Jednostavnost življenja i uživanje u lijepom dalmatinskom načinu života možda se najbolje može doživjeti na otocima južnog Jadrana. Stoga vas danas vodimo na otok Vis.

Otok Vis je zbog svoje polustoljetne izoliranosti kao vojnog otoka još jedan od rijetkih dijelova Hrvatske u kojima dominira priroda, a ne ljudska ruka.

Riječ je o otoku koji je pravi primjer sredozemne klime te temperatura ne pada ispod 16°. Ljeta su vruća i suha, a zime blage i vlažne s tim da je količina padalina znatno manja na otoku Visu no što je to na susjednim otocima. Baš ta blaga klima pogoduje raznoj vegetaciji flore pa ćete na Visu moći zamijetiti nasade palmi, agruma, mnoštvo oleandra i razgranatih aloja, kao i indijske smokve te poneke biljke subtropskih krajeva.  Kada stignete na Vis uočit ćete kamenje koje su pretežno dolomiti i kredni vapnenci, no ono što je zanimljivo je da se pojedini dijelovi Visa sastoje i od eruptivnog kamenja.

Otok Vis 1

ŽIVOT NA OTOKU VISU KROZ POVIJEST

S obzirom da je riječ o otoku, Vis je posebno atraktivan u vidu nautičkog turizma, a u viški arhipelag se ubrajaju i otočići Brusnik, Jabuka, Biševo i Svetac. Tragovi života na Visu sežu daleko u prapovijest, a mnoštvo arheoloških nalaza potvrđuje da je otok Vis bio važna postaja prelaska s jedna na drugu stranu jadranske obale od davne povijesti. Osim značaja lokacije, otok Vis ima i izvore vode što je ključno za život pa su tako u Teutinoj špilji pronađena keramika koja datira još iz doba eneolitika. Značajni doprinos razvoju otoka Visa dali su stari Grci izgradivši Issu što se očituje i u  zidinama koje predstavljaju najbolje očuvane helenističke zidine u Hrvatskoj. Potom su vidljivi ostaci Rimske Republike kao što su ostaci klasičnih rimskih građevina poput kazališta, foruma i  termi. Tijekom srednjeg vijeka život na Visu povlači se prema unutrašnjosti otoka zbog neprestanih gusarskih napada. Tijekom ranog novog vijeka razvijaju se mjesta uzduž obale kako bi poslužila kao utvrde i zaštita od napada.

Otok Vis 2

Tijekom 19. stoljeća otok Vis je bio pod utjecajem Austrije, Francuza, pod upravom Britanaca. Od novije povijesti koja je oblikovala otok Vis važna je 1944. godina kada se Tito sklonio na Vis čime ovaj otok postaje sjedište najviših vojnih, civilnih i političkih organa nove Jugoslavije. S obzirom da je u socijalističkoj Jugoslaviji bio otok Vis bio zatvoren za strance, već je isključivo bio vojni centar, mnogi stanovnici su se iselili, gospodarstvo je propalo, a turizam se općne nije razvijao sve do 1992. godine.

MJESTA OTOKA VISA

Velika koncentracija spomenika te prirodnih ljepota na otoku Visu uvrstilo je 2019. godine Viški arhipelag na UNESCO-vu Svjetska mreža geoparkova.

Dva najpoznatija grada otoka Visa su gradovi Komiža i Vis. Komiža je ribarsko mjesto s dugom ribarskom tradicijom što se očituje u činjenici da je svojedobno u Komiži  postojalo čak 7 tvornica za preradu ribe. Grad je smješten na zapadnoj strani otoka u velikom komiškom zaljevu, a svi ljubitelji sunca doći će na svoje u Komiži s obzirom da se ona smatra gradom s najvećim brojem sunčanih dana u godini.

Otok Vis 3

U uvali svetog Jurja nalazi se grad Vis čija bogata povijest seže još u 4.stoljeće kada su grad osnovali grčki kolonisti sa Sicilije. Spomenici koje ne biste smjeli propustiti ako odlučite posjetiti grad Vis su: gradski bedemi stare Isse, podziđe terasa u južnom dijelu grada, ostaci termi i teatra, Isejsku nekropolu, crkvicu Sv.Duha, sv. Ciprijana i Justina, crkvu i samostan sv. Jerolima, crkvicu Gospe od Spilice i sv.Jurja. Na području Grada nalazi se i 7 utvrdi, kao i mnoge palače, ljetnikovci i kuće značajnih ličnosti koje vrijedi posjetiti.

Na otoku Visu moguće je unajmiti bicikle ili skutere pa svakako nemojte propustiti istražiti i druga mjesta otoka Visa kao što su Rukavac, Oključna, Žena glava, Stončica, Podselje, Podšpilje, Podhumlje, Marinje Zemlje i Milna koja je mnogim turistima omiljena kao odredište smještaja na otoku Visu.

SMJEŠTAJ NA OTOKU VISU

Kao što smo prethodno spomenuli, teško je generalizirati, no mnogi turisti vole svoj smještaj na Visu rezervirati baš u manjim naseljima otoka Visa. Primjerice, Milna je malo mjesto koje se diči dvjema šljunčano-pješćanim uvalama s dugim plićakom u čijoj se blizini nalaze otočići Budihovac poznat po dvjema prekrasnim plažama, kao i Ravnik na kojemu se nalazi predivna Zelena Špilja. Ljubitelji kupanja i osame, svakako će odabrati rezervirati svoj smještaj u mjestu poput Milne.

Smještaj Visa je raznolik – od hotela, preko soba sa zasebnom kupaonicom pa sve do kuća za odmor s bazenom. No, za razliku od mnogih drugih hrvatskih otoka, ponuda privatnog smještaja na Visu nije u velikom obujmu stoga svoj privatni smještaj rezervirajte na vrijeme. S obzirom da je riječ o otoku, mnogi gosti noće na svojim plovilima usidreni u marini ili kakvom zaljevu Visa. Koje god da mjesto odabrali kao prenoćište, potrudite se da vaši odmori na Visu traju barem tjedan dana kako biste mogli istražiti svaki kutak ovog divnog otoka.

Otok Vis 4

SVE BOJE PLAVE

Čistoća pučinskog mora, šljunak i pijesak kao i mediteransko bilje učinit će doživljaj ljetovanja nezaboravnim! S obzirom da je riječ o otoku, ukoliko se dobro organizirate, tijekom svog ljetovanja moći ćete obići sve tirkizne uvale i žale otoka Visa. Neke od poznatijih su gradska plaža Pirovo, Punta od biskupa, Vela svitinja, Stončica, Grandovac, Zaglav, Vela Smokova, Milna, Srebrna ili pak Šljunčana plaža, Tepluš, Bili bok, Mala travna i Stiniva.

Otok Vis 5

JELO, PILO I ZABAVA

Svako mjesto uzduž Jadrana ima svoje kulinarske specijalitete pa tako na otoku Visu možete uživati u Komiškoj pogači, kolačima cvita, hroštulama te onima od rogača. Riba i morski plodovi, kao i peka neizostavni su obroci dok ste na Visu, a jelo svakako popratite čašom vinske sorte vugava, plavac mali i likerom od rogača. Kao suvenir, doma svakako ponesite pokoji proizvod od smokvi. Svi vinoljupci moći će na otoku Visu uživati i u vinskim stazama.

Što se tiče zabave, osim klasičnih vodenih sportova, biciklizma, šetnje i planinarenja, izleta brodom primjerice do Modre špilje, na Visu ćete moći zaigrati i kriket u kojemu se ogleda utjecaj koji su Britanci ostavili na ovaj otok.  Ako ste na Visu u doba Viške regate, svakako uživajte u pogledu na raznobojna jedra, ako ste dobri plivači prijavite se za sudjelovanje u Viškom plivačkom maratonu, a Viško kulturno ljeto osigurat će vam zabavu uz klape, predstave te ostala kulturno-umjetnička događanja. Nemojte propustiti ni ljetno kino (ukoliko se bude održavalo s obzirom na okolnosti), ali svi oni koji su željni bogatog noćnog života, isti neće pronaći na Visu.

Ako ste željni potpunog odmora i relaksacije,  tišine, mira, netaknute i lijepe prirode te bogate  povijesti, ne trebate dvojiti – otok Vis je idealna destinacija Vašeg ljetovanja.

Pogledajte što nudi jedna od najljepših destinacija na Jadranu, grad Dubrovnik.