GASTRONOMSKA PONUDA OTOKA BRAČA
Otok Brač je drugi otok Lijepe naše čija je gastronomska ponuda 2013. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine!
Poznata je činjenica da otok Brač treba proglasiti povijesno-kulturnim parkom zbog svoje posebnosti i tolike raznolikosti na malom prostoru, a njegovu važnost osim u prirodnim ljepotama, baštini sve više vidimo u gastronomskoj ponudi, što je prepoznao i UNESCO.
TRADICIONALNA JELA
Zanima Vas koji su to specijaliteti od kojih rastu zazubice?! Na otoku Braču možete uživati u idućim tradicionalnim specijalitetima:
- procip – mladi kozji sir u umaku od karamele. Sir se nareže na kriške te se polije s vrućom karamelom, kada sir malo omekša, spreman je za posluživanje. Jelo je dobilo ime po procjepu između drveta koje je posudu pridržavalo i držalo joj toplinu dok se šećer topi.
- Vitalac – gastronomski dijamant otoka Brača koji je uvršten na popis nematerijalne baštine Lijepe naše. Specijalitet od iznutrica mladog janjeta ili kozlića. Na kraju članka možete pronaći recept za bračku vitalnost.
- Butalac – odnosno nadjeveni janjeći but spremljen na brački. Janjetina se aromatizira s mediteranskim biljem, maslinovim uljem i prošekom te se puni s pršutom i češnjakom.
- Hrapoćuša – Dolska torka je također na popisu nematerijalne baštine Lijepe naše. Ime je dobila po karakterističnom izgledu jer podsjeća na špilje sagrađene od kamena hrapoćuša. Tradicionalna torta se sastoji od biskvita i nadjeva od oraha, šećera i bjelanjaka. Nije bez razloga uvrštena na popis nematerijalne baštine. Ova slastica ima i „svoju” noć, manifestaciju koja je održava šesnaestog kolovoza.
- Bikla – izvorni lokalni koktel, spravlja se od mladog crnog vina i kozjeg ili kravljeg mlijeka te tako poprima prepoznatljivu boju ciklame. Ovo osvježavajuće piće pili su stari Grci.
- Specijaliteti od janjetine spremljene na „cilo”, ispod peke, na lešo.
- Jela od riba i plodova mora,
- ovčji sir te ostala tradicionalna jela.
RESTORANI
Zbog same činjenice da je 2013. godine otok Brač uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine ponuda restorana i konoba bazira se na tradicionalnim jelima ponekad spremljenim na moderniji i zanimljiviji način.
Neki od restorana na otoku Braču:
- konoba Gajeta – Milna,
- konoba Vinoteka – Supetar,
- konoba Kopačina – Donji Humac,
- Taverna Riva – Bol
- Mali Raj – Bol
VINARIJE
Posjet otoku ne može proći da ne kušate domaće sorte i ne posjetite neku od vinarija.
Najpoznatija sorta otoka Brača i općenito Dalmacije je autohtoni Plavac mali.
Možete posjetiti iduće vinarije:
- Senjković – Dračevica,
- Jako vino – Bol
- Stina Winery – Bol
- OPG Barhanović – Supetar,…
RECEPTI
Kako doći u prestižno društvo nematerijalne baštine Lijepe naše?! U nastavku možete vidjeti dva recepta za gastronomske dijamante poznatije po imenu: „Vitalac” i „Hrapoćuša”.
VITALAC – PRAISKONSKA ODA BRAČKOJ VITALNOSTI
Trebat će Vam idući sastojci:
- iznutrice janjeta ili kozlića (srca, jetra, pluća, slezena,…)
- extra djevičansko maslinovo ulje,
- trbušna maramica,
- janjeća crijeva te
- sol i papar.
Priprema:
Iznutrice se narežu na komade i nabodu na dugački tanki ražanj naizmjenično te omotaju s trbušnom maramicom, sve posolite i popaprite te stavite peći na otvorenu vatru. Kada se sve zapeče, nožem oblikujte valjak te dodatno omotajte s crijevima, ako ste ljubitelj slanog, možete posoliti. Peče se dok ne postane hrskavo.
Napomena:
morate dobro paziti jer lako može zagorjeti. Obično se jede vruće, kao predjelo dok se čeka da se ostatak janjetine ili kozlića ispeče.
HRAPOĆUŠA – SLATKO ZA KRAJ
Potrebni su Vam idući sastojci za tijesto odnosno, biskvit:
- 4 cijela jaja,
- 8 žumanjaka,
- 30 dkg šećera,
- 30 dkg glatkog brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 vanilin šećer,
- 1 naranča,
- 1 limun te
- 2 žlice ulja.
Priprema:
Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa potom dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje kada to sve zajedno izmiksate dodajte naribanu koricu naranče i limuna te stavite peći na 180 °C oko 25 minuta, sve ovisi o pećnici. Dok se tijesto peče, možete pripremiti nadjev.
Za nadjev su Vam potrebni idući sastojci:
- 8 bjelanjaka,
- 70 dkg oraha,
- 60 dkg šećera,
- 1 vanilin šećer te
- sok od jednog limuna.
Priprema:
sve gore navedene sastojke stavite zajedno u zdjelu te miješajte na laganoj vatri dok ne dobiju zlaćanu boju,… kada dobijete željenu boju nadjeva prelijte preko ispečenog biskvita te staviti u pećnicu na 200°C na 15 minuta.
Napomena:
Hrapoćušu pecite dok ne dobije zlaćanu boju i dok se nadjev posuši, morate dobro paziti jer ako se nadjev presuši doći će do pucanja, a to ne želimo.
Uživajte u specijalitetima otoka Brača, u slast!