GASTRO MANIFESTACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

GASTRO MANIFESTACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Okusi i mirisi oduvijek okupljaju obitelj i drage nam ljude oko stola, a festivali hrane okupljaju sve gurmane na jednom mjestu, na gastro manifestacijama u Lijepoj našoj!

Gastro festivali u Lijepo našoj postaju nezaobilazne postaje na listama gurmana, iako Lijepa naša do prije par godina nije imala tradiciju gurmanskih manifestacija te je zaostajala za svijetom, iz današnje perspektive možemo ponosno reći da to više nije tako!

Skoro svaki mjesec ima neku gastro manifestaciju od koje „rastu zazubice”.

SPREMANJE BURGERA

GASTRO MANIFESTACIJE

Gastronomske manifestacije većinom su tematski podijeljene te većinom imamo spojeve hrane s filmovima, ribarstvom, vinima,…, a sve to uz spoj gastronomije i ulične atmosfere.

Neke od gastro manifestacija u Lijepoj našoj:

  • Street Food Festival,
  • ribarske večeri u Dalmaciji
  • dani tartufa, maslinovog ulja, hrapoćuša, fešti od črešanj, fiša,…
RIBA

STREET FOOD FESTIVAL

Festival koji na jednom mjestu skuplja ljubitelje hrane, „dobre čašice”, tematskih zabava,… jednostavno, ljude koji vole uživati u trenutku!

Neki od Street Food Festival:

  • Zagreb Burger festival – šesti po redu „najsočniji” festival hrane održao se je ove godine, a posjetitelji su mogli birati između devet ugostitelja s bogatom gastro ponudom. Prvi put da nije održan u centru Zagreba, nova lokacija je na Trgu dr. Franje Tuđmana. Posjetiteljima nije smetala nova lokacija te su imali priliku izabrati najbolji burger festivala. Nagradu za najbolji burger je odnio burger bar „Guloso” iz Dubrovnika!
BURGERI NA ZAGREB BURGER FESTIVALU
  • Kinookus u Stonu – tematski spoj filma i hrane na jednom mjestu, gurmani i filmoljupci uživaju u tradicionalnim okusima Stona spremljenim na moderniji način. Možete kušati autohtone specijalitete od školjki. Od nedavno možete uživati u spoju vida i okusa odnosno, imate priliku kušati jela koja su prikazana na filmu koji upravo gledate – „Što na platnu to na pjatu”.
ŠKOLJKE NA FESTIVALU KINOOKUS STON
  • Žminjski Istarski festival pašte – ovaj festival ima u cilju promociju i očuvanje lokalne tradicije te zaštita autohtone tjestenine kao što su: fuži, njoki, pasutice, makaruni, biguli, ravioli,… Ovaj festival ulične hrane aktivan je već petnaest godina, a 2021. je dobio prestižnu brončanu povelju „Suncokret ruralnog turizma” u kategoriji „Ruralno-turistički projekt”, a nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i razvoj „Klub članova Selo”.
ISTARSKI NJOKI
  • Good Food festival u Dubrovniku – 2021. godine se je održao po osmi put, u periodu od četiri dana posjetitelji mogu na ulicama Dubrovnika uživati u lokalnim specijalitetima. Također, možete se iskušati u kulinarskim radionicama, kušanju regionalnih vina, večeri s chefom, a i za najmlađe imaju zanimljive programe, tako da možete i njih povesti sa sobom na ovaj zanimljivi festival. Ideja Good Food festivala je spajanje prošlosti sa sadašnjim trenutkom te uživanje u istom!
FOOD FESTIVAL U DUBROVNIKU
  • Spring Split festival – na ovom novijem festivalu nećete samo uživati u hrani nego u odličnoj muzici, plesu u ritmu jazza, bluesa, izložbama, filmovima,… cijela Dalmacija dolazi na ovaj proljetni festival.
PLESANJE NA FESTIVALU
  • Street Food Festival u Zagrebu i Splitu – u Zagrebu možete na svakoj kućici probati određenu kuhinju svijeta uz autohtonu kuhinju Lijepe naše, dok s druge strane, u Splitu isto možete uživati u svjetskim kuhinjama, ali imate i mogućnost kupnje vaučera s kojim možete ručati ili večerati u nekom od restorana u Splitu.

