.

Jedna od najboljih ona na svijetu je ona iz uzgajališta u blizini Zadra

OSTALI RIBLJI MENIJI

Mnogi će se složiti s nama kada kažemo da nema slađe ribe od srdele i inćuna. No, onda kada se sjetimo grdobine ili pak jadranske lignje, teško nam je izdvojiti što nam je draže.

Ukoliko ste ljubitelji morskih menija, svakako uživajte u sljedećim jelima:

 • crnom rižotu od sipe
 • prženoj sitnoj plavoj ribi
 • prženim jadranskim lignjama ili lignjama na žaru s blitvom i krumpirom kao prilogom
 • ribi „na lešo” ili pripremljenim na gradelama
 • brudetu od kojih je najpoznatiji kaljski brudet
 • hobotnici pripremljenoj „na salatu” ili u verziji pod pekom
Hobotnica pod pekom s krumpirima

MESNI MENIJI

Ljubitelji jela koja se baziraju na mesu, uživat će u okusima gastro regije Zadar. Nemojte propustiti:

 • pašticadu
 • dalmatinski pršut
 • ninski šokol
 • janjetina na ražnju
 • teletinu ispod peke
 • mladu janjetinu pod pekom…
Janjetina pod pekom

SIR

Vjerujemo kada biste trebali izdvojiti 10 namirnica koje će predstavljati Hrvatsku u svijetu da bi jedna od njih svakako bio tvrdi ovčji Paški sir. Kako bi se zaštitila izvornost Paškog sira, dobio je oznaku izvornosti. Na Pagu možete posjetiti određene sirane koje imaju organizirane ne samo degustacijske već i edukacijske ture. Posebnost Paškog sira je da ima specifičan miris zbog aromatičnog bilja koje ovce pasu, a okus mu je zaista jedinstven te ima pomalo pikantne note.

Ovčji sir

ZASLADITE SE

U kakvoj slastičarni ili na štandu u sklopu kakvog „food festivala”, a ne propustite:

 • sušene smokve, slatko od smokvi, smokvenjak ili kolače sa sokvama
 • cheesecake s maraškom
 • rožatu
 • paradižot
 • Zadarsku tortu
 • fritule, kroštule
Fritule

VINA I MARASCHINO

Dalmatinska „kužina” nezamisliva je bez maslinovog ulja i vina, a u Zadru se posebno ponose likerom Maraschino koji se radi od najboljih višnji na svijetu – maraski. Originalna receptura za liker od višnje maraske bio je osmišljen prije tri stoljeća, a samo onaj proizveden u Zadru ssdrži tu recepturu.

Jedini originalni maraschino je onaj koji proizvodi Maraska u Zadru

Od vinskih sorti na području Zadra svakako uživajte u kapljici plavine, marlota, cabernet sauvignona, babića, maraština, zinfandela, chardonnayja itd.

U gastronomskoj ponudi sjeverne Dalmacije možete uživati i u brojnim festivalima, ali nemojte propustiti posjetiti ni zadarsku tržnicu. Osim lokalne „spize”, tamo ćete moći čuti i kakvu gradsku „ćakulu”, ali i doživjeti veseli duh Zadrana. Aktivnosti i Ture u Zadru.

Uživajte u odmoru u Zadru i osigurajte svojim nepcima rajske okuse tradicionalnih jela sjeverne Dalmacije!