RIBARSKE VEČERI

Neke manifestacije održavaju se kroz čitavu godinu, a neke samo u toplim mjesecima, opće je poznato da svako morsko mjesto ima gastro manifestaciju posvećenu ribi; a među morem večeri posvećenih ribama, ističu se dvije manifestacije, „Cesta plave ribe” te „Mjesec plave ribe”.

RIBARSKE NOĆI

Cesta plave ribe” je cjelogodišnja manifestacija koja promovira plavu ribu i tradiciju pripreme iste. U sklopu manifestacije „Mjesec plave ribe” možete kušati specijalitete lokalnih kuhara svake godine u lipnju u Crikvenici. Na ovoj tematsko-gastronomskoj manifestaciji ne kušate samo hranu, nego se možete iskušati u pripremi iste. Ove dvije manifestacije su 2014. godine dobile nagradu „Simply the Best”.

DANI…

Svi znamo barem jedan dan koji je poznat kao manifestacija nečega, tako da imamo dane: tartufa, maslinovog ulja, hrapoćuša, fešti od črešanj,…

DANI TARTUFA:

studeni je poznatiji kao mjesec tartufa, najpoznatija manifestacija se održava udruženim snagama Turističke zajednice Buzet i Udruženje obrtnika pa imate priliku u lokalnim ugostiteljskim objektima uživati u specijalitetima koji su obogaćeni ovom cijenjenom gljivom.

LOV NA TARTUFE

Dani tartufa za cilj imaju osim samopromocije, promociju istarske gastronomije odnosno, maslinovog ulja, vina te ostalih domaćih specijaliteta.

DANI TARTUFA

DANI MASLINOVOG ULJA:

Lijepa naša je poznata po maslinovom ulju, a dani „Mladog maslinovog ulja” održavaju se redovito u studenome, a jedna od poznatijih lokacija je u Vodnjanu – istarskom središtu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Vodnjan Vam pruža mogućnost degustacije ekstra djevičanskog ulja u maslinicima, degustacijskim salonima,… Također, imate mogućnost iskušati se u branju maslina.

ISTARSKI MASLINIK

DANI HRAPOĆUŠA:

svake godine šesnaestog kolovoza u Dolu na otoku Braču održavaju se dani Hrapoćuše, autohtone torte koja je uvrštena na popis nematerijalne baštine Lijepe naše. Spoj biskvita i nadjeva koji podsjeća na lokalni kamen „hrapoćušu” garantiraju uživanje u ovom slatkom desertu od oraha. Šesnaestog kolovoza osim tradicionalne torte možete kušati ostale otočne specijalitete.

SASTOJCI ZA DOLSKU TORTU

DANI FEŠTI OD ČREŠANJ:

Primorsko-goranska županija poznata je po trešnjama pa čak ima i manifestaciju posvećenu njima koja se održava u lipnju. Na „fešti od črešanj” možete uživati u raznim slatkim jelima i pićima od trešanja te u „slanim” jelima u kojima možete naći slavnu namjernicu Kvarnera, neka od jela su: bijela pizza s trešnjama, filetirana podlanica u citrusu sa svježim trešnjama i medom od kestena, jastučići od domaće tjestenine punjeni trešnjama na umaku od škampi,…

KOLAČ I SOK OD TREŠANJA

Uz sve specijalitete gurmani će uživati u glazbeno-zabavnom programu na kojemu se svake godine skupi sve više ljudi.

DANI FIŠA I SPECIJALITETA OD SLATKOVODNE RIBE:

na istoku Lijepe naše poznata je gastro manifestacija u čijem provom planu je slatkovodna riba. U Baranji odnosno, u Kopačevu postoji tradicija spremanja specijaliteta od slatkovodne ribe od 1998. godine, manifestacija se održava u rujnu, a za cilj ima prezentiranje tradicije i njezino očuvanje. Glavne zvijezde gastro manifestacije su: fiš paprikaš, šaran u rašljama, pečena riba,… Baranju u vrijeme manifestacije posjeti više od deset tisuća ljudi.

ŠARANI

Svima dobro poznata izjava – „Ljubav ide kroz želudac”, a Lijepa naša je daleko poznata po specijalitetima, prirodnim i kulturnim ljepotama, domaći i strani posjetitelji rado se vraćaju na festivale posvećene hrani u Lijepoj našoj